tips voor kopen van een inbouw vaatwasser

Door: redactie-besteproductnl | 19 maart 2010 11:40
In deze koopgids leggen we in woord en beeld uit waarop jij moet letten als je een vaatwasser wil kopen.
Koopwijzer

Bepaal inbouw vaatwasser of vrijstaande vaatwasser?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: Waar komt mijn vaatwasser te staan? Wordt deze ingebouwd in je keuken, of komt hij los in de keuken te staan. Je hebt namelijk voor beide opties modellen. Sommige vrijstaande vaatwassers kunnen ook makkelijk geschikt worden gemaakt om onder een aanrecht geplaatst te worden. Deze vrijstaande vaatwassers zijn over het algemeen wat goedkoper dan de geïntegreerde vaatwassers.

Over het algemeen zie je het vaakst geïntegreerde vaatwassers in moderne keukens. Deze krijgen dan dezelfde deur en kleur als de aanwezige keuken, of wordt zelfs helemaal weggewerkt, zodat je niet meer ziet dat er een vaatwasser is. Deze volledig geïntegreerde vaatwassers worden dan in de rand, dus aan de bovenkant van de deur bediend. In elke andere variant is dat aan de voorzijde van de deur.

Kies de grootte van de vaatwasser.

Dan is het aan jou om te bepalen hoe groot je vaatwasser moet zijn. De standaard grootte is 85cm hoog en 60cm breed. Je hebt echter ook vaatwassers die 45cm breed zijn. Die zijn perfect geschikt voor éénpersoonshuishoudens. Verder kun je kijken hoeveel couverts een vaatwasser aan kan. Een couvert staat voor het eetgerei van een persoon: dus vork, mes, lepel, bord en een glas. Standaard voor een 60cm brede afwasmachine is 12 couverts. Bij eentje van 45 cm is dat 8 of 9.

Selecteert het energieverbruik van devaatwassers

Zoals bij veel apparaten is het ook bij vaatwassers belangrijk om te kijken naar het energieverbruik. Afwasmachines met een A+++ label zijn het zuinigst. Met een D label slurpen ze het meeste energie. Uiteraard geldt hier ook voor: zuinige machine zijn bij aanschaf een stuk duurder. Hoe vaak je de vaatwasser gebruikt, bepaalt hoe snel je dit bedrag terugverdient met je lagere energierekening. Op het energielabel staat ook aangegeven hoeveel water de machine verbruikt.

Welke programma’s moet je vaatwasser hebben?

Er zijn meerdere wasprogramma’s waaruit je kunt kiezen. Als je alleen wat licht bevuilde vaat zoals borden of glazen wilt wassen, kun je prima een programma starten op 40 of 50 graden. Heb je nu zwaar bevuilde vaat met een hoop pannen dan is een 70 graden programma geen overbodige luxe. Je hebt ook ECO programma’s. Deze verbruiken minder energie. Let er wel op dat de etensresten nog niet op de vaat zijn aangekoekt, als je deze programma’s gebruikt. En vaak duren deze programma’s langer.

Ook kun je bij sommige vaatwassers kiezen om een half programma te starten. Er wordt dan minder lang gewassen en zodoende minder energie verbruikt.

Een te gekke functie van de wat geavanceerdere afwasmachine, is die van de automatische programma’s. De vaatwasser scant dan hoe vuil de was is en welk programma hij hierop moet loslaten.Lees het artikel ‘alle programma’s op een vaatwasser’ als je meer informatie wil.

Bestek-la of bestekmandje?

Van bepaalde vaatwassers kun je de indeling veranderen. Je kunt dan bijvoorbeeld rekjes inklappen als je er pannen wilt neerleggen. Ook zijn er vaatwassers met een aparte bestek-la. Het bestek wordt op deze manier schoner dan als ze in een mand worden geplaatst.

Bestekmandje
Bestekla
Spoel de vaat een beetje voorMoet je de vaat nu wel of niet voorspoelen voordat je de vaatwasser vult? Het antwoord is: een beetje. Anders raakt je vaatwasser verstopt. Etensresten kunnen de prullenbak in.Anders wordt het niet schoon. Aangekoekte borden of pannen worden niet schoon. In ieder geval niet bij een kort programma.Volledig schoonspoelen is niet nodig. Je verbruikt dan onnodig veel water. En tijd. De vaatwasser kan de klus ook klaren. Het afwasmiddel kan zich richten op het vuil. Bij een nagenoeg schone vaat werken de agressieve bestanddelen ook in op je borden en glazen.

Hoeveel geluid mag de vaatwasser produceren?

Als je een open keuken hebt, is het belangrijk dat de afwasmachine niet te veel herrie maakt. Het is aan te raden om een vaatwasser aan te schaffen die minder dan 47 dB aan geluid produceert. Vaatwassers van onder de 40 dB zijn erg stil. Ingebouwde vaatwassers zijn ze net wat stiller dan vrijstaand.

Let op de veiligheid van je vaatwasser!

Er gaan heel wat liters water om tijdens een wasbeurt. Voor de veiligheid is er daarom bij sommige vaatwassers een waterbeveiliging ingebouwd, ook wel aquastop genoemd. Bij een defect sluit hij meteen de watertoevoer. Dat kan je een hoop wateroverlast besparen. Er zijn ook vaatwassers met een “kinderslot”. Kinderen kunnen dan de vaatwasser niet opentrekken tijdens een wascyclus. Dat is namelijk slecht voor de vaatwasser.

Hoeveel geld wil je uitgeven voor een nieuwe vaatwasser

Misschien wel stap 1: maar je budget bepaalt natuurlijk veel. Vaatwassers zijn er van een paar honderd euro tot een paar duizend euro. Het prijsverschil zit hem doorgaans in drie zaken:

  • Functionaliteit. Hoe meer functionaliteiten en verschillende programma’s je vaatwasser heeft, hoe hoger de prijs. Bepaald van tevoren goed welke functionaliteiten je echt gaat gebruiken of welk vooral voor de ‘heb’ zijn.
  • Energieverbruik. Zoals gemeld zijn energiezuinige vaatwassers duurder in de aanschaf, maar dat geld kun je snel terugverdienen. Zeker als je vaak afwast. Ook de keuze van het programma maakt uit in het energieverbruik van de vaatwasser.
  • Bouwkwaliteit. Duurdere machines gaan doorgaans langer mee. De materialen zijn robuuster, waardoor de vaatwasser minder kwetsbaar is.

.