Volg ons
Bekijk de video
Koffiezetapparaat: advies en tips voor kopen koffiezetapparaten

Koffiezetapparaat kopen? Bekijk deze tips voor je koffiezetapparaten vergelijkt

woensdag 6 maart 2013 door Redactie BesteProduct.nl

Koffiezetapparaten Koffiezetapparaten zijn bezig aan een opmerkelijke revival. Na de groeiende populariteit van espressomachines, groeit het aantal mensen dat een koffiezetapparaat koopt om een ouderwets bakkie filtergemalen koffie te zetten. Een modern koffiezetapparaat combineert alle voordelen van het ouderwetse aroma met de nieuwste technieken.

In deze koopgids geven wij inzicht in en advies over de verschillende modellen koffiezetapparaten die verkrijgbaar zijn. Wij helpen je graag bij het vinden van het model dat het beste aansluit bij jouw persoonlijke smaak en gebruik.  

Koffiezetapparaten vergelijkenHet vergelijken van koffiezetapparaten en prijzen doe je vervolgens in onze handige koffiezetapparaten ranglijst.

Wat is een koffiezetapparaat?

Koffie wordt ook in Nederland al vele honderden jaren gedronken. In de 17de eeuw was het met name de goede burgerij aan wie koffie was besteed. Vanaf de 18de eeuw ging ook het gewone volk aan de koffie. Apparaten waren er toen nog niet; op de gedroogde en gemalen bonen werd kokend water geschonken. Dat is nog steeds de basis van de werking van een koffiezetapparaat.   Ondanks de opkomst van espresso-apparaten zijn koffiezetapparaten om filterkoffie te zetten nog steeds razend populair. Deze zogenoemde snelfilter-apparaten zijn er met permanente filters en papieren filters. De laatste categorie verdient qua smaak de aanbeveling. 
Groot voordeel van een koffiezetapparaat is dat je snel meerdere koppen koffie kunt zetten waar je weinig werk aan hebt. 

Koffiepads
De nieuwste grote ontwikkeling bij koffiezetapparaten is het pad-systeem. Dat werd als eerste ontwikkeld door Illy, maar kreeg bekendheid bij een groot publiek met de Senseo van Philips. De Senseo werd in 2001 geïntroduceerd en zorgde voor een ware revolutie in de wereld van de koffiezetapparaten. Inmiddels zijn deze systemen gemeengoed geworden. Koffiezetten met pads gaat met speciale apparaten, zoals de Senseo. Koffiepads zijn als het ware minifiltertjes met de koffie er al in. Het proces van het koffie maken is echter anders dan bij een gewoon koffiezetapparaat. Zo ontstaat er bijvoorbeeld een kenmerkende schuimlaag die filterkoffie ontbeert.

Koffiezetapparaten voor iedereen
Koffiezetapparaten kennen een lange traditie. Bekende merken koffiezetters zijn ondermeer Philips, Bosch, Krups, AEG, Melitta, Siemens, Tefal, Braun en Severin, om maar eens aan te geven hoe uitgebreid het aanbod is. 

Hoe werkt een koffiezetapparaat?

De werking van een koffiezetapparaat is even simpel als doeltreffend: 

Water in het apparaat --> water koken --> water door de filterhouder met filter en snelfiltergemalen koffie --> verse koffie druppelt in de kan --> koekje erbij, genieten maar.

Zo werkt een koffiezetapparaat

Een koffiezetapparaat bestaat doorgaans uit de volgende onderdelen:

 • Kan
 • Een kan is een kan. Maar in het geval van een koffiekan is er meer aan de hand. De glazen variant heeft meestal geen thermosfunctie, die de rvs en plastic modellen wel hebben, waardoor je de koffie bijvoorbeeld ook mee de tuin in kan nemen om later nog eens bij te schenken.
 • Filterhouder
 • De filterhouder is bij sommige modellen uitzwenkbaar, wat betekent dat je hem niet hoeft los te koppelen van het apparaat om er een nieuwe filterzak in te doen.
 • Warmhoudplaat
 • Niet elk koffiezetapparaat beschikt over een warmhoudplaat. In sommige gevallen is het de kan die de warmte van de koffie vasthoudt.
 • Body
 • De body/basis van een koffiezetapparaat bevat het verwarmingselement waarmee het water gekookt wordt, en het waterreservoir.

