Koelbox: Koopgids voor koelboxen

Door: redactie-besteproductnl | 6 april 2013 16:25
Koelbox kopen? Lees onze handige tips en advies voor wanneer je een koelbox wilt kopen!
Koopwijzer
Vergelijk koelboxenHet vergelijken van koelboxen en prijzen doe je in onze handige koelboxen ranglijst.

#1 Wat is een koelbox?

Een koelbox is in feite een draagbare koelkast die je mee kunt nemen zodat je waar dan ook de beschikking hebt over gekoeld eten en drinken. De eerste generatie was klein en zeer handzaam. Een echte ‘box’ die je koelde door middel van het plaatsen van koelelementen die je bewaart in de vriezer. Moderne koelboxen zijn voorzien van een elektrisch koelsysteem en daardoor iets zwaarder maar wel veel efficiënter in het gebruik.    

Een fietscomputer met routeplanner

#2 Hoe werkt een koelbox?

Een koelbox kopen betekent de keuze maken tussen een conventioneel model met koelelementen die je zelf moet koelen, en een elektrische koelbox met een koelsysteem. Een elektrische koelbox kan worden aangesloten op netstroom en in de meeste gevallen via de 12 volt of 24 volt aansluiting van de auto, camper of boot. Mocht er geen stroomvoorziening voorhanden zijn om het elektrische koelelement te laten functioneren, dan zijn er ook modellen die je alsnog kunt voorzien van externe koelelementen. Sommige modellen beschikken ook over zonnepanelen waarmee je je koelbox op een mooie dag bij kunt laden. 

conventionele koelbox
+ goedkoop
+ overal inzetbaar
+ klein formaat
- korte koeltijd
- minder functies
- klein formaat

Elektrische koelbox
+ lange koeltijd
+ veel mogelijkheden
+ verschillende formaten
- afhankelijk van elektriciteit

#3 Wat zijn de functies van een koelbox?

Een koelbox  is natuurlijk in eerste bedoelt om producten te koelen, onderweg. Bij het kopen van een koelbox  is het handig om te weten dat er verschillende modellen bestaan  en dat elektrische koelboxen kunnen beschikken over meer functies dan het oude vertrouwde model met koelelementen:    

- warmhoudfunctie
- ijsblokjes maken

Inhoud
De meeste koelboxen hebben een inhoud van rond de dertig liter. Bij een koelbox met koelelementen is dat ook wel het maximum voor een goed resultaat. Dertig liter betekent dat je ongeveer 8 PET flessen van anderhalve liter kunt koelen. Elektrische koelboxen kunnen beschikken over een grotere inhoud, afhankelijk van het koelsysteem.

Vergelijk de beste koelboxenVia onze ranglijst met de beste koelboxen kun je handig en eenvoudig de beste koelbox vinden.

#4 Tips bij het kopen van een koelbox

Hoeveel wil ik uitgeven aan een koelbox?
Een koelbox kopen is geen grote uitgave. Je hebt al een simpele koelbox met koelelementen voor een paar tientjes. Elektrische koelboxen zijn wat duurder in aanschaf, prijzen beginnen vanaf zo’n zeventig euro. Je beschikt dan wel over veel meer mogelijkheden en een langere koeltijd.

Welke merken koelboxen zijn er?
Koelboxen worden geproduceerd door veel verschillende soorten fabrikanten. Bekende merken van campingartikelen zoals Campingaz maken prima koelboxen, maar ook bekende fabrikanten van huishoudelijke artikelen zoals Curver hebben een assortiment koelboxen. Daarnaast zijn er de merken die gespecialiseerd zijn in koelsystemen, zoals Severin en Waeco. 

Waar wil ik mijn koelbox gebruiken?
Voordat je een koelbox gaat aanschaffen is het handig om goed na te gaan waar je de koelbox het meeste zult gebruiken. Op de camping? Dan heb je waarschijnlijk de beschikking over een auto en kun je kiezen voor een elektrische koelbox. Wil je je koelbox vooral gebruiken tijdens gezellige picknicks in het park? Dan is een koelbox met koelelementen waarschijnlijk de beste keus.  

Hoe transporteer ik mijn koelbox?
Koelboxen zijn in de regel goed te tillen. Daarvoor zijn er handige handvatten aanwezig. Sommige modellen zijn voorzien van wieltjes en een trekbeugel. 

Wist je dat?
Er ook mini koelboxen zijn. Deze koelboxjes zijn heel makkelijk te transporteren en hebben een inhoud die precies groot genoeg is voor een lunch of maaltijd voor twee personen.

#5 Een koelbox online kopen?

Wil je online een koelbox kopen? In de ranglijst van BesteProduct kun je eenvoudig koelboxen vergelijken. Ook hebben wij voor jou een top vijf samengesteld, zodat je kunt zien met welke koelboxen zowel recreanten als de experts het beste resultaat behalen.

Verzendkosten Bij het vergelijken van de prijzen is het natuurlijk altijd handig om de verzendkosten in de gaten te houden. Steeds meer webshops bieden een gratis verzending van je koelbox aan. Dat kan behoorlijk schelen in de aanschafprijs.

We hopen dat je met deze informatie over het kopen van koelboxen een goede keuze kunt maken. Heb je vragen en/of opmerkingen over deze koopgids, mail de redactie.