Volg ons
Bekijk de video
7 handige tips voor het kopen van een keukenmachine
Koopgids

Keukenmachine kopen? Lees deze tips voordat je een keukenmachine aanschaft

door Redactie BesteProduct.nl

Keukenmachines krijgen een steeds belangrijkere taak in de keuken. De mogelijkheden zijn enorm, maar ook het aanbod van machines is haast niet te overzien.

BesteProduct helpt je op weg en zet in deze koopgids de belangrijkste informatie over keukenmachines voor je op een rij.

Keukenmachines
Keukenmachines vergelijkenHet vergelijken van keukenmachines en prijzen doe je vervolgens in onze handige keukenmachine ranglijst.

#1 Welke functies van de keukenmachine heb je nodig

Er zijn een paar belangrijke punten waarop je moet letten bij de aanschaf van een nieuwe keukenmachine. Ben je op zoek naar een keukenmachine? Bedenk je dan waaraan de keukenmachine precies moet voldoen. Wil je alleen fruithapjes, drankjes, milkshakes, of babyhapjes maken? Dan volstaat bijvoorbeeld een blender en heb je weinig aan het multifunctionele karakter van een keukenmachine. Voor mixen en kneden geldt hetzelfde: daarvoor koop je een mixer. Voor alleen het snijwerk zijn er weer snijmachines verkrijgbaar, maar om meerdere van deze functies in één apparaat te combineren, kies je een keukenmachine.

Keukenmachines

De standaard keukenmachine heeft raspen en snijmessen die geschikt zijn voor het bereiden van rauwkost. Met kneedhaken kun je bijvoorbeeld brooddeeg klaarmaken. De mixers zijn voor slagroom, sauzen en cakebeslag. Het zijn de basisfuncties van de gemiddelde keukenmachine. Het is goed om van tevoren te weten welke accessoires er voor de keukenmachine verkrijgbaar zijn die je graag wil kopen. De echte alleskunners heten ook wel foodprocessors. Deze kunnen al het werk aan.

#2 Hoe groot moet de kom zijn van de keukenmachine?

De inhoud van de kom is belangrijk. Kleinere huishoudens kunnen af met een kleinere kom van maximaal 2 liter. Voor grotere huishoudens heb je daar al snel niet genoeg aan. De kom is meestal van doorzichtig plastic gemaakt, zodat je ziet wat er met het eten gebeurt. Dat is wel zo praktisch, anders moet je het apparaat telkens stopzetten om te kijken wat de staat van je eten is.

Keukenmachines

#3 Meer snelheden zorgen voor meer mogelijkheden bij de keukenmachine

Een pre is als de machine op snelheid kan worden ingesteld. Zo heb je bij het maken van slagroom minder snelheid nodig dan bij het kneden van deeg. In het algemeen geldt: hoe meer snelheden, hoe meer mogelijkheden. De meeste apparaten hebben tegenwoordig minimaal 3 standen, maar ga je voor veelvuldig en intensief gebruik in de keuken? Dan zijn nóg meer standen aan te raden. De aanwezigheid van een moment/pulse-schakelaar zorgt voor een beter resultaat. Machines met deze techniek mengen je ingrediënten op hoge snelheid met korte tussenpauzen.
Modellen met een vulopening zijn erg fijn. Zo kun je op een veilige manier ingrediënten toevoegen en aanduwen met de vulstop zonder dat je de machine hoeft open te maken. Zo kun je ook nieuw voedsel toevoegen terwijl het apparaat aan staat.

Keukenmachines

#4 Een keukenmachine moet je goed kunnen schoonmaken

Een keukenmachine vraagt om goed onderhoud. Elk onderdeel moet na gebruik schoongemaakt worden. Heb je een vaatwasser? Dan is het bijvoorbeeld handig om te checken of de verschillende accessoires in de afwasmachine kunnen. Tegenwoordig is dat bij de meeste machines geen probleem meer. Kies je voor duurzaamheid? Koop dan een exemplaar dat van goed materiaal gemaakt is. Machines gemaakt van RVS gaan bijvoorbeeld langer mee.

#5 Past je keukenmachine in je keuken?

Ook het design van het apparaat is belangrijk, omdat een keukenmachine vaak een prominente plek op het aanrecht heeft. Let daarom op het uiterlijk van de keukenmachine en of deze ook past bij het ontwerp van je keuken. Koop je een exemplaar dat makkelijk op te bergen is? Let er dan op dat de keukenmachine in het keukenkastje past.

#6 Tips bij het kopen van een keukenmachine

Tenslotte nog wat handige tips bij het kopen van een keukenmachine.

  • Een keukenmachine met antislipvoetjes is een must. Dat geeft het apparaat meer grip op het moment dat hij aanstaat.
  • Kijk wat voor een accessoires er verkrijgbaar zijn voor een machine. Deze kunnen weleens van pas komen bij de bereiding van een bepaald gerecht.
  • Voorkom bij het gebruik overbelasting. Bij intensief gebruik kan een apparaat warm worden. Gebruik hem dus niet al te lang achter elkaar, om oververhitting te voorkomen.

#7 Een keukenmachine online kopen?

Wil je online een keukenmachine kopen?

Keukenmachines vergelijkenIn de ranglijst van BesteProduct kun je eenvoudig keukenmachines vergelijken. Ook hebben wij voor jou een top vijf samengesteld, zodat je kunt zien met welke keukenmachines consumenten het beste werken.

We hopen dat je met deze informatie over het kopen van keukenmachines een goede keuze kunt maken. Heb je vragen en/of opmerkingen over deze koopgids, mail de redactie.