Een nieuwe magnetron kopen in 8 stappen

Door: redactie-besteproductnl | 16 juni 2017 12:22
In deze koopgids voor magnetrons vertellen we je welke keuzes je kan maken om tot de beste koop te komen.
8 handige tips bij het kopen van een nieuwe dakkoffer
Dakkoffers

1. Vrijstaande of inbouwmagnetron

De een kiest ervoor om de magnetron in te laten bouwen in zijn of haar keuken, de ander kiest voor een vrijstaande magnetron. Het ziet er natuurlijk mooi uit wanneer de magnetron weggewerkt is, maar niet iedereen heeft die mogelijkheid.

Ben je op zoek naar een magnetron om in te bouwen in je keuken? Vergis je dan niet door een vrijstaand model te kiezen. Deze zijn niet geschikt om in te bouwen doordat het apparaat zijn warme lucht dan niet kwijt kan. Wil je toch echt graag in vrijstaande magnetron inbouwen? Gebruik dan een inbouwframe zodat de warme lucht beter weggeleid kan worden.

Inbouwmagnetrons zijn over het algemeen iets duurder, maar dan heb je wel een strakke keuken.

Inbouw magnetron
Vrijstaande magnetron

2. Solo- of combimagnetron

De meest belangrijke keuze is die van de solomagnetron of de combimagnetron. Iedereen kent de solomagnetron. Dit was altijd de meest reguliere magnetron. Eten en drinken kan ermee opgewarmd worden door microgolven. Afhankelijk van of het vermogen regelbaar is kan een magnetron ook ontdooien.

De combimagnetron is een magnetron waar ook een ovenfunctie aan toegevoegd is. Daarnaast heeft zo’n magnetron ook vaak een grillfunctie en kan je er dus voedsel mee bakken en grillen. Zo kan je je eten eerst ontdooien, daarna braden en dan nog voorzien van een krokant korstje.

Een combimagnetron kan uitgerust zijn met nog meer functie. Bijvoorbeeld een heteluchtfunctie. Hierdoor wordt het eten gelijkmatig verwarmd door middel van hetelucht. De meest geavanceerde combimagnetrons beschikken over een stoomfunctie. De naam zegt het al, zo kan voedsel gestoomd worden. Met de stoomfunctie blijft de smaak van je eten beter behouden, net als de vitaminen.

De combimagnetron is handig voor mensen die zowel een oven willen, als een magnetron, maar daar niet de ruimte voor hebben.

3. Afmetingen en inhoud magnetron

Het is verstandig om na te gaan op welke plek de magnetron gaat staan. Zo kan je rekening houden met de afmetingen die de magnetron moet hebben. Heb je een favoriete schaal waar je vaak gerechten mee maakt? Meet deze dan eens op zodat je kan bekijken of deze in de nieuwe magnetron past.

De inhoud van een magnetron wordt uitgedrukt in liters. Solomagnetrons hebben altijd een kleinere inhoud dan combimagnetrons. De inhoud van een solomagnetron varieert van 17 tot 25 liter en de combimagnetron heeft gemiddeld een inhoud van 20 tot 40 liter.

In de meeste magnetrons zit een draaiplateau. Hoe groter de magnetron, hoe groter het draaiplateau.

4. Vermogen magnetron

Niet elke maaltijd of elk product hoeft even hard opgewarmd te worden. Het vermogen waarmee de magnetron verwarmt wordt aangegeven in watt. Een bevroren maaltijd hoeft minder hard (en dus met minder watt) verwarmt te worden dan een kom soep. Je kan bevroren voedsel beter langzaam laten ontdooien. De meeste solomagnetrons hebben een vermogen van 700 tot 900 watt. Combimagnetrons hebben meestal een vermogen van 900 tot 1400 watt. De ene magnetron heeft meer vermogensniveau’s dan de ander. Met veel vermogensniveau’s kan je dus per gerecht of type bereiding instellen op welk vermogen dit moet gebeuren.