 
#Wist je dat?
Filterkoffie momenteel weer een revival doormaakt. In hippe bars en koffiehuizen is de filterkoffie, die de laatste jaren werd afgedaan als ‘drab uit de voetbalkantine’ of gewoon een ‘slap bakkie’, steeds meer in opkomst. Ook in coffeebars die op Amerikaanse leest geschoeid zijn is filterkoffie een populaire koffiesoort. Vergeet niet om dan een ‘Americano’ te bestellen.
 

Wat zijn de functies van een koffiezetapparaat?

Een koffiezetapparaat werkt meestal op elektriciteit, maar er zijn ook oudere modellen die nog werken met een spiritusbrander. In deze koopgids gaan we daar aan voorbij. Wie dit leest is op zoek naar een koffiezetapparaat puur. Dus ook geen espresso-apparaat, cafetière of percolator. Een koffiezetapparaat heeft de volgende basisfuncties:

 • koffie zetten
 • koffie warm houden

Daarnaast kunnen koffiezetapparaten over een aantal handige extra functies beschikken:

 • Timer
 • Met een timer kun je alvast alles klaarzetten en begint het koffiezetapparaat met koffiezetten op een van te voren ingesteld tijdstip. Zodat je bijvoorbeeld s'ochtends vroeg al meteen over een heerlijk kopje koffie kunt beschikken.
 • Druppelstop
 • Met een druppelstop druppelt er geen koffie meer uit de filterhouder op het moment dat je de kan eronder vandaan haalt.
 • Aroma regeling
 • Met een aroma regulator kun je het aroma van de koffie gelijk houden, onafhankelijk van de hoeveelheid koffie die je zegt.
 • Snoeropberging
 • Met een snoeropbergingssysteem kun je het snoer zo wegwerken dat bijvoorbeeld je aanrecht mooi vrij blijft.

Tips voor het kopen van een koffiezetapparaat

Voor je een koffiezetapparaat koopt, is het wellicht handig om onderstaande tips ter harte te nemen.

Hoeveel wil ik uitgeven aan een koffiezetapparaat? 
Een koffiezetapparaat kopen kan al vanaf zo’n twintig euro, maar de prijs kan, variërend van het model en de mogelijkheden oplopen tot enkele honderden euro’s.

Hoe zit het met het onderhoud van een koffiezetapparaat?
Naast het geregeld schoonmaken van je koffiezetapparaat, door het schoonmaken van de onderdelen (kan, filterhouder) in de vaatwasser, zijn er ook modellen die beschikken over een speciaal ontkalkingprogramma. Hiervoor zijn speciale middelen te koop. Het meest gebruikt is echter simpel huis-tuin-en-keuken azijn.

Hoe veel koffie kan ik zetten met mijn koffiezetapparaat?
De meeste exemplaren hebben naast een waterpeilindicator in de tank ook een ‘kopjesteller’ op de kan. Hoeveel kopjes je kunt zetten hangt af van de grote van het apparaat. Er zijn modellen waarmee je tot wel 2,5 liter koffie kunt zetten. 

 

Een koffiezetapparaat online kopen?

Wil je online een koffiezetapparaat kopen?

Koffiezetapparaten vergelijkenIn de ranglijst van BesteProduct kun je eenvoudig koffiezetapparaten vergelijken. Ook hebben wij voor jou een top vijf samengesteld, zodat je kunt zien met welke koffiezetapparaten zowel consumenten als fijnproevers de beste koffie zetten.

We hopen dat je met deze informatie over het kopen van koffiezetapparaten een goede keuze kunt maken. Heb je vragen en/of opmerkingen over deze koopgids, mail de redactie.