Volg ons
Welke printer print het goedkoopst?

Printkosten vergelijken: inkjet- of laserprinter?

Wat is duurder: printen met een inkjet- of laserprinter. Het is een vraag die nog steeds vaak wordt gesteld. Een eenduidig antwoord is niet te geven, omdat het afhankelijk is van de printer, wat je print en hoe vaak je print. Maar als je je er even in verdiept, weet je snel genoeg welke printer voor jou het meest geschikt is. Hieronder een overzicht om je te helpen.

printkosten vergelijken voor inkjetprinters en laserprinters

Kosten per pagina

Kyocera, een fabrikant van printers heeft een handige website, www.printkosten.nl , waar je de kosten per pagina van laserprinters kunt berekenen. Wij hebben een paar testjes gedaan. Onder andere met printers die we zelf gebruiken en kregen niet altijd het advies om een Kyocera te kopen. De site lijkt dus niet alleen maar Kyocera printers te adviseren. Nadeel van de site is dat niet alle merken worden meegenomen. Zo ontbreekt Canon volledig, terwijl deze doorgaans goed worden beoordeeld door deskundigen. Daarnaast kun je daar enkel laserprinter vergelijken.

Gelet op de kosten kun je stellen dat:

  • De goedkoopste printers de hoogste verbruikskosten geven
  • Wie weinig print, kan het beste een goedkope (inkjet)printer kopen
  • Wie veel print moet letten op de kosten per pagina. Een duurdere printer pakt vaak goedkoper uit

Indicatie van inktkosten per pagina (A4)

Afdruk Kosten
per pagina
Laserprinter - Tekst zwart/wit 0,01 - 0,03
Inkjet - Tekst zwart/wit 0,03 - 0,08
Inkjet - Tekst met grafieken in kleur 0,10 - 0,35
Inkjet - Foto 0,70 - 2,50

Let op: de prijsverschillen zijn gebaseerd op de drukkosten van verschillende printers.

Navullen

navulkleuren voor een inkjetprinter

Een bekende truc om niet zoveel te betalen aan nieuwe cartridges is het navullen van een inkttankje. Goed idee maar de fabrikanten zijn daar niet gelukkig mee. De printers gaan ongeveer tegen kostprijs weg en dat moet worden terugverdiend met de verkoop van inktpatronen. Fabrikanten maken het dan ook steeds moeilijker om niet originele of hervulde cartridges te gebruiken. Als je van plan bent na te vullen controleer dan of dat wel kan bij de bedrijven die deze service aanbieden.
Epson is als eerste printerfabrikant overstag gegaan en brengt nu printers op de markt met een inkttank die je kunt navullen. Epson heeft standaard de tanks ook zo groot gemaakt, dat je er twee jaar lang mee moet kunnen printen.

Bronnen en info

Andere artikelen over printers

Ranglijst met de beste producten

Bronnen