Inkjet - uitleg specificaties

Door: redactie-besteproductnl | 23 april 2007 14:40
BesteProduct behandelt alle belangrijke specificities van een printer, zoals autoduplexer, ADF, PictBridge, Draft-mode en resolutie.
Resolutie, PictBridge en autoduplexer

Autoduplexer

Heeft je printer een autoduplexer, dan kun je automatisch dubbelzijdig afdrukken. Een goed alternatief om papier te besparen en praktisch voor uitgebreide rapporten of presentaties. Deze optie zit niet standaard op elke printer.

Automatische documentdoorvoer (ADF)

De automatische documentdoorvoer (Engels: Sheetfeeder) is een handige optie voor een multifunction. Heeft een all-in-one deze optie, dan kunnen meerdere vellen papier na elkaar automatisch worden doorgevoerd. Zeer handig als je veel blaadjes achter elkaar wilt scannen of kopiëren. Let wel op dat dit alleen scan- en kopieerfunctie is.

CD/DVD-printen

Steeds meer printers kunnen vanaf CD/DVD printen. Je stopt het schijfje gewoon in het apparaat en je foto's worden afgedrukt. Dit kan alleen met CD's en DVD's die speciaal hiervoor worden gemaakt.

Draft-mode

Door je printer in de Draft-mode te zetten kun je tekst printen op de hoogste afdruksnelheid mogelijk. Let wel op dat dit ten koste gaat van de printkwaliteit.

Interface

De interface geeft aan hoe je de printer kunt aansluiten op de pc. Let op bij de aankoop van een printer dat je computer de desbetreffende aansluiting ondersteunt. Dit kun je terugvinden in de specificaties van het product. De interfaces verschillen van elkaar in snelheid waarmee de scanner gegevens verstuurt naar de pc. Een veelgebruikte aansluitingsoptie is door middel van een USB-kabel. Deze is te koppelen naar de USB-poort van de pc (USB 1.1 of USB 2.0). Daarnaast vind je bij een printer ook aansluitmogelijkheden terug als Bluetooth, Ethernet of de parallel-poort.

PictBridge

Tegenwoordig hebben veel printers de optie PictBridge. Deze functie houdt in dat je foto's van een digitale camera direct door een printer kan laten afdrukken. Je hoeft de camera dus niet aan je pc te koppelen om de gemaakte kiekjes te printen. Een handige functie voor een (amateur)fotograaf. Let op: zowel de digitale camera als de printer moeten PictBridge ondersteunen.

Processor

Enkele printers hebben de luxe van een ingebouwde processor. Hierdoor kunnen printers bijvoorbeeld foto's afdrukken van een geheugenkaart zonder dat de computer aan hoeft te staan. Daarnaast betekent een eigen processor ook een hogere afdruksnelheid en minder belasting voor de pc. De snelheid van de processor wordt aangegeven in Megahertz (MHz).

Resolutie

Resolutie is een veelgebruikte term in beeldelektronica, zo ook bij de printer. De resolutie geeft het aantal beeldpunten (ook wel pixels) aan in een afbeelding. Dit wordt weergegeven in Dots Per Inch (dpi). Hoe meer dpi een printer heeft, hoe meer details op de afbeelding zichtbaar worden. Dat betekent dus een hogere beeldkwaliteit van de afdruk. Let op dat er een verschil zit tussen de resolutie voor zwart-wit en kleur. Voor het afdrukken van teksten en grafieken heb je minder behoefte aan gedetailleerd beeld dan een kleurenfoto. Voor tekst heb je voldoende aan 600 dpi, terwijl de minimale resolutie voor goede foto?s 2400 dpi is.