Tips en advies bij het kopen van een nieuwe koelkast (video koopgids)

Door: redactie-besteproductnl | 21 december 2012 16:18
Het koelen van wat kleine producten en flessen tijdens je verblijf op de camping,je wijnvoorraad op de juiste temperatuur bewaren, of de verse voedselvoorraad voor een heel gezin met kinderen bewaren. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een type
Advies en tips bij het kopen van een koelkast

21 december 2012 door de redactie

Het koelen van wat kleine producten en flessen tijdens je verblijf op de camping,je wijnvoorraad op de juiste temperatuur bewaren, of de verse voedselvoorraad vooreen heel gezin met kinderen bewaren. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er iswel een type koelkast voor. Maar waar moet je precies op letten als je een nieuwe koelkast aanschaft?BesteProduct zet de belangrijkste informatie voor je op een rij.

De koelkast is een van de belangrijkste apparaten in de keuken. Hij staat zevendagen per week, 24 uur per dag aan en gaat vaak jarenlang mee. Daarom is het verstandigom van tevoren te weten wat er verkrijgbaar is en waar je wensen naar uitgaan. Daarbijis de grootte van het huishouden misschien wel van doorslaggevend belang. Hoe groterje huishouden, hoe meer inhoud je nodig hebt. De inhoud wordt aangegeven in litersen elk model kent een andere inhoud.

Koelkasten voor kleine huishoudens

Tafelmodel koelkastVoorde kleine huishoudens tot zo’n 3 personen is het tafel- of kastmodel de meest bekende.Deze hebben een vaste breedte tussen de 45 en 60 centimeter en een inhoud van 120tot 140 liter. Het tafelmodel is zo’n 85 centimeter hoog, het kastmodel is hoger(vanaf 90 centimeter) en kent een grotere literinhoud: tot zo’n 200 liter. Die zijnmet name interessant voor huishoudens tot 4 personen. Er is een uitzondering: voorhet bewaren van kleinere producten gebruik je een barmodel, geschikt voor bijvoorbeeldde camping.

Koelvriescombinatie/upside-down

KoelvriescombinatieVoorde grotere huishoudens en voor meer comfort zijn er andere modellen verkrijgbaar.Deze bieden meer inhoud en vaak meer mogelijkheden bij het koelen van je verse producten.Bij de koelvriescombinatie en de upside-down zijn de deuren voor het koel- en vriesgedeeltevan elkaar gescheiden. Het fijne daaraan is dat de temperatuur van het koelgedeelteniet verandert als je iets uit het vriesvak nodig hebt. De inhoud van deze modellenbegint bij zo’n 200 liter, maar veel modellen hebben al een veel grotere opbergruimte.Er is een belangrijk verschil tussen een koelvriescombinatie en een upside-down.Eerstgenoemde kent een gescheiden temperatuurregelaar tussen het koel- en vriesgedeelte,de upside-down moet het doen met één regelbaar koelcircuit, namelijk voor het koelgedeelte.

Amerikaans model

Side bby side koelkastDe grootste koelkasten hebbentwee deuren. Ze staan bekend als het Amerikaanse model en worden ook wel het side-by-sidemodel genoemd. Ze zijn nog een slag groter dan de koelvriescombinaties en hebbenmeer mogelijkheden, zoals een ijsklontjesmaker of een aparte wijnkoeler. De nieuwstemodellen bezitten ook een biofreshzone, bedoeld voor het vershouden van voedselbij een temperatuur van 0 graden. Deze koelkasten zijn geschikt voor hele grotehuishoudens of kleinere horecagelegenheden. Houd er rekening mee dat koelkastenmet een ice-dispencer een aansluiting nodig hebben op een waterleiding.

Design

Behalve de inhoudsmaat, speelt ook het design van de koelkast een rol. Het apparaatheeft tenslotte vaak een prominente plek in de keuken. In veel huishoudens staathij in het zicht. Voor wie een inbouwkoelkast heeft, speelt design een minder belangrijkerol. Huishoudens die voor een inbouwmodel kiezen, moeten letten op de afmetingen.De nismaten geven de grootte van de plek aan waar de koelkast geplaatst wordt. Dehoogte is daarbij minder belangrijk dan de breedte, omdat een inbouwkoelkast vaakverstelbare pootjes aan de onderkant heeft.

