7 handige tips voor het kopen van een keukenmachine

Door: redactie-besteproductnl | 3 april 2013 10:01
Keukenmachines krijgen een steeds belangrijkere taak in de keuken. De mogelijkheden zijn enorm, maar ook het aanbod van machines is bijna niet te overzien. Lees 7 handige tips voor het kopen van een keukenmachine.
Advies bij het kopen van een nieuwe keukenmachine
Keukenmachines

1. Welke functies van de keukenmachine heb je nodig

Er zijn een paar belangrijke punten waarop je moet letten bij de aanschaf van een nieuwe keukenmachine. Bedenk goed waarvoor je je keukenmachine wil gebruiken. Wil je alleen fruithapjes, drankjes, milkshakes, of babyhapjes maken? Dan volstaat bijvoorbeeld een blender en heb je weinig aan het multifunctionele karakter van een keukenmachine. Voor mixen en kneden geldt hetzelfde: daarvoor koop je een mixer. Voor alleen het snijwerk zijn er weer snijmachines verkrijgbaar, maar om meerdere van deze functies in één apparaat te combineren, kies je een keukenmachine.

De standaard keukenmachine heeft raspen en snijmessen die geschikt zijn voor het bereiden van rauwkost. Met kneedhaken kun je bijvoorbeeld brooddeeg klaarmaken. De mixers zijn voor slagroom, sauzen en cakebeslag. Het zijn de basisfuncties van de gemiddelde keukenmachine. Het is goed om van tevoren te weten welke accessoires er voor de keukenmachine verkrijgbaar zijn die je graag wil kopen.

Maak je vaak zelf notenpasta’s of muesli? Dan is het handig dat er ook een hakmolen in je keukenmachine zit zodat je bijvoorbeeld nootjes kunt hakken. Wil je ook een lekker sapje kunnen maken? Dan heb je keukenmachines met een geïntegreerde sapcentrifuge of citruspers. Sommige keukenmachines hebben zelfs de mogelijkheid om er een blender op te monteren. Voor de echte pro’s bestaan er ook pastamachine-opzetstukken of een vleesmolen-opzetstuk.

De echte alleskunners heten ook wel foodprocessors. Deze kunnen al het werk aan. De meeste foodprocessors beschikken echter niet over een kom. Op het gebied van kneden blijft de standaard keukenmachine de foodprocessor dan ook vaak voor.

Keukenmachines

2. Hoe groot moet de kom zijn van de keukenmachine?

De inhoud van de kom is belangrijk. Kleinere huishoudens kunnen af met een kleinere kom van maximaal 3 liter. Voor grotere huishoudens heb je daar al snel niet genoeg aan. Gelukkig bestaan er mengkommen tot 6 liter of meer. Tegenwoordig hebben de meeste keukenmachines een mengkom boven de 3 liter.

Mengkommen zijn gemaakt van doorzichtig plastic, glas of roestvrij staal (RVS). Gemiddeld gaan glas en RVS wat langer mee, maar wanneer je voor RVS kiest moet je er wel rekening mee houden dat je niet exact in de gaten kan houden wat er in de mengkom gebeurt.

3. Meer snelheden zorgen voor meer mogelijkheden bij de keukenmachine

In het algemeen geldt: hoe meer snelheden, hoe meer mogelijkheden. Zo heb je bij het maken van slagroom minder snelheid nodig dan bij het kneden van deeg. De meeste apparaten hebben tegenwoordig minimaal 3 standen, maar ga je voor veelvuldig en intensief gebruik in de keuken? Dan zijn nóg meer standen aan te raden. De meest uitgebreide keukenmachines hebben tot wel 12 standen. De aanwezigheid van een moment/pulse-schakelaar zorgt ervoor . Machines met deze techniek mengen je ingrediënten op hoge snelheid met korte tussenpauzen.

Modellen met een vulopening zijn erg fijn. Zo kun je op een veilige manier ingrediënten toevoegen en aanduwen met de vulstop zonder dat je de machine hoeft open te maken. Zo kun je ook nieuw voedsel toevoegen terwijl het apparaat aan staat.

4. Een keukenmachine moet je goed kunnen schoonmaken

Een keukenmachine vraagt om goed onderhoud. Elk onderdeel moet na gebruik schoongemaakt worden. Heb je een vaatwasser? Dan is het bijvoorbeeld handig om te checken of de verschillende accessoires in de afwasmachine kunnen. Tegenwoordig is dat bij de meeste machines geen probleem meer. Kies je voor duurzaamheid? Koop dan een exemplaar dat van goed materiaal gemaakt is. Machines gemaakt van RVS gaan bijvoorbeeld langer mee.

5. Past je keukenmachine in je keuken?

Ook het design van het apparaat is belangrijk, omdat een keukenmachine vaak een prominente plek op het aanrecht heeft. Let daarom op het uiterlijk van de keukenmachine en of deze ook past bij het ontwerp van je keuken. Koop je een exemplaar dat makkelijk op te bergen is? Let er dan op dat de keukenmachine in het keukenkastje past. Bij een keukenmachine worden ook accessoires meegeleverd en die moeten ook een plekje in je keuken krijgen. Sommige modellen hebben daarvoor een handige opbergbox.

6. Tips bij het kopen van een keukenmachine

Tenslotte nog wat handige tips bij het kopen van een keukenmachine.
  • Een keukenmachine met antislipvoetjes is een must. Dat geeft het apparaat meer grip op het moment dat hij aanstaat.
  • Je wil natuurlijk zo lang mogelijk doen met je keukenmachine. Je kan kijken of je gemakkelijk de messen kan slijpen of vervangen.
  • Voorkom bij het gebruik overbelasting. Bij intensief gebruik kan een apparaat warm worden. Gebruik hem dus niet al te lang achter elkaar, om oververhitting te voorkomen.