Kinderwagen kopen? Lees eerst deze tips

Door: redactie-besteproductnl | 20 augustus 2012 13:02
Kinderwagen kopen? Lees eerst deze tips!
Tips en advies bij de aanschaf van een kinderwagen

Met een kinderwagen kun je lekker gaan wandelen met je baby of kind, een dagje op stap gaan met de auto, of je kind regelmatig naar de kinderopvang brengen. Er zijn verschillende soorten en typen op de markt en omdat alle begin moeilijk is, geven we hier tips die je kunnen helpen bij de aanschaf.


Welke soorten en typen kinderwagens zijn er?

Populair zijn de kinderwagens met een reiswieg en autozitje voor kleine baby's plus een autozitje voor oudere kinderen die kunnen zitten. De zitjes kunnen makkelijk verwisseld worden op het onderstel zodat de kinderwagen zo'n 4 tot 5 jaar mee kan gaan. Kinderwagen McLarenJe kunt natuurlijk ook een ander type kopen, of eentje met losse reiswieg, aparte autostoeltjes en een losse buggy. Als je dit doet, kijk dan of het mogelijk is om via een adapter de wieg en de autostoeltjes op het onderstel te zetten.
In onze ranglijst van kinderwagens kun je de verschillende kinderwagens met elkaar vergelijken.


Hoe maak ik een keuze uit de vele merken en uitvoeringen?

Er zijn veel verschillende merken kinderwagens met eigen uitvoeringen en versies. Daarbij zijn er ook soms behoorlijke prijsverschillen. Om je te helpen staat hieronder waarin de diverse merken en uitvoeringen zoal van elkaar verschillen:

 1. De grootte en het aantal wielen: er zijn bijvoorbeeld stabiele 4-wielers of beter wendbare 3-wielers. Grote wielen met luchtbanden geven meer stabiliteit bij strand- of boswandelingen, terwijl kleine (zwenk)wielen meer wendbaarheid geven bij een wandeling in de stad door een drukke winkelstraat.

 2. Positie van het kinderzitje: naar je toe gekeerd waardoor je meer oogcontact met je kind hebt, of juist van je af waardoor je kind de wereld om zich heen beter ziet.

 3. Gewicht en afmetingen: als je regelmatig in bus of tram wilt stappen met je kind, dan zijn een laag gewicht en kleine afmetingen een groot voordeel. Een lichte kinderwagen is meestal makkelijk te besturen en een kleine kinderwagen is makkelijk op te bergen als je in een flat woont.

 4. Kleur van de bekleding: felle kleuren, design of neutrale kleuren.

 5. Aantal zitjes en accessoires: wat wordt er standaard bijgeleverd? Hoe meer er standaard bij zit, hoe minder je zelf hoeft aan te schaffen!

Waar moet ik op letten bij het kopen?

Een kinderwagen kopen doe je niet dagelijks. Waar moet je op letten? Een aantal vragen die je jezelf kunt stellen:

