HP Elitebook 8440p blinkt uit in degelijkheid [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 10 mei 2011 09:28
Het is niet de meest stijlvolle laptop die je kunt krijgen. En ook niet de meest goedkope. En ach...om eerlijk te zijn, kun je ook wel krachtigere apparaten krijgen. Waarom zou je de Elitebook 8440p dan toch overwegen? Omdat het een laptop is gebouwd op fu
Video review HP Elitebook 8440p


Het is niet de meest stijlvolle laptop die je kunt krijgen. En ook niet de meest goedkope. En ach...om eerlijk te zijn, kun je ook wel krachtigere apparaten krijgen. Waarom zou je de Elitebook 8440p dan toch overwegen? Omdat het een laptop is gebouwd op functionaliteit en duurzaamheid. Een apparaat dat je, behalve op het moment dat je de aankoopprijs ziet, verder niet zal teleurstellen.

Een 'knoei-bestendig' toetsenbord en stevige aluminium behuizing: degelijkheid troef
Prijscirca 1350 euro|Check actuele prijzen
Hardware
Weging: 20%
De degelijkheid straalt er van af, bij deze HP. Een dikke, vierkante aluminum bak, zo zou het nog het beste omschreven kunnen worden. Gelukkig zie je die degelijkheid ook terug in de bouwkwaliteit. De behuizing voelt erg stevig, het deksel klikt ferm op zijn plek en het toetsenbord is 'spill-resistant' gemaakt. Je kunt er dus per ongeluk een kopje koffie overheen morsen zonder dat de laptop daar onder te leiden heeft. De stevigheid gaat zelfs zo ver dat deze laptop een militaire certificering heeft meegekregen. Met 2,3 kg is de Elitebook niet bepaald een lichtgewicht.
Het toetsenbord is uitstekend om te typen. Eén klein minpuntje: er zich geen verlichting achter. Om toch in het donker te typen heeft HP een niet heel charmante, maar erg geinige oplossing. Boven het beeldscherm zit een uitklapbare LED die als een soort leeslampje op je toetsenbord schijnt.
Nog een enorm voordeel is het beeldscherm. Door de matte afwerking zijn de kleuren misschien iets minder spetterend, maar is het wel in alle gevallen goed te lezen. De accuduur was minder indrukwekkend, maar met zo'n 4 uur werktijd ook niet slecht.
Prestaties
Weging: 30%
Ook op het gebied van prestaties gaat het woord 'degelijk' net zo goed op. De Elitebook 8440p is vooral bedoeld voor de zakelijke markt en daar zijn de prestaties ook naar. Wil je zware games spelen of HD-videomateriaal monteren? Dan is dit niet jouw laptop, vriend. De 2,3Ghz Core i5 processor van Intel waar ons testexemplaar van voorzien was, is daarentegen wel in staat om alle andere dagelijkse bezigheden zonder enige moeite te volbrengen. Overigens is de Elitebook verkrijgbaar in verschillende configuraties, dus eis je iets meer van je laptop dan kan dat, Dan betaal je alleen ook iets meer.
Uitrusting
Weging: 20%
Noem een aansluiting en hij zit op de HP Elitebook 8440p. "Hdmi!" Nee, die niet. Maar dat is ook de enige veel gebruikte aansluiting die je gek genoeg niet terug vindt aan de zijkant van deze laptop. Verder zit alles er op en er aan. Drie usb-poorten, audio en microfoon ingang, een SD-kaartlezer, Bluetooth. En het gebrek aan hdmi wordt wellicht goedgemaakt door de aanwezigheid van DVI en een wat ouderwetse VGA-aansluiting.
De HP Elitebook is ook voorzien van een vingerafdruklezer die je desgewenst toegang verschaft tot Windows 7 en je de moeite van het invoeren van een wachtwoord bespaart. Die werkt, voor zover we hebben kunnen testen, feilloos. Niemand kon de laptop gebruiken, behalve ik. Ha!
Software
Weging: 10%
Windows 7 draait als een zonnetje op de HP Elitebook 8440p. Extra software is er nauwelijks geïnstalleerd en dat is niet perse een nadeel. Op enkele noodzakelijke hulpprogramma's na, zoals software voor het instellen van je vingerafdruk, is de Elitebook nog lekker schoon als je er mee aan de gang gaat. Voor veel mensen is juist dat een fijne uitgangssituatie.
Prijs-kwaliteit
Weging: 20%
De HP Elitebook 8440p kost momenteel ruim 1300 euro en dat is nou niet bepaald een koopje. Je krijgt er een heel capabele laptop voor die vooral gebouwd is om veel te doorstaan en lang mee te gaan. Stel je dat soort hoge eisen aan een notebook? Dan is deze prijs het overwegen waard. Bedenk wel dat er notebooks zijn zoals de Dell XPS17 of de Acer Apsire 7741 die misschien een iets mindere behuizing hebben, maar verder wel ongeveer gelijke kwaliteiten bieden voor minder geld.
HP Elitebook 8440p review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Als het belangrijk is dat een laptop het niet alleen erg goed doet, maar ook heel erg goed blijft doen bij wat er ook gebeurt, dan is de HP Elitebook 8440p een goede keuze. Niet de mooiste, lichtste of goedkoopste, maar wel eentje die je niet snel zal teleurstellen.

Nee: Qua prestaties is de Elitebook 8440p niet indrukwekkend. Sterker nog, wat de Elitebook kan, kunnen anderen ook. Je levert dan al snel in op levensduur en bruikbaarheid, maar betaalt ook aanzienlijk minder.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €1350,00. Bekijk de actuele prijs van de HP Elitebook 8440p.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

De HP Elitebook 8440p moet het niet hebben van zijn spannende design


HP Elitebook 8440p review Testverantwoording
Getest door Dennis de Vries, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht