Asus Zenbook UX31 waardige Windows-tegenhanger Macbook Air [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 30 januari 2012 16:02
Wauw. Wat gaaf. Dat is de eerste indruk die praktisch iedereen heeft bij het zien van de Asus Zenbook UX31. Mezelf incluis. Ultrabooks zijn populair en Asus illustreert met dit prachtige model direct waarom. De Asus Zenbook UX31 is dun, razendsnel, heeft
Review Asus Zenbook UX 31


Wauw. Wat gaaf. Dat is de eerste indruk die praktisch iedereen heeft bij het zien van de Asus Zenbook UX31. Mezelf incluis. Ultrabooks zijn populair en Asus illustreert met dit prachtige model direct waarom. De Asus Zenbook UX31 is dun, razendsnel, heeft een absurd lange accuduur en - niet onbelangrijk - ziet er ronduit prachtig uit.

Specificaties Asus Zenbook UX 31

Processor: 1,7 GHz Intel Core i5-2557M-processor
Geheugen: 4 GB
Harde schijf: 128 GB (ssd)
Grafisch: Intel HD Graphics 3000
Beeldscherm: lcd,15-inch, 1600x900
Gewicht: 1,3 kg
Afmetingen: 32,5x22,3x1,7 cm
Verbindingen: Wifi, Bluetooth 4.0, usb 3.0 en 2.0 , sd-kaartlezer, ethernet

Prijscirca 1400 euro|Check actuele prijzen
Hardware
Weging: 20%
Het is altijd erg flauw om smartphones direct te vergelijken met de iPhone of tablets met de iPad. Toch gebeurt het met regelmaat van de klok en het is ergens ook wel te begrijpen. Het fenomeen 'ultrabook' bestaat nog niet zo lang, maar ook deze productgroep wordt vaak langs de Apple-meetlat gelegd. Die van de Macbook Air, om precies te zijn. En dat is bij de Asus Zenbook helemaal niet zo gek. De laptop heeft een prachtige aluminium behuizing, is op het dikste punt nog geen twee centimeter dik en straalt één ding uit: stijl.
Nou, die laatste zin had precies in een Macbook Airreview gekund. Maar toch zijn wel degelijk verschillen in uiterlijk. Apple's Air heeft een wat mattere look, terwijl de Zenbook juist wat meer glanst. De bovenkant glimt, zogezegd. En dat ziet er gewoon geweldig uit. Dat trucje haalde ze eerder uit met de (overigens veel dikkere) Asus N53SV.

Eenmaal opengeklapt is dit apparaat helemaal een snoepje. De aluminiumbehuizing is ook hier tot in de details afgewerkt. Puntje van kritiek: De toetsen hebben geen backlight, zoals de Air of de Samsung 9-serie.
Tegelijkertijd probeert Asus de laptop wel weer wat meer cachet te geven, door zijn Zenbook uit te rusten met heuse Bang en Olufsen speakers, die overigens tot 80% van de maximale volume zeer goed klinken.
De resolutie van het scherm is nog geen Full HD, die gaat maximaal tot 1600 x 900. Maar geen probleem: op het 13,3 inch scherm komt alles kraakhelder en beeldschoon tevoorschijn. Ja, over het design is goed nagedacht. Het is strak, strakker, strakst. Maar op één punt misschien zelfs te strak, want ben je intensief aan het typen kom je nog weleens langs de scherpe randjes. En dat kan voor irritatie rondom je polsen zorgen.
Prestaties
Weging: 30%
Ook over de snelheid valt er bij de Asus Zenbook UX31 weinig te klagen. Met een Core i5 1,7 Ghz processor, in combinatie met een razendsnelle 128GB SSD-schijf en 4GB werkgeheugen is het niet tobben. Ga geen spelletjes in de allerhoogste resolutie met alle grafische hoogstandjes op 'maximaal' spelen, want dan begint de Asus wel wat tegen te sputteren. Allerhande hand- en spandiensten verricht de Zenbook meer dan prima, waarbij vooral de opstarttijd positief opvalt: vanuit standby in minder dan 2 seconden.
Uitrusting
Weging: 20%
Doordat de Asus Zenbook UX31 zo dun is, moesten er concessies aan het aantal aansluitingen gedaan worden. Een ultrabook is doorgaans geen aansluitingen-magnaat, maar de Zenbook overdrijft het een beetje. Ik vind zelf twee USB-aansluitingen wat weinig. Je sluit je muis en een externe harde schijf aan, en that's it. Een ethernet-plug ontbreekt ook, maar Asus heeft handig een extra USB-kabeltje met zo'n ethernetplug meegeleverd. Een SD-kaartlezer zit er gelukkig wel op, evenals HDMI. Een webcammetje ontbreekt ook niet, maar verwacht geen hoogvlieger - de resolutie is erg laag.
En gelukkig hoef je je geen zorgen te maken over dure laptoptassen. Asus levert een extreem stijlvolle Zenbook-hoes mee. Die stop je in rugtas en klaar is Kees.
Software
Weging: 10%
Voorgeïnstalleerd is Windows 7 Home Premium. En dat is herkenbaar, werkt soepel en relatief overzichtelijk. Asus levert ook standaard haar eigen programma's mee, maar tip: lekker negeren. Een hoop haperend gedoe, wat je in de praktijk maar weinig gaat gebruiken.
Prijs-kwaliteit
Weging: 20%
Ultrabooks zijn op dit moment nog prijzig, en de Asus Zenbook UX31 is daar geen uitzondering op. Tegenwoordig kun je het stijlvolle beestje al voor een bedrag van 1400 euro kopen, maar da's nog steeds veel geld. Koop je een normale laptop - dus niet zo prachtig dun en een wat mindere accu - dan heb je voor dat bedrag veel betere specificaties aan boord. En een Macbook Air - toch nog steeds de grootste concurrent - kost nog altijd een paar tientjes minder (afhankelijk van welk model je kiest).
Asus Zenbook UX 31review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Ben je op zoek naar een Windows-tegenhanger van de Macbook Air? Dan zit je met de Asus Zenbook UX31 wel goed. Maar ook zonder de vergelijking met een Macbook staat de Zenbook UX31 zijn mannetje. Een razendsnelle, überstijlvolle ultrabook met een accu waar je 'U' tegen zegt.

Nee: Veel aansluitingen heeft de Asus Zenbook UX31 niet. Je moet het doen met 2 USB-poorten, HDMI en een SD-kaartlezertje. Voor grootverbruikers kan dit problemen opleveren.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €1400,00. Bekijk de actuele prijs van de Asus Zenbook UX 31 .


Asus Zenbook UX 31review Testverantwoording
Getest door Ger de Gram, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht