Apple MacBook Pro 2011: genot met een grote E [video]

Door: redactie-besteproductnl | 21 juni 2011 16:37
Een reviewmodel van de MacBook Pro ontvangen is puur genot. Fraai design, snelheid, pure elegantie en het belangrijkste: er hangt geen prijskaartje aan. Want genot wordt bij Apple nog steeds met een grote E van Euro geschreven.
Review Apple MacBook Pro (2011)


Een reviewmodel van de MacBook Pro ontvangen is puur genot. Fraai design, snelheid, pure elegantie en het belangrijkste: er hangt geen prijskaartje aan. Want genot wordt bij Apple nog steeds met een grote E van Euro geschreven.

Specificaties

2,7GHz dual-core Intel Core i7 processor
4GB 1333-MHz DDR3 SDRAM geheugen
500GB harde schijf (5400 rpm)
13,3" scherm
Resolutie: 1280x800 pixels

Koopgids: een laptop kopen

Prijscirca 1119 euro|Check actuele prijzen
Hardware
Weging: 20%
De nieuwe serie MacBook Pro's (2011) komt in de drie smaken die we van Apple kennen: 13, 15 en 17 inch. Daarnaast kun je bij de 13 en 15 inch editie ook nog kiezen tussen twee verschillende versies. Het verschil zit dan in de snelheid van de processor, hoeveelheid geheugen en opslagcapaciteit van de harde schijf. Alle modellen zijn in een prachtige unibodybehuizing gestoken. Wat vormgeving betreft blijft de MacBook Pro een fraai staaltje techniek.
De 13 inch heeft van Apple een mindere videokaart meegekregen dan zijn grotere broers. Je kunt je afvragen of zo'n relatief klein scherm geschikt is voor gamen en videobewerken, maar het was mooi geweest als ook deze MacBook een goede videokaart had gehad. Het scherm zelf werkt prima en heeft een fraaie weergave. Houd wel er wel rekening mee dat door het glanzende oppervlak lastig is om buiten mee te werken. Minpuntje is de maximale resoluatie van slechts 1280 bij 800.
Voor de nieuwkomer zal het toetsenbord even wennen zijn. Tussen de knoppen zit bijzonder veel ruimte, maar dat is een kwestie van gewenning.
Prestaties
Weging: 30%
Wie voor de 13 inch MacBook Pro gaat kan kiezen tussen een 2,3ghz dual-core i5 processor en de 2,7ghz i7 variant. Welke je ook kiest, ze zijn alle twee bijzonder snel. Een spelletje spelen, video's monteren of afspelen in HD-kwaliteit is geen probleem. Mocht het wat snelheid of capaciteit betreft niet voldoende zijn biedt Apple ook de mogelijkheid om meer werkgeheugen toe te voegen of de harde schijf te vervangen voor een snellere Solid State Drive.
Met een accuduur van ruim vijf uur en minimaal verbruik in sluimerstand presteert de MBP ook uitstekend
Uitrusting
Weging: 20%
De MacBook Pro heeft de primeur om als eerste de gloednieuwe Thunderbolt aansluiting binnenboord te hebben. Vergelijk het met een USB-aansluiting, alleen dan een stuk sneller. Op papier haalt Thunderbolt een snelheid van 10 gigabit per seconde, wat ruim twintig keer sneller is dan USB 2.0 en twee keer zo snel als USB 3.0. Het is niet alleen handig voor het versturen van gegevens, maar je kunt er ook een beeldscherm op aansluiten.
De vraag is echter of je het veel gaat gebruiken. De eerste producten met ondersteuning voor Thunderbolt, zoals externe harde schijven, komen deze zomer op de markt. Dan kunnen we pas echt iets zinnigs zeggen over de kwaliteit van Thunderbolt. De voortekenen zijn met een producent als Intel en ondersteuning van Apple in ieder geval goed. Overigens heeft de MacBook Pro nog wel gewoon twee USB2.0-poorten!
Sommige keuzes van Apple zijn ondoorgrondelijk. Zo hebben de nieuwe MacBooks nog steeds geen Blu-ray speler. Voor de prijs die je moet betalen was Blu-ray ondersteuning geen overbodige luxe geweest, maar het mag niet zo zijn. Wellicht dat Apple alsnog een keer overstag gaat.
Software
Weging: 10%
Op ons reviewexemplaar draaide OS X v10.6 Snow Leopard. In juli moet versie 10.7 (Lion) uitkomen en zal dan voor ruim 25 euro te downloaden zijn. Naast de gebruikelijke software die bij Mac OS X meekomt, zoals Time Machine, Photo Booth en iCal zit bij de MacBook Pro ook het pakket iLife met daarin iPhoto, iMovie en GarageBand.
Ook FaceTime HD is meegeleverd. In combinatie met de 720p-camera is het mogelijk om te videobellen met mensen die een iPad 2, iPhone 4 of iPod Touch hebben.
Prijs-kwaliteit
Weging: 20%
De MacBook Pro is niet gemaakt voor mensen met een kleine portemonnee. De goedkoopste 13" versie kost ruim 1150 euro, terwijl de snellere versie driehonderd euro duurder is. De 17 inch heeft zelfs een prijskaartje van 2500 euro. Voor die bedragen krijg je een fraaie MacBook met de kwaliteit van Apple, maar kun je ook twee laptops kopen met dezelfde specificaties, inclusief Blu-ray speler.
Apple MacBook Pro (2011) review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Geld genoeg en je zinnen gezet op een Apple? Dan heb je met de MacBook Pro een schitterend apparaat in huis waar je de komende jaren veel plezier aan zult beleven.

Nee: Is je geld heiliger dan het merk Apple? Koop dan voor de helft van het geld een wat specificaties betreft gelijkwaardige laptop. Heb je misschien niet de looksencoolheid van een MacBook Pro, maar geld genoeg over voor een stoere zonnebril waarmee je ook de blits kunt maken.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €1119,00. Bekijk de actuele prijs van de Apple MacBook Pro (2011).

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting


Apple MacBook Pro (2011) review Testverantwoording
Getest door Bart Frouws, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht