Volg ons
Informatie over de prijs, techniek en de opstelling van de home cinema

Alles over de home cinema

De filmliefhebber hoeft niet langer naar de bioscoop om films optimaal te kunnen kijken. Veel consumenten pronken al trots met een compleet home cinema-set in hun woonkamer. De een heeft een thuisbioscoop met zes luidsprekers, de ander kijkt zijn favoriete films met maar liefst acht boxen. Maar aan zo'n uitgebreide home-cinema systeem zit natuurlijk wel een prijskaartje. Op BesteProduct.nl vind je alle informatie over het home cinema-systeem.

1. Wat kost een home cinema?

Home cinema-systemen zijn al te krijgen voor tientallen euro's. De kwaliteit van thuisbioscopen voor deze prijs laat bijna altijd te wensen over. Het geluid is matig en het apparaat gaat vaak niet lang mee. Een low-budget home cinema-set is dus zeker geen aanrader. Vermijd bouwmarkten of winkels als Blokker, waar de thuisbioscoop vaak treurig los op de doos staat. Voor een kwalitatief goede thuisbioscoop, moet je zeker honderden euro's rekenen.


Interne links

  • Ranglijst met de beste home cinema's
    Hier vind je een actuele lijst met de beste thuisbioscopen volgens deskundigen. Via het menu kun je kiezen in welke prijsklasse je apparaat moet zitten en aan welke eisen hij moet voldoen.

2. De techniek van een home cinema

Geld Voor de aanschaf van een home cinema-set zijn enkele specificaties van belang. Een daarvan is het geluidssysteem. Sommige mensen schaffen een 2.1-systeem aan (twee speakers en een subwoofer), omdat dit systeem weinig bedrading heeft en niet veel ruimte in beslag neemt. Toch kun je van een 2.1-set amper spreken van een waar bioscoopbelevenis. Voor een goed bioscoopeffect moet je minstens een 5.1-systeem aanschaffen. Daarbij heb je een centerspeaker voor de gesproken tekst, een subwoofer voor de lagere tonen en vier luidsprekers voor het ruimtelijke geluid.

De bekendste 5.1-systemen zijn Dolby Digital en Digital Theatre System (DTS). Dit zijn geluidsreductiesystemen: overbodig geluid, die voor het oor niet waarneembaar zijn, wordt weggehaald. DTS haalt minder geluid weg dan Dolby Digital, waardoor meer geluid over blijft. Het resultaat is dat DTS in de praktijk vaak beter klinkt. DTS kan ook op een 6.1-systeem (met de DTS-ES 6.1 of DTS NEO:6). Een 6.1-set heeft een achterluidspreker, waardoor het ruimtelijke effect toeneemt.

Hou met het kopen van een home cinema-set rekening met je persoonlijke voorkeuren. Wil je met een thuisbioscoop ook programma’s kunnen opnemen, kies dan voor systeem met een dvd-recorder. Deze zit lang niet in alle home cinema-systemen ingebouwd. Bij de meeste thuisbioscopen zit wel standaard een afstandsbediening en een radiotuner, maar niet altijd. Check dus even wat de specificaties zijn van een set.


Interne links

Externe links

  • Kieskeurig.nl geeft tips over de aanschaf van een home cinema-systeem
    www.kieskeurig.nl
  • Kelkoo.nl geeft advies bij de aankoop van een home cinema-systeem
    www.kelkoo.nl

3. Opstelling van een home cinema

Heb je een surround-systeem aangeschaft, dan is het tijd voor de volgende stap. Veel consumenten halen niet het maximale uit hun systeem omdat ze gewoonweg niet weten hoe ze al die boxen moeten opstellen. Dat kan ook lastig zijn. Je televisie staat bijvoorbeeld in de hoek, waardoor je kampt met gebrek aan ruimte. En hoe hoog moeten de speakers hangen voor het beste geluid? Daarnaast is er ook een verschil tussen de ideale opstelling voor film en muziek. Voor bijcvoorbeeld concerten raden we je aan een gelijkzijdige driehoekopstelling te maken. BesteProduct.nl geeft je in totaal zeven tips, zodat je optimaal naar jouw filmklassiekers kan kijken of jouw favoriete concerten kunt luisteren.

Interne links

4. De beste home cinema merken

Home Cinema Set Er zijn veel fabrikanten die goede home cinema-systemen op de markt brengen. Dat blijkt ook uit de lijst van BesteProduct.nl. Geen merk springt er echt uit. Gerenommeerde merken als Pioneer, Denon, Harman/Kardon en Yamaha doen het goed in de rangschikking, maar ze steken er niet met kop en schouders bovenuit. Sony, LG, Samsung, Philips en JVC volgen de drie elektronicabedrijven op de voet met enkele sterke modellen.


5. Home cinema's vergelijken en kopen

Wanneer je een home cinema wil kopen, moet je je goed voorbereiden. Daarvoor zijn verschillende vergelijkingssites. BesteProduct.nl, de site waar je je nu op bevindt, laat zien hoe experts van vak- en consumentenbladen de home cinema-systemen beoordelen. Op basis van tientallen reviews wordt een gemiddeld cijfer berekend. Op Vergelijk.nl kun je producten, diensten, prijzen, portokosten en levertijden met elkaar vergelijken. Op Kieskeurig.nl lees je hoe consumenten het product beoordelen.

Interne links

Externe links