Alles over de huistelefoon

Door: redactie-besteproductnl | 12 maart 2009 16:23
Op de informatiepagina van de huistelefoon staat alles over dit apparaat: de prijs, de techniek, extra functies en de merken huistelefoon.
Huistelefoon

In deze koopgids geven wij inzicht in en advies over de verschillende modellen huistelefoons die verkrijgbaar zijn. Wij helpen je graag bij het vinden van het model dat het beste aansluit bij jouw wensen en gebruik.

Huistelefoons vergelijken
Vergelijk huistelefoons Hetvergelijken van de beste huistelefoons en prijzen doe je in onze handige huistelefoon ranglijst.

#1 Hoe werkt een huistelefoon?

Onze perceptie van het begrip ‘telefoon’ is in de loop der jaren behoorlijk veranderd. We denken niet meer meteen aan een apparaat met een snoer en een hoorn. Vandaar dat we het tegenwoordig hebben over mobieltjes en huistelefoons (of vaste telefoons).

Een kleine geschiedenis van de telefoon

De eerste telefoontoestellen hadden niet eens een hoorn, maar een microfoon op het toestel en een los oorstuk. Pas later werden deze twee samengevoegd. De term telefoon vindt zijn oorsprong in het oud Grieks: ‘tele’ betekent afstand en ‘fon’ betekent stem of meer algemeen geluid.

Patent
De Italiaans-Amerikaanse uitvinder Antonio Meucci is naar alle waarschijnlijkheid de uitvinder van de telefoon omstreeks 1850. Helaas was Meucci niet zeer vermogend, waardoor hij de 250 dollar niet kon opbrengen om patent te kunnen aanvragen op zijn uitvinding. Alexander Graham Bell kreeg in 1876 wel patent op de telefoon. Boze tongen beweren dat hij (onrechtmatig of niet) de papieren van Meucci in handen had gekregen.

Bellen
Op 1 juni 1881 opende in Amsterdam de eerste Nederlandsche Bell Telephoon Maatschappij haar deuren. 49 mensen konden toen ‘bellen.’ In de jaren die volgden kwamen er steeds meer telefooncentrales waar je naartoe kon bellen om vervolgens ‘doorverbonden’ te worden met de persoon die je graag wilde spreken. Zo werkt het in feite nog steeds, al is de ‘telefooncentrale’ vervangen door een satelliet die het signaal doorstuurt naar lokale centrales die via een kabelnetwerk het signaal uiteindelijk bij jou in huis brengen.

Oude huistelefoon

#2 Functies van de huistelefoon

De functies van huistelefoons zijn overzichtelijk. Een huistelefoon kopen betekent dat je met een ‘vast toestel’ bent aangesloten op het telefoonnetwerk en de mogelijkheid hebt om te bellen en gebeld te worden. Maar moderne huistelefoons hebben vaak meer mogelijkheden:

  • Intern doorverbinden
  • Antwoordapparaat
  • Speakerfuntie
  • Telefoonboek
  • Intercom Bellen via internet (VOIP)
  • Smsen

#3 Welke verschillende modellen huistelefoons zijn er?

Tegenwoordig zijn er twee soorten huistelefoons verkrijgbaar. Draadloze modellen met een dockingstation en de modellen met hoorn en druktoetsen zijn ook nog steeds te koop. We zeggen vaak nog dat we een telefoonnummer draaien, maar dat is een overblijfsel uit de tijd van de draaischijven.

Draadloze huistelefoons

DECT is een communicatiesysteem waarvan alle draadloze telefoons tegenwoordig voorzien zijn. Met het Digital Enhanced Cordless Telecommunications systeem kun je extra handsets toevoegen aan je eigen netwerk. Het bereik van DECT is ongeveer 30 meter binnenshuis en tot 300 meter buitenshuis.

Een andere standaard is GAP (General Access Protocol). Met GAP is het mogelijk om basisstations en handsets van verschillende merken door elkaar te gebruiken. Het kan voorkomen dat nummerweergave of de telefoonboekfunctie niet worden ondersteund.

Goedkoop bellen met vaste telefonie Mobiel bellen wordt de laatste tijd steeds goedkoper. Bellen met een vaste lijn daarentegen kan, zeker in vergelijking met enkele jaren geleden, echter nog goedkoper zijn. Met de alles-in-één-pakketten van providers als Ziggo, KPN of Tele 2 bel je al voor een paar cent per minuut. Zelfs het bellen naar mobiel, eerder schreeuwend duur, is nu goed betaalbaar. Let op het afkopen van het tarief voor bellen met de vaste telefoon. Dat lijkt interessant voor bijvoorbeeld tien euro, maar in de praktijk bel je waarschijnlijk nooit zo veel. Reken dat goed na.

#4 Tips en weetjes bij het kopen van een huistelefoon

Hoeveel wil ik uitgeven aan een telefoon?

Geef je liever meer uit aan een smartphone die van alles kan? Dat is begrijpelijk. Maar een huistelefoon is geen grote investering. Al vanaf een paar tientjes heb je er een in je bezit, die doorgaans prima functioneert.

Hoe lang werkt mijn draadloze telefoon?

Let erop dat de standby tijd en de gesprekstijd van je draadloze telefoon naar keuze voldoende zijn. Het display (bijvoorbeeld met of zonder kleuren) is van grote invloed op de batterijduur. Goedkopere draadloze handsets hebben als nadeel dat de batterijduur na verloop van tijd afneemt.

Hoe werkt nummerweergave?

In Nederland zijn er twee verschillende systemen voor nummerweergave:

  • DTMF (Dual Tone Multi Frequency) waar bijvoorbeeld KPN mee werkt.
  • FKS (Frequency Shift Keying), waarvan andere providers gebruik maken.

Houd er rekening mee dat jouw telefoon over het juiste nummerweergavesysteem beschikt.

Waarom een telefoon met snoer?

Ben je eigenlijk vooral een mobiele beller, maar wil je in sommige gevallen ook nog gewoon bereikbaar zijn op je vaste nummer? Neem een telefoon met een snoer, dan weet je altijd waar je je belletje kunt aannemen. Zeker in een grotere woning slingeren de handsets vaak door het huis, waardoor het soms een zoektocht is om te vinden waar ze liggen. Je kunt ook meerdere losse handsets kopen.

Huistelefoons vergelijken Wil je online een huistelefoon kopen? Met de ranglijst van BesteProduct kun je heel makkelijk huistelefoons vergelijken. Ook hebben wij voor jou een top vijf samengesteld, zodat je kunt zien wat volgens consumenten én experts de beste huistelefoon is

We hopen dat je met deze informatie over het kopen van huistelefoons een goede keuze kunt maken. Heb je vragen en/of opmerkingen over deze koopgids? Mail ons .