Laptops & Notebooks:verschillende soorten en gebruikers

Door: redactie-besteproductnl | 22 januari 2009 12:27
BesteProduct geeft tips voor kopen van een laptop of notebook en geeft aan welke soort laptop of notebook bij welke gebruiker past.
Tips en uitleg bij kopen van een laptop of notebook

Soorten laptops en notebooks

Type laptopFoto (voorbeeld)
Netbook
Klein, fijn en een absolute hype. Deze mini-laptops vliegen als warme broodjes overde toonbank. Vooral de bijzonder lage prijs is daar de oorzaak van. Voor minder dan 400euro heb je een miniatuur-laptop waarvan je nauwelijks merkt dat hij in je tas zit.Doordat alles, dus ook het beeldscherm en het toetsenbord, kleiner is, is een netbookniet fijn om de hele dag mee te werken. Maar als voordelige aanvulling op een pcis hij ideaal.
  • De goedkoopste optie
  • Door het kleine formaat, geringe gewicht en goede verbindingsmogelijkheden ideaalvoor onderweg
soort laptop: Netbook
Ultra Portable Notebook
Neem een goede laptop, en maak hem platter en lichter. Het gevolg is dat je eenalleskunner hebt met normaal formaat beeldscherm, die makkelijk mee te nemen is.Doordat de nieuwste technieken worden gebruikt om dezelfde specificaties te gevenaan een apparaat dat aanzienlijk makkelijk mee te nemen is, ligt de prijs over hetalgemeen vrij hoog.
  • Net zo goed als een grotere, zwaardere laptop
  • Plat, licht en daarom makkelijk mee te nemen
soort laptop: Ultra Portable Notebook
De mainstream laptop
Voor 90% van de gebruikers biedt een mainstream laptop alles wat je ooit nodig hebt.Tekstverwerken, surfen over internet, foto’s bewerken, films kijken of branden enmuziek afspelen kan allemaal probleemloos. Omdat deze laptops het grootste deelvan de markt beslaan, zijn er interessante aanbiedingen te vinden.
  • Kan de meest gebruikte programma's moeiteloos aan
  • Grote markt, dus breed aanbod met hier en daar een koopje
soort laptop: mainstream
PC vervangende laptop
De draagbare computer die een pc overbodig maakt. Krachtig genoeg voor zware programma’som bijvoorbeeld films te bewerken of nieuwe games te spelen. Uitgerust met een groot(breed)beeldscherm en dito harde schijf. Ze zijn wel zo groot en zwaar dat ze alleenvan kamer naar kamer of kantoor naar kantoor gedragen worden: ermee op padgaan is door het formaat en gewicht geen pretje.
  • Uitstekende specificaties
  • Groot scherm, groot toetsenbord.
  • Net zo volledig als een goede pc
soort laptop: pc vervangende laptop

Welke laptop past bij jou?

Hangt af waarvoor je de laptop gebruikt. We hebben geprobeerd een aantal type gebruikersin beeld te brengen met bijpassend advies.

Thuisgebruiker

Laptops zijn krachtig genoeg om sommige pc’s te vervangen. Dat scheelt een hoopruimte in huis, en de laptop is in elke kamer te gebruiken. Voor een beperkt budgetzijn genoeg laptops op de markt die de meest gebruikte handelingen van een pcmoeiteloos overnemen. Er is altijd een stopcontact in de buurt, dus accuduur isvan ondergeschikt belang. Let wel op de juiste aansluitingen, zodat je de laptopthuis kan aansluiten op beschikbare randapparatuur als de tv of printer.

Prijs en eigenschappen

PrijsVan 500 tot 1000 euro
Type laptopDe mainstream laptop
BeeldschermVanaf 15 inch
GewichtDe laptop zal weinig het huis verlaten, dus gewicht het hoeft niet de lichtste tezijn: > 2,5 kg

Student

De laptop gaat in de schooltas overal mee naar toe, dus moet hij klein en lichtzijn en tegen een stootje kunnen. Schoolwerk moet hij aan kunnen, maar een filmpjekijken en muziek downloaden mag ook geen probleem vormen. Oh, en hij mag niet te veelkosten. Een netbook is voordelig en makkelijk mee te nemen naar school, maar alleenvan nut als er in de studentenkamer een knappe pc staat. Anders zijn er, voor ietsmeer geld, niet al te zware mainstream laptops verkrijgbaar.

Prijs en eigenschappen

Prijs 300 tot 750 euro
Type laptopNetbook of mainstream
BeeldschermVanaf 9 inch voor een netbook. 15,4 inch laptops zijn ook talrijk. Een groter beeldschermpast lastiger in de schooltas.
GewichtNetbooks wegen rond de 1kg. Reken voor een groter model ongeveer 2,5 kg.

Reiziger of zakenman

Vaak onderweg en geen zin om constant met een loodzware tas te ploeteren. Gelukkigis de ontwikkeling van laptops niet alleen gefocused op het krachtiger, maar ookop het draagbaarder maken. Een Ultra Portable Netbook heeft alles wat je normaalthuis zou hebben, maar dan in een slankere, lichtere behuizing.

Prijs en eigenschappen

Prijs Vanaf 1000 euro
Type laptopUltra Portable
BeeldschermRond de 12 of 15 inch. Groot genoeg om alles goed weer te geven, klein genoeg ommee te dragen.
GewichtElke gram telt als je er de hele dag mee rond loopt. Een Ultra Portable laptop hoeftniet meer te wegen dan 2 kg.

Multimediagebruiker

Films monteren, flash applicaties maken, zware grafische programma’s draaien ofgewoon de allernieuwste games spelen. Ook daar zijn laptops voor uitgerust, metindrukwekkende grafische kaarten, groot beeldscherm en veel opslagruimte. Verwachtalleen geen lichtgewicht of koopje.

Prijs en eigenschappen

Prijs Meer dan 1500 euro
Type laptopPC vervangende laptop (desktop replacement)
BeeldschermVanaf 17 inch
gewichtZe zijn groot en kunnen veel. Reken daarom niet op een apparaat waar je voor delol mee gaat rond lopen. Apparaten van 4 kg zijn geen uitzondering.

Bronnen en meer informatie