Alles over de laptop, notebook en netbook

Door: redactie-besteproductnl | 13 maart 2009 10:24
Een overzicht van artikelen over de laptop op BesteProduct, met informatie over de prijs, techniek en beste merken notebooks.
Informatie over de prijzen, soorten en gebruikers van de laptops en notebooks

Wat eens een draagbare, maar compleet uitgeklede computer was voor mensen dieécht per se onderweg een tekst moesten bewerken, is tegenwoordig een volwaardigepc. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er sinds vorig jaar wereldwijd meer laptopsdan pc's verkocht worden. Ze zijn weliswaar niet zo makkelijk te upgraden en nietergonomisch vormgegeven, maar tegenwoordig zijn laptops wel standaard voorzienvan veelgebruikte opties. Of je nou in de trein je mail wil checken,of overal je volledige kantoor bij je moet hebben, of de nieuwste games wil spelenof gewoon geen zin hebt in een enorme installatie in je huiskamer: voor iedereenis er een ideale laptop. Op BesteProduct.nl vind je alle informatie over dit apparaat.Index
1. Wat kost een laptop?
2. De techniek van een laptop
3. Netbook, ultraportable of desktop vervanger
4. Laptop en zijn gebruiker
5. Het merk van de laptop
6. Laptops vergelijken en kopen

1. Wat kost een laptop?

Een laptop kost een paar honderd euro. Of een paar duizend. Het verschil in prijzenis net zo groot als het verschil in laptops. De allerkleinste en simpele netbookszijn vanaf ongeveer 300 euro verkrijgbaar. Voor 2000 euro heb je een laptop die eendesktopcomputer overbodig maakt.

Interne links

Ranglijst met de beste laptops en notebooks
Hier vind je een actuele lijst met de beste laptops volgens deskundigen. Via hetmenu kun je kiezen in welke prijsklasse je machine moet zitten en aan welke eisenhij moet voldoen.

2. De techniek van een laptop

TechniekLaptops zijn technische hoogstandjes. Maar welketechnieken echt belangrijk voor je zijn, hangt af van je wensen. Nieuwere of meergeavanceerde techniek betekent over het algemeen ook een hogere prijs. En betalenvoor high-tech die je verder niet benut, is zonde van het geld. Als je nieuwegames goed wil kunnen spelen, is een goede videokaart (GPU) een must. Veel grotebestanden zoals films en muziek om te bewaren? Zorg voor een harde schijf (HDD)met voldoende GB's. Werk je vaak met veel verschillende zware programma'stegelijk? Let op de processor (CPU). Ook de verschillende aansluitingen op een laptopzijn van belang. USB is standaard, maar als je een camera met firewire aansluitinghebt, is het handig als je die ook kan aansluiten. Geen idee waar het over gaat?Klik hier voor een woordenlijst met de meest gebruiktebegrippen en afkortingen bij laptops en notebooks.
Daarnaast zijn er in de vorm van laptops ook grote verschillen. Ze hebben allemaaleen toetsenbord met beeldscherm, maar daar houdt de vergelijking wel op. Groot,klein, dik, dun, zwaar of licht. Afhankelijk van het gebruik kan dit van groot belangzijn. Ook de grootte van het beeldscherm en de resolutie, kunnen verschillen. Enhoewel de meeste laptops gebruik maken van een trackpad om de muis te vervangen,zijn ook hier verschillen in die het werken met een laptop makkelijker, of juistingewikkelder kunnen maken.

Interne links

Artikel: Koopgids laptops en notebooks
Artikel: Woorden- en begrippenlijst voor laptops en notebooks

Externe links

www.wikipedia.nl

3. Netbook, ultraportable of desktop vervanger?

De ene laptop is de andere niet. Onderling zijn er veel verschillen. Want een beeldschermmet een toetsenbord eraan vast komt in veel varianten. De vraag welke versie voorjou het beste geschikt is, moet gevolgd worden door een wedervraag: waar wil jede laptop voor gebruiken? Een netbook is klein, daarom handig mee te nemenen helemaal niet duur. Aan de andere kant zijn ze vaak niet krachtig genoeg om wat stevige programma's te gebruiken. Ook kan het formaat een nadeelzijn. Het toetsenbord en beeldscherm zijn namelijk ook aanzienlijk kleiner. Eenultraportable is plat, lekker licht, maar toch groot genoeg om goed op te werken.Daarnaast beschikken ze over state-of-the-art techniek, waardoor ze veel programma'saankunnen. Verwacht er wel flink meer voor te betalen.
Desktop vervangers zijn het tegenovergestelde van Netbooks. Groot, duur en zwaar.Maar de naam zegt het al: door hun indrukwekkende specificaties maken ze desktopcomputers overbodig. Ze nemen minder ruimte in dan een normale PC, maar zijn overhet algemeen wel duurder.
Tussen deze grove verdeling zijn nog talloze laptops die minder makkelijk in eenhokje in te delen zijn. Voor ieder wat wils dus. Wil jij weten welke laptop voor jou geschikt is, check dan dit artikel.

Interne links

Artikel: Soorten laptops en hun gebruikers

Externe links

www.kelkoo.nl

4. De laptop en zijn gebruiker

Er mogen dan wel veel verschillende laptops zijn, de gebruikers zijn zo mogelijknog diverser. Professionals kunnen hun complete bedrijfshuishouding met zich meedragen, terwijl laptops net zo handig zijn voor thuisgebruikers die graag op debank hun mail checken. Daarnaast is er nog een aantal gebruikers onder te verdelen.De belangrijkste vraag die weer gesteld kan worden is: waar wordt de laptop voorgebruikt? Elke gebruiker stelt zo zijn eigen eisen aan een laptop. De een wil dathij makkelijk draagbaar is, de ander hecht meer waarde aan een fijn prijsje, terwijlde derde zijn films wil monteren. Weet je niet goed welk apparaat voor je geschiktis, lees dan meer over de soorten laptops en hun gebruikers .

Interne links

Artikel: Soorten laptops en hun gebruikers

Externe links

www.cnet.com

5. De beste laptopmerken


Hewlett Packard is volgens de meest recente cijfers (2008) wereldwijd marktleider op het gebied van laptops, met ruim 20procent marktaandeel. Dell en Acer komen daarna, met zo'n 15 procent, gevolgd door Toshibamet een kleine 10 procent marktaandeel. In de ranglijst van BesteProduct.nl blijkt datvooral Acer en MSI het goed doen bij de vakbladen. Over de populariteit van de laptopsis geen twijfel mogelijk. Vorig jaar zijn er zelfs wereldwijd voor het eerst meerlaptops dan pc's verkocht.

Externe links

www.hp.com

Verantwoordelijk voor de enorme stijging van verkochte laptops zijn de zogenoemde'netbooks'. Asus introduceerde zijn minimaal uitgeruste 'Eee PC' met groot succes.Vele fabrikanten volgden haar voorbeeld. Inmiddels is 30 procent van de aan consumentenverkochte laptops een netbook. Netbooks zijn niet eens zo heel krachtigof comfortabel om op te werken. Wel zorgt hun geringe formaat er voor dat ze altijdoveral me naar toe kunnen en zijn ze eenvoudig in gebruik. Het meest aantrekkelijkaan netbooks is hun prijs: voor drie- a vierhonderd euro heb je een complete mini-laptop.Dat is ook de voornaamste reden dat er in 2008 zo'n 3,6 miljoen over de toonbankgingen in Europa, Midden Oosten en Afrika. Marktleider bij de netbooks is Acer,met de Aspire One, op de voet gevolgd door Asus met de Eee PC.

Grote afwezigen in het netbook-segment zijn Sony, met zijn VAIO laptops, en Apple,van de Macbooks. Beide fabrikanten zijn voorlopers op het gebied van multimedia-notebooks,maar zijn nogal aan de prijs. Er wordt dan ook al tijden gespeculeerd wanneer zijmet een goedkopere 'netbook' variant komen. Beide fabrikanten ontkennenstellig daarmee bezig te zijn. Wel bieden ze ultra-draagbare machines die in formaatdoen denken aan netbooks, zoals de minuscule VAIO P van Sony of de bijzonder platteMacbook Air van Apple. Qua specificaties en prijs zijn ze alleen allebei een stukmeer ontzagwekkend.

Externe links

www.apple.com
www.sony.nl

6. Laptops vergelijken en kopen

Wanneer je een laptop wilt kopen, is het slim eerst een rondgang te maken op internet.Daarvoor zijn verschillende vergelijkingssites. BesteProduct.nl, de site waarje je nu op bevindt, laat zien hoe experts van vak- en consumentenbladen de laptopsbeoordelen. Op basis van tientallen reviews wordt een gemiddeld cijfer berekend.Op Kieskeurig.nl valt te lezen hoe consumenten het product beoordelen.

Interne links

Laptops vergelijken op BesteProduct.nl

Externe links

www.kelkoo.nl
www.kieskeurig.nl
www.beslist.nl
www.portablegear.nl