Docking stations: tips en advies bij het kopen van een docking station

Door: redactie-besteproductnl | 15 maart 2013 16:59
Op zoek naar een docking station? BesteProduct geeft 14 handige tips bij het kopen van docking stations.
Docking station kopen: tips en advies

Wat is een docking station?

Een docking station is een luidspreker die speciaal gemaakt is om muziek af te spelen van je telefoon of andere draagbare mediaspeler. Een paar jaar geleden waren deze docking stations eigenlijk alleen geschikt voor Apple-gebruikers: de eerste docking stations waren namelijk louter bedoeld voor deiPod eniPhone. Daarom worden deze luidsprekers in de volksmond nog vaak iPod-docks genoemd. Maar omdat tegenwoordig bijna alle telefoons geschikt zijn om muziek mee af te spelen, zijn er ook luidsprekers voor Android-telefoons en andere merken en besturingssystemen. Het begrip docking station is daarom veel beter.

Het principe van een docking station is simpel. Het is een speaker, waar je je telefoon of draagbare mediaspeler in kunt zetten. Hij maakt direct contact via de connector, waarmee je het apparaat oplaadt en je kunt dus gemakkelijk muziek afspelen. Bijna alle docking stations laden meteen de accu van mediaspeler op.

Moet ik een iPod-dock of een Android-dock kopen als docking station?

De twee meest voorkomende docking stations zijn de iPod-dock en de Android-dock.Het is van tevoren belangrijk dat je weet voor welk apparaat je je docking station nodig hebt. Lang niet alle docks zijn namelijk universeel. Dat komt door de connector van de telefoon of mediaspeler. Apple maakt gebruik van zijn 30-pin connector of lightning connector (de vanaf de laatste generatie iPhones, iPods en iPads), terwijl Android-telefoons nagenoeg allemaal voorzien zijn van een micro-USB ingang. Aangezien deze allemaal een ander formaat hebben, past een iPod niet op een Android-dock en andersom. Er zijn wel speciale verloopstukjes te verkrijgen, maar die werken lang niet allemaal even goed op een docking station. Hieronder sommen we de belangrijkste dockingsvormen op:

Soort docking stationGeschikt voor Connector
iPod-dock (30-pin connector)O.a. iPhone 4, iPhone 4S, iPad 3, iPod Touch, iPod Nano 30-pin connector
iPod-dock (lightning-connector)iPhone 5, vijfde generatie iPod Touch, zevende generatie iPod Nano, iPad Mini, vierde generatie iPad lightning connector
Android-dock (micro-USB)O.a. Samsung Galaxy SIII, HTC One X+, Sony XPeria Z micro-USB

Welke apparaten kan ik aansluiten op een docking station?

Docking station zijn lang niet meer alleen voor de iPod. Ze zijn er tegenwoordig voor jedraagbare mediaspeler,smartphone entablet. Zoals hiervoor uitgelegd, moet je rekening houden met het type docking station en welk apparaat daar op kan. Er is echter nog een manier om apparaten aan een docking station te koppelen. Veel docks hebben namelijk een aux-ingang. Hier kun je via een kabeltje externe apparaten aansluiten op de speaker. Heb je bijvoorbeeld een oude telefoon, dan is het nog mogelijk om via de hoofdtelefoonuitgang het mobieltje op de dock aan te sluiten. Vaak kun je zelfs een hifi-set of ander apparaat ermee verbinden, zodat het docking station als extra luidspreker fungeert.

# Even tussendoor: opmerkelijk
Connector van Philips
De connector-klucht
Het was even schrikken voor fabrikanten toen Apple in september2012 met een nieuwe aansluiting kwam voor zijn draagbare producten. Exit 30-pins connector, welkom lighting-connector. Allemaal leuk, maar fabrikanten van iPod-docks hadden net een nieuwe lijn docking stations op de markt gebracht die voorzien waren van die oude aansluiting. Daardoor waren ze niet geschikt voor bijvoorbeeld de iPhone 5, tenzij je een in allerijl gemaakte verloopstekker zou kopen. Bij Philips verteldenze dat ze op dezelfde dag als de consument op de hoogte werden gesteld van de verandering. Dat is overigens niet vreemd, want hoewel er veel docking stations voor de producten van Apple worden geproduceerd, heeft Apple daar zelf geen hand in. Bij Philips vonden ze de gang van zaken ook niet raar. “Dat is nu eenmaal de manier van Apple. We hebben Apple er verder ook niet over gesproken.” Sinds het najaar van 2012 zijn er ook docking stations op de markt voor de lightning connector

Kan ik mijn telefoon ook draadloos aan een docking station koppelen? 