Energie

De koelkast staat 24 uur per dag, zeven dagen per week aan. Het energieverbruikis daarom belangrijk om mee te nemen in je beslissing. Het energielabel geeft aanhoeveel stroom het apparaat verbruikt. Energielabel A+++ is het meest zuinig, Dhet minst zuinig. Ter vergelijking: een oude koelkast met energielabel D verbruiktbijna zes keer meer energie per jaar dan een exemplaar met energielabel A+++, watop jaarbasis een besparing oplevert van zo’n 80 euro.

Er zijn meerdere energielabels in omloop, waardoor de ene koelkast zuiniger lijktdan de andere. Een koelkast met een oud energielabel A++ kan daardoor minder energieverbruiken dan nieuw energielabel A+++ Let daarom vooral op het aantal kilowattper uur (kWh), gemeten naar de inhoudsmaat. Op zowel oude als nieuwe energielabelsstaat het energieverbruik in kWh per jaar. Op het label staat verder het geluidsniveauvan het apparaat.

Tips

Ten slotte nog wat tips bij het kopen van een koelkast.

  1. Het vriesvak is er in verschillende soorten. Dit wordt aangegeven met sterren. Hoemeer sterren, hoe meer je er mee kunt. Een ster staat voor het invriezen van ijsblokjes,vanaf twee sterren kunnen levensmiddelen van enkele dagen tot een paar weken bewaardblijven.
  2. Voor een optimale werking ontdooi je regelmatig de koelkast, en dan met name hetvriesvak. Veel modellen doen dit tegenwoordig automatisch. Deze functie heet NoFrost en hiermee hoeft niet meer handmatig ontdooid te worden.
  3. Sommige koelkasten staan op een andere plek dan de keuken. In dat geval is het goedom rekening te houden met de klimaatklasse. Die geeft simpelweg aan in welk klimaateen koelkast het beste functioneert. Een koelkast slaat bijvoorbeeld af als hijin een omgeving staat waar het vriest.
  4. Op het energielabel staat in decibel (dbA) aangegeven hoeveel geluid het productmaakt. Een apparaat dat minder dan 48 dbA produceert is zeker aan te raden, maartegenwoordig ligt het geluidsniveau van de meeste modellen al onder de 40 dbA.
  5. Bij oude koelkasten bepaalde het aantal compressoren hoe het apparaat gekoeld werd.Tegenwoordig heeft elk model maar één compressor, waarmee de temperatuur van zowelhet koelgedeelte als het vriesvak bepaald wordt. Let daarom niet op het aantal compressoren,maar op de aanwezigheid van een of meerdere temperatuurregelaars in een koelkast.
  6. Hygiëne is belangrijk. De nieuwste koelkasten zijn dan ook uitgerust met techniekwaarmee schimmels en andere bacteriën worden gereduceerd. Dat betekent overigensniet dat je je koelkast nooit meer hoeft schoon te maken.
  7. Ben je een fervent wijndrinker? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor een wijnbewaar-of wijnklimaatkast. Hiermee bewaar je je flessen op een geschikte temperatuur. Dewijnbewaarkast heeft de mogelijkheid om één temperatuur in te stellen, de wijnklimaatkastbiedt meerdere instellingen voor de warmtegraad.

Een koelkast online kopen

Op BesteProduct hebben we alle koelkasten voor je opeen rijtje gezet. Selecteer onder meer op type koelkast, netto inhoud koelruimte,merk, energieklasse en op een hoop andere specificaties. Wil je een nieuwe koelkastonline aanschaffen? In onze ranglijst kun je eenvoudig koelkasten vergeleken ende laagste prijs bekijken. Daarnaast hebben we een top 5 koelkasten samengesteldom je op weg te helpen.

We hopen dat je met deze informatie over het kopen van een koelkast een goede keuzekunt maken. Heb je vragen en/of opmerkingen over deze koopgids dan vernemen we deze graag vanje!