Alles over de hoofdtelefoon

Door: redactie-besteproductnl | 11 maart 2009 11:59
Een overzicht van alle informatie over de hoofdtelefoon op BesteProduct, met de prijs, merk, werking en gebruiker van de hoofdtelefoon.
Informatie over de prijs, werking en de gebruiker van hoofdtelefoons

Tip! Ben je op zoek naar een hoofdtekefoon? In onze ranglijst kun je eenvoudig de specificaties en prijzen van alle hoofdtelefoons vergelijken »

1. Wat kost een hoofdtelefoon?

Een hoofdtelefoon kan een tientje kosten, maar ook duizend euro. Het is maar watje als consument van het apparaat verwacht. Het is wel zo dat in-ear-systemen inde regel vaak wat goedkoper zijn dan koptelefoons die je over het hoofd draagt.Voor goede hoofdtelefoons die je in het oor draagt, ben je als consument ongeveervijftig euro kwijt. Dan heb je een duurzaam systeem dat een aantal jaren mee gaaten waar het snoer het niet snel van begeeft. Houd wel in de gaten dat je ook onderdie prijs soms een pareltje tegenkomt.

Hoofdtelefoons die je over je hoofd draagt, kosten vaak meer dan honderd euro. Jekunt het overigens zo gek maken als je wilt: sommige merken bieden zelfs hoofdtelefoonsaan van boven de duizend euro. Toch vind je ook onder de honderd euro goede exemplaren.In onze ranglijst zie je welke koptelefoons door experts worden aangeraden en hoeveelze kosten.

Ranglijst met de bestehoofdtelefoons
Hier vind je een actuele lijst met de beste hoofdtelefoons volgens deskundigen.Links in het menu kun je aangeven hoeveel geld je ongeveer aan het apparaat wiltuitgeven en aan welke eisen hij moet voldoen.

2. De techniek van een koptelefoon

Iedere hoofdtelefoon heeft twee luidsprekers (aan beide kanten van het hoofd). Dezeworden drivers genoemd en produceren het geluid. Men onderscheidt drie verschillendedrivers: de dynamische, de elektrostatische en de gebalanceerde. De dynamische driverkomt het meest voor. De elektrostatische is een stuk zeldzamer en duurder, maargeeft wel een erg goed geluid. Hoofdtelefoons met zo?n driver hebben een specialeversterker nodig. Dan is er nog de gebalanceerde driver, die door zijn kleine formaatveel wordt gebruikt in kleine oortelefoons (in-ear of earbud).

Sommige koptelefoons maken gebruik van antigeluid. Met deze functie wordt het omgevingsgeluidtegengegaan. Met een aantal microfoontjes wordt dit opgenomen en gecompenseerd metde gedraaide muziek. Een andere term voor antigeluid in 'noise reduction'. Hoofdtelefoonsmet deze functie zijn vaak erg duur.

3. Verschillende soorten hoofdtelefoons

Er zijn vier soorten koptelefoons op de markt, die allemaal hun voor- en nadelenhebben. Circumaural-hoofdtelefoons draag je met een beugel over je hoofd en vallenhelemaal over je oren heen. Dit heeft als voordeel dat deze je oren helemaal vande buitenwereld afsluiten en dat je daardoor geen bijgeluiden hebt. Een supra-auralhoofdtelefoon lijkt op de circumaural, maar deze wordt op het oor gedragen, in plaatsvan eromheen. Hierdoor heb je meer bijgeluiden van buitenaf, maar deze systemenzijn in de regel wel goedkoper dan de eerdergenoemde. Earbud-hoofdtelefoons draagje in de oorschelp. Ze zijn redelijk goedkoop en makkelijk op te bergen, maar isolerenniet tegen geluid van buitenaf. Daardoor gaan mensen ze vaak harder zetten, metgehoorbeschadiging als gevolg. In-ear-systemen sluiten daarentegen wel goed af.Je draagt ze in de gehoorgang en ze zitten comfortabel. Je hebt bijna geen lastvan omgevingsgeluiden. In het verkeer kan dat echter wel leiden tot gevaarlijkesituaties.

4. Aansluitingen op je koptelefoon

Je kunt hoofdtelefoons met of zonder snoer kopen. Bijna alle modellen met snoerzijn voorzien van een mini- of gewone jack-aansluiting. De meeste radio?s en mp3-spelershebben daar een ingang voor. Wil je een draadloze hoofdtelefoon? Dan zijn er verschillendemogelijkheden. Duurdere circumaural-hoofdtelefoons hebben vaal een zendertje, deontvanger wordt dan aangesloten op de stereo-installatie. Nadeel is dat deze nietgeschikt zijn voor mp3-spelers, omdat de ontvanger erg groot is. Daarbij bevat dekoptelefoon een accu die moet worden opgeladen. Er zijn ook systemen met een infrarood-verbinding.Deze moet echter altijd in het gezichtsveld van de ontvanger staan, anders is ergeen geluid. Een andere kamer bezoeken dan waar de ontvanger staat, kan dus niet.Sommige hoofdtelefoons werken met een bluetooth-verbinding. De ontvangers hiervanzijn klein en kunnen vaak op een mp3-speler worden aangesloten. De zender en ontvangerhoeven hierbij niet in elkaars blikveld te liggen, dus je kunt je mp3-speler gewoonin je zak steken. Ook hoofdtelefoons die verbinding maken door middel van een radiosignaalhebben dat voordeel. De zender en ontvanger kunnen wel honderd meter uit elkaarstaan.

Meer informatie

De beste merkenhoofdtelefoons
Overzicht met de beste merken hoofdtelefoons

5. De beste merken hoofdtelefoons

Er is een aantal merken dat bekend staat om hun uitgebreide assortiment en goedehoofdtelefoons. Sennheiser doet het erg goed in testen en heeft een breed scalaaan koptelefoons, in vrijwel iedere prijsklasse. Ook Panasonic en Sony hebben eenbelangrijk marktaandeel. Bedrijven die zich ook richten op hoofdtelefoons zijn Gradoen AGK.

Meer informatie

De beste hoofdtelefoons
Overzicht met de beste hoofdtelefoons, aan te passen aan eigen wensen of eisen.

6. Hoofdtelefoons vergelijken en kopen

Als je een koptelefoon wilt kopen, moet je je goed voorbereiden. Daarvoor zijn verschillendevergelijkingssites. BesteProduct.nl, de site waar je je nu op bevindt, laat zienhoe experts van vak- en consumentenbladen de apparatuur beoordelen. Op basis vantientallen reviews wordt een gemiddeld cijfer berekend. Op Vergelijk.nl kun je producten,diensten, prijzen, portokosten en levertijden met elkaar vergelijken. Op Kieskeurig.nllees je hoe consumenten het product beoordelen.

Tip! Ben je op zoek naar een hoofdtekefoon? In onze ranglijst kun je eenvoudig de specificaties en prijzen van alle hoofdtelefoons vergelijken »