 • Hoeveel kinderen wil je kunnen vervoeren (1, 2 of meer)? Kinderwagens voor meerdere kinderen hebben de zitjes naast elkaar (breed), boven elkaar (compacter) of achter elkaar (langer).
 • Hoe comfortabel is het kinderzitje? Je kind moet er soms lang achter elkaar in zitten, dus een beetje comfort is dan fijn.
 • Wil je een hoog of een laag zitje? Bij een hoog zitje kan je kind meer van de wereld zien dan bij een laag zitje.
 • Is de rugleuning verstelbaar, zodat je kind kan slapen onderweg?
 • Heeft het zitje een verstelbare voetensteun? Zo zit je kind altijd stevig en slepen de voetjes niet over de grond.
 • Is de reiswieg voldoende lang, ruim en comfortabel, zodat je kind er 6 maanden in kan liggen?
 • Is de kinderwagen makkelijk opvouwbaar zodat het niet veel tijd kost? Dagelijks opvouwen betekent ook dagelijks de reiswieg er af halen zolang je kind nog niet kan zitten.
 • Zijn de reiswieg en/of baby autozitje makkelijk afneembaar? Dit is belangrijk als je de kinderwagen dagelijks gebruikt en de zitjes elke dag in de auto wilt zetten.
 • Is het mogelijk om reiswiegen en zitjes van andere merken op het onderstel te zetten, zodat je niet aan een merk gebonden bent?
 • Gaat het sturen licht en makkelijk zodat je vlot kunt wandelen?
 • Is de duwstang in hoogte verstelbaar? Zo heb je minder kans op rugklachten bij het wandelen.
 • Kan de kinderwagen makkelijk omgebouwdworden zodat het geschikt is voor kinderen met een leeftijd van ca. 0-4 jaar? Zo doe je er langer mee.
 • Hoe zit het met de veiligheid? Zijn er stevige verstelbare gordels zodat je kind er niet uit valt?
 • Is er een handrem of een voetrem ? Zo kun je veilig bij een verkeerslicht of weg wachten.
 • Is de bekleding makkelijk te wassen?
 • Zijn de afmetingen zodanig dat de kinderwagen opgevouwen in de kofferbak van je auto past?

Zoveel dingen om op te letten, dat maakt vergelijken best lastig. Maak het jezelf gemakkelijk en vergelijk kinderwagens op deze site. Het is eenvoudig, typ je budget in en geef aan welke eigenschappen je belangrijk vindt. Je krijgt dan een overzicht van kinderwagens die voldoen aan je wensen.

We hebben ook een overzicht van de beste kinderwagens op basis van populariteit, consumentenreviews en expert tests opgesteld. Deze geven je extra informatie over hoe de kinderwagens in de praktijk bevallen. Erg handig als je nog geen ervaring hebt met het gebruik van kinderwagens. Bekijk ook websites van babyzaken en vergelijk de verschillende kinderwagens met elkaar. Of ga naar een babyzaak toe en probeer zelf hoe een kinderwagen rijdt en of je hem bijvoorbeeld makkelijk op kunt vouwen.


Handige tips bij het gebruik en de aanschaf

Tot slot nog wat handige tips:

 1. Je kunt het beste tijdens de zwangerschap de kinderwagen kopen, dan heb je hem alvast in huis. Bovendien heb je dan tijd om rustig verschillende merken te vergelijken.

 2. Bekijk goed welk systeem je op de achterbank van je auto moet hebben om het kinderzitje te kunnen vastmaken. Zorg dat je dit op tijd in je auto gemonteerd hebt.

 3. Afhankelijk van het seizoen waarin je kind wordt geboren, kun je kijken welke accessoires je nodig hebt. Deze kun je meteen bij je kinderwagen kopen. In de zomer heb je een zonnekap of parasol nodig, bij lagere temperaturen is een voetenzak of warme slaapzak nodig. Als je een regenhoes koopt, let er dan op dat deze niet teveel afsluit omdat het anders te benauwd wordt voor je kind.

De aanschaf van een kinderwagen is een hele klus. Het is een flinke uitgave en er zijn veel dingen waar je op moet letten. Vergelijk daarom eerst op deze site de verschillende merken en typen en kiezen wordt meteen een stuk makkelijker!


Een kinderwagen online kopen?

Een kinderwagen kopen doe je uiteraard online. In veel gevallen is de prijs namelijk een stuk lager dan in een winkel. Je betaalt wel vaak verzendkosten, maar die wegen niet op tegen het prijsverschil. En uiteraard geldt dat je bij online aankopen dezelfde garantie hebt dan in een winkel. Je loopt dus geen risico. Wil je een nieuwe kinderwagen online aanschaffen? In onze ranglijst kun je eenvoudig kinderwagens vergelijken en de laagste prijs bekijken. Daarnaast hebben we een top 5 kinderwagens samengesteld om je op weg te helpen.


We hopen dat je met deze informatie over het kopen van een kinderwagen een goede keuze kunt maken. Heb je vragen en/of opmerkingen over deze koopgids dan vernemen we deze graag van je!