Veel docking stations hebben tegenwoordig de mogelijkheid om je telefoon of draagbare mediaspeler draadloos aan het apparaat te verbinden. Dat is handig, want je bent dan niet meer afhankelijk van het soort docking station. Er zijn verschillende manieren om draadloos te verbinden. Let op: lang niet alle docking stations ondersteunen alle manieren!

Via bluetooth

Bluetooth is de meest voorkomende manier om je draagbare mediaspeler draadloos te verbinden met een docking station. Het is een draadloze verbinding voor de korte afstand. Je mediaspeler moet dan wel bluetooth ondersteunen. Doet hij dat, dan werkt het stabiel en simpel: je zoekt in het menu van het apparaat dat je wilt koppelen de speaker en de verbinding is binnen een paar seconden gelegd. Voordeel is dat je mediaspeler niet in het zicht hoeft te liggen van de speaker, zoals bijvoorbeeld bij infrarood. Nadeel is dat je batterij sneller leeg gaat.

Via NFC

NFC betekent Near Field Communication en is een techniek waarmee je op een eenvoudige manier verbinding via bluetooth kunt leggen. Je hoeft niet meer in de weer met menu’s en instellingen, maar kunt met een simpele druk op de knop of tik op het apparaat verbinding maken. Het is dus nog gebruiksvriendelijker. Je telefoon of mediaspeler moet dan wel NFC ondersteunen. 

Via Apple Airplay

Apple heeft een eigen manier een draadloze verbinding te leggen tussen zijn producten en andere apparaten, waaronder docking stations. Dit heet Apple Airplay en werkt via wifi. Je streamt via je thuisnetwerk de muziek van het ene naar het andere apparaat, zonder daar moeilijke stappen voor te ondernemen. Nadeel is wel dat je er een wifi-netwerk voor moet hebben, dus onderweg is dat een probleem. Ook hier gaat je batterij sneller van leeg.

Let op: als je een draadloze verbinding maakt tussen een draagbare mediaspeler en een docking station, laadt je telefoon niet automatisch op. Hiervoor moet je ‘m daadwerkelijk in de dock zetten.

Zijn er ook draadloze docking stations?

Lang niet iedereen gebruikt zijn docking station alleen thuis. Vaak willen mensen het apparaat mee naar buiten nemen, in de tuin of het park. Daarom hebben verschillende fabrikanten draagbare docking stations op de markt gebracht. Deze werken met een oplaadbare accu. In onze ranglijst vind jede beste draadloze docking stations.

Kies je voor draadloos, bedenk dan dat je niet dagenlang op vol volume kunt luisteren. De accu gaat meestal maar een paar uur mee en de tijd dat je met een volle batterij kunt doen, is afhankelijk van hoe hard je het geluid afspeelt. Hoe harder, hoe sneller de accu leeg is. Draadloze docking stations hebben in principe altijd een netsnoer om de accu op te laden. Daarmee kun je ook muziek afspelen via het lichtnet. 

Docking station kopen? Eerst vergelijken!Er zijn veel verschillende docking stations te koop. Welke het beste is? Check onze ranglijst van de beste docking stations!

Wat voor luidsprekers zitten er in een docking station?

Om geluid te kunnen produceren, maken docking stations gebruik van speakers. Vaak hebben ze meerdere ingebouwd, omdat een luidspreker in zijn eentje niet alle frequenties kan bereiken. De meeste docking stations hebben een of meerdere midrange-speakers. Zij zorgen voor de middentonen, die al een breed scala aan frequenties produceren. Vaak worden deze luidsprekers vergezeld van tweeters. Zij produceren de hoge tonen. De woofer zorgt voor de lage frequenties. Omdat deze laatste speakers doorgaans wat groter zijn, hebben veel compacte docking stations deze laatste luidsprekers niet.

Verschillende soorten ipod speakers
Bron foto: www.techradar.com

Wat betekent het vermogen van docking stations?