Verwar het vermogen van de magnetron niet met het vermogen van de grillfunctie. Dit gaat van 1300 tot wel 2300 watt.

5. Schoonmaken

In sommige studentenhuizen kom je ze weleens tegen. Magnetrons die door en door vies zijn doordat niemand ze ooit schoongemaakt heeft of omdat het te verwarmen gerecht in de magnetron alle kanten op is gespat. Een magnetron is het meest prettig in gebruik wanneer hij schoon is. Je kan natuurlijk met de hand je magnetron schoonmaken, maar er bestaan ook speciale functies voor.

Sommige combimagnetrons hebben pyrolitische zelfreiniging. Simpel gezegd is dat een functie waarbij de aangekoekte etensresten hevig worden verhit. Hierdoor verkolen ze, laten ze vanzelf los en kan je ze zo opvegen.

Los je je achtergebleven etensresten liever op een andere manier op? Dan bestaan er magnetrons met Aqua-clean of Easy-clean. Hierbij wordt de magnetron schoongemaakt door middel van stoom. Het schoonmaken van je magnetron is hierdoor zo gepiept. Staar je echter niet blind op deze prachtige zelfreinigingssystemen. Met een bakje water, twee stukjes limoen en de magnetron tien minuten op vol vermogen maak je je magnetron ook makkelijk schoon

6. Verschillende programma’s

Koken met een magnetron wordt steeds makkelijker. Er zijn steeds meer magnetrons met voorgeprogrammeerde kookprogramma’s. Bijvoorbeeld een kookprogramma speciaal voor pizza of pasta. Zo hoef je er niet over na te denken op welke wattage je hem in hoeft te stellen.

De gewichtsensor brengt ook veel vreugde bij fanatieke magnetrongebruikers. De sensor meet het gewicht van het te verwarmen gerecht en zo wordt automatisch de opwarmtijd en wattage bepaald.

Vaak kan je ook een eigen vaak gebruikte instelling bewaren als je bijvoorbeeld elke ochtend graag havermout maakt in de magnetron. Maak hier een standaardprogramma van zodat je met een druk op de knop gegarandeerd een lekker ontbijt hebt. Dit programma kan je overigens ten alle tijden weer aanpassen.

Als je veel weg bent is een uitgestelde starttijd van de magnetron ideaal. Je stelt de tijd en het programma van de magnetron in en wanneer je thuis komt kan je direct aan tafel. De starttijd kan je van tevoren instellen, maar er zijn tegenwoordig ook magnetrons die je op afstand aan kan zetten. Dit doe je dan door middel van een app.

Programma keuze

7. Crisp technologie en kinderbeveiliging

Met een combimagnetron wordt de bodem van een pizza niet altijd even krokant. Tegenwoordig is er de ‘Crisp technologie’. Deze technologie combineert 3 warmtebronnen. De microgolven van de magnetron, de grillfunctie en een speciale crispplaat. Deze crispplaat, ook wel combikrokantplaat genoemd is een bakplaat waarop je pizza of taart een lekker krokante bodem krijgt. Met deze techniek is je gerecht drie keer zo snel klaar en blijft het eten bovendien mals.

Wanneer je kinderen hebt staat veiligheid natuurlijk voorop. De kinderbeveiliging is dan een perfecte uitkomst. Deze functie zorgt ervoor dat er niet op de knoppen gedrukt kan worden en dat de deur niet open getrokken kan worden.

8. Tips

Om alles uit je nieuwe magnetron te halen geven we je graag wat tips mee.
  • Het is af te raden om metaal, hout of papier in de magnetron te gebruiken.
  • Om alles tegelijk gaar te hebben is het verstandig om ingrediënten ongeveer even groot te snijden voordat je ze samen in de magnetron stopt.
  • Laat je gerecht uit de magnetron altijd heel even nagaren voordat je het opeet. Zo kan de warmte zich verspreiden.
  • Vloeistoffen kunnen overkoken wanneer het net uit de magnetron komt (kookvertraging). Voorkom dit door een kunststof of glazen lepeltje in de te koken vloeistof te zetten.