Printkosten, wat kost dat?

Door: redactie-besteproductnl | 15 november 2006 16:03
Printkosten spelen een grote rol bij kopen van een printer. BesteProduct maakte een overzicht van de inktkosten voor inkjet en laserprinter.
Welke printer print het goedkoopst?
printkosten vergelijken voor inkjetprinters en laserprinters

Kosten per pagina

Kyocera, een fabrikant van printers heeft een handige website, www.printkosten.nl, waar je de kosten per pagina van laserprinters kunt berekenen. Wij hebbeneen paar testjes gedaan. Onder andere met printers die we zelf gebruiken en kregenniet altijd het advies om een Kyocera te kopen. De site lijkt dus niet alleen maarKyocera printers te adviseren. Nadeel van de site is dat niet alle merken wordenmeegenomen. Zo ontbreekt Canon volledig, terwijl deze doorgaans goed worden beoordeelddoor deskundigen. Daarnaast kun je daar enkel laserprinter vergelijken.

Gelet op de kosten kun je stellen dat:

  • De goedkoopste printers de hoogste verbruikskosten geven
  • Wie weinig print, kan het beste een goedkope (inkjet)printer kopen
  • Wie veel print moet letten op de kosten per pagina. Een duurdere printer pakt vaakgoedkoper uit

Indicatie van inktkosten per pagina (A4)

AfdrukKosten
per pagina
Laserprinter - Tekst zwart/wit0,01 - 0,03
Inkjet - Tekst zwart/wit0,03 - 0,08
Inkjet - Tekst met grafieken in kleur0,10 - 0,35
Inkjet - Foto0,70 - 2,50

Let op: de prijsverschillen zijn gebaseerd op dedrukkosten van verschillende printers.

Navullen

navulkleuren voor een inkjetprinter

Een bekende truc om niet zoveel te betalen aan nieuwe cartridges is het navullenvan een inkttankje. Goed idee maar de fabrikanten zijn daar niet gelukkig mee. Deprinters gaan ongeveer tegen kostprijs weg en dat moet worden terugverdiend metde verkoop van inktpatronen. Fabrikanten maken het dan ook steeds moeilijker omniet originele of hervulde cartridges te gebruiken. Als je van plan bent na te vullencontroleer dan of dat wel kan bij de bedrijven die deze service aanbieden.
Epson is als eerste printerfabrikant overstag gegaan en brengt nu printers op de markt met een inkttank die je kunt navullen. Epson heeft standaard de tanks ook zo groot gemaakt, dat je er twee jaar lang mee moet kunnen printen.

Bronnen en info

Andere artikelen over printers

Ranglijst met de beste producten

Bronnen