Een docking station produceert zelf het geluid. Er is een versterker ingebouwd die de boxen aanstuurt. Dat is ook de reden dat iPod docks stroom nodig hebben. Het vermogen geeft aan hoeveel geluid er uit de speakers komt. Bij kleine luidsprekertjes is het vermogen vaak laag en krijg je geen kamervullend geluid. Deze zijn echter weer ideaal voor onderweg. Grotere docking stations hebben meer vermogen. Deze zijn ook vaak duurder. Voor in huis volstaat een vermogen van ongeveer 50 tot 100 Watt. Voor onderweg kun je soms al met 10 wat uit de voeten.Let op: het vermogen zegt niks over de kwaliteit van het geluid. Een laag vermogen kan heel goed klinken, terwijl een luidspreker met een hoog vermogen rampzalig kan klinken.

Tip: zelf luisterenWil je zeker weten dat je een goed geluid krijgt uit een docking station? Ga dan zelf luisteren. Geluid is heel persoonlijk en wat de een goed vind klinken, kan een ander misschien veel minder bekoren. Je eigen beoordeling is qua sound vaak het best.

Welke extra’s zijn er op een docking station te vinden?

Veel docking stations zijn uitgerust met meer mogelijkheden dan muziek afspelen alleen. Er zijn verschillende extra’s, zoals:

Radio

Dock met radioWil je niet alleen aan je eigen muziek vastzitten, dan is het een goed idee om een docking station met radiofunctie te kopen. Deze apparaten hebben een ingebouwde tuner, waarmee je op je favoriete radiozender kunt afstemmen. Ze zijn vaak niet heel veer duurder dan docking stations zonder radiofunctie.

Wekfunctie

Dock met wekfunctieDoor het vaak compacte formaat zijn docking stations een graag geziene gast in de slaapkamer. Steeds meer van deze apparaten hebben daarom ook een wekfunctie. Je kunt dan ’s avonds je telefoon opladen in de dock en gewekt worden met je eigen gekozen muziek of een alarmsignaal.

Cd-speler

Dock met cd-spelerEr zijn mensen die ervoor kiezen hun stereo-installatie te vervangen door een docking station. Sommige docks zijn daarom uitgerust met een cd-speler, zodat je niet meteen gedwongen bent je complete albumcollectie weg te doen. Een cd-speler is wel een prijzige optie: docking stations met deze functie kosten meer dan normale docks.

Hoe kan ik mijn docking station bedienen?

Docking stations zijn vaak klein en compact. Fabrikanten kiezen er doorgaans voor de bediening op het apparaat zelf zo beperkt mogelijk te houden. Vaak vind je alleen een aan/uit-knop en volumeknop op het apparaat. De meeste bediening gaat dan via het apparaat dat je in de dock neerzet. Via het scherm van bijvoorbeeld je telefoon kun je dan de muziek kiezen die je af wilt spelen. 

Sommige docking stations worden geleverd met een afstandsbediening. Deze neemt dan de bediening van het gedockte apparaat over. Zo kun je scrollen door de muziekcollectie op je iPod of smartphone. Deze functie werkt niet als je het apparaat draadloos met de dock hebt verbonden of via de aux-ingang hebt aangesloten. Nog een nadeel is dat deze afstandsbedieningen vooral in het goedkopere prijssegment wat langzaam zijn en niet secuur werken. Dat kan voor ergernissen zorgen.

Kan ik met mijn docking station mijn telefoon opnemen?

Een docking station is leuk om de muziek op je smartphone eens lekker hard af te spelen, maar een telefoontje zou je maar zo kunnen missen. Daarom zijn er docking stations met een ingebouwde microfoon. Word je dan gebeld door iemand, kun je je mobiel laten staan in het apparaat en met een druk op de knop opnemen. De muziek zet zichzelf automatisch op pauze. Via de luidspreker hoor je de andere kant van de lijn. Een ingebouwd microfoontje zorgt ervoor dat je terug kunt praten. Ideaal is het overigens niet, want je moet vaak wel dicht bij het docking station zijn om verstaanbaar te zijn en in een lawaaierige omgeving versta je elkaar moeilijk. Heb je je docking station in de woonkamer staan, werkt deze functie doorgaans heel handig.

Vergelijk docking stations en vind de juiste!Zoek je een docking station die bij je past? Vergelijk op BesteProduct en kijk welke voor jou het meeste geschikt is.

Hoe ziet het design van een docking station eruit?

Er zijn docking stations voor alle omstandigheden. Het design is daar van afhankelijk. Merken als Bowers & Wilkins, Bose, maar ook Samsung en Pioneer hebben modellen die qua uiterlijk niet misstaan in een moderne woonkamer. Ze besteden veel aandacht aan het uiterlijk. Maar je hebt ook wat simpelere docks die het meer van de bouwkwaliteit moeten hebben. Ze zijn stevig en kunnen tegen een stootje. Ideaal voor buitenshuis. Goedkope modellen zien er simpel uit en worden vaak gemaakt van minder duurzame materialen. Dat kan goed werken, mits onder de juiste omstandigheden.

Welk docking station is geschikt voor welke omstandigheden?

Docking stations zijn er in alle soorten en maten. Dat komt doordat men deze apparaten voor verschillende doeleinden gebruikt. Besef je van tevoren goed waarvoor je je docking station wilt gaan gebruiken.

In de woonkamer

dock voor in woonkamerAls je je docking station vooral thuis in de woonkamer gaat gebruiken, hoeft deze niet per se draadloos te zijn. Een mooi design is dan van meer belang, omdat hij in de huiskamer in het zicht staat. Omdat een docking station in huis een kamervullend geluid moet kunnen leveren, is het vermogen vaak wat hoger. Daarom bevatten ze vaak wat meer en grotere speakers. Dat zie je terug in een grotere bouw. Docking stations die op de huiskamer zijn gericht, kosten vaak ook wat meer.

In de tuin

Dock voor in tuinWil je een exemplaar waarmee je in de tuin naar een goede kwaliteit audio via je telefoon kunt luisteren, moet je docking station aan andere eisen voldoen. Het is aan te raden om een draadloos exemplaar te kiezen, omdat lang niet iedereen buiten een elektriciteitsaansluiting heeft. Omdat in de buitenlucht het geluid snel kan vervliegen (je hebt immers geen muren die weerkaatsen), kun je het beste kiezen voor een model dat wat groter is. Verschillende fabrikanten hebben docks met een stevige behuizing van metaal of gehard kunststof. Dat is handig, want dan kunnen ze tegen een stootje.

Onderweg

Dock voor onderwegAls je op vakantie gaat, heb je vaak niet de ruimte om een groot docking station mee te vervoeren. Gelukkig zijn er ook compacte docks te verkrijgen. Ze zijn draadloos en compact. Het geluid is doorgaans wel van mindere kwaliteit dan hun grotere broertjes, maar onderweg maakt dat ook minder uit. Let bij deze exemplaren op hoe lang de accu meegaat. En vergeet op vakantie niet de elektriciteitskabel mee te nemen. Docks die geschikt zijn voor onderweg, zijn door hun kleine formaat niet duur.

Slaapkamer

Dock voor in slaapkamerOmdat de slaapkamer niet de grootste ruimte in huis is, kun je voor deze ruimte het beste een wat kleiner model nemen. Een wekfunctie is handig, want zo kun je met je eigen muziek opstaan. ’s Avonds laadt de dock je smartphone op. 

Welke merken maken docking stations?

Omdat zo goed als iedereen tegenwoordig een smartphone heeft en deze ook als muziekbron gebruikt, is de markt van docking stations enorm gegroeid. Bijna alle grote elektronicabedrijven hebben een lijn met docks in het assortiment. Daarbij hebben ook de klassieke audiomerken zich op deze apparaten gestort. Als we kijken welke merken het hoogst beoordeeld worden door experts van binnen- en buitenlandse consumenten- en vakbladen, blijktPhilips de beste docking stations te maken. Ook de apparaten van Sony enLogitech kunnen de deskundigen bekoren.

Vrolijke docking station
Een docking station hoeft er niet altijd even serieus uit te zien

Hoe kan ik het beste docking stations vergelijken?

Bij BesteProduct proberen we je zo goed mogelijk voor te bereiden op de koop van een docking station. Daarom verzamelen duizenden testgegevens van experts van consumenten- en vakbladen. Aan de hand van deze cijfers hebben we een ranglijst van beste docking stations gemaakt. Zelf test de redactie van BesteProduct ook docking stations. Daar maken we videoreviews van. Een overzicht vind je in de ranglijst van de redactie. In onze ranglijst kun je gemakkelijk aangeven aan welke specificaties en prijs moet voldoen.

Docking stations vergelijkenBekijk hier het uitgebreide aanbod van actuele docking stations
.