Lenovo IdeaPad Yoga 13: lenig en duur in één [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 5 maart 2013 17:10
Lenovo IdeaPad Yoga 13
Review Lenovo IdeaPad Yoga 13


Gekke gadgets, daar zijn we dol op bij BesteProduct. En de Lenovo IdeaPad Yoga 13 valt duidelijk in die categorie, je kunt 'm namelijk in drie verschillende standen vouwen. Maar is dat ook echt handig?

Lenovo IdeaPad Yoga 13

Specificaties Lenovo IdeaPad Yoga 13

Processor: Core i3, i5 of i7
Werkgeheugen: 4GB of 8GB
OS: Windows 8 64 (Pro)
SSD-Schijf: 128GB of 256GB
Videokaart: Intel® HD Graphics 4000
Gewicht: 1.54 kg
Scherm: 13.3" HD+IPS capacitive multitouch scherm (1600x900)
Webcam: 1.0MP 720p HD

Prijscirca 1200 euro|Check actuele prijzen
Hardware
Weging: 20%
De IdeaPad Yoga 13 is in de basis een ultrabook, maar kan door een bijzondere scharnier op drie verschillende manieren gebruikt worden. Door het scherm om te klappen kun je een soort 'tent' creëren, handig als je bijvoorbeeld een film wilt kijken. Daarnaast kun je het scherm ook helemaal omklappen, waardoor je een tablet krijgt. Wel een hele grote, want het aanraakgevoelige scherm is 13 inch! Over dat scherm gesproken: met een resolutie van 1600x900 is het niet echt een wondermachine, maar de kijkhoek is wel opmerkelijk goed en ook onder lichte omstandigheden is het scherm nog goed leesbaar. Het toetsenbord is even wennen, de F-toetsen (F1 t/m F12) zijn namelijk de secundaire knoppen, terwijl functietoetsen (volume harder/zachter e.d.) de primaire knoppen zijn. Helaas ontbreekt het aan verlichting onder het toetsenbord, iets wat voor een ultrabook in deze prijsklasse wel had gemogen.
De tabletstand is een leuke bonus op de Yoga 13, maar qua design zit het me toch niet helemaal lekker. Het toetsenbord in de tabletstand namelijk open en bloot aan de achterkant. Houd je 'm vast, dan zitten je handen tegen het toetsenbord en hoewel de toetsen zijn uitgeschakeld, voelt het toch niet lekker. Leg je de tablet op tafel, dan ligt het toetsenbord in de viezigheid wat ook niet echt bevorderlijk is...
Prestaties
Weging: 30%
De IdeaPad Yoga 13 die wij mochten testen heeft een 1,7 Ghz Intel Core i5 processor met 4GB aan werkgeheugen. Dat levert genoeg rekenkracht op om grote applicaties te draaien, maar helaas zit er geen goede videokaart in de Yoga 13. Daardoor zijn de nieuwste games niet te spelen. De Yoga 13 is in verschillende edities leverbaar: van core i3 tot i7 processor, 4 of 8GB werkgeheugen en 128GB of 256GB SSD-schijf. Onze editie moest het doen met een SSD-schijf van 128GB, wat aan de krappe kant is als je de ultrabook ook wilt gebruiken voor opslag van films en muziek.
Uitrusting
Weging: 20%
De aansluitmogelijkheden op de Yoga 13 zijn vrij karig: je moet het doen met 2 usb-poorten (waarvan één usb 3.0), een hdmi-poort en een sleuf voor je geheugenkaart. That's it! De accu presteert gelukkig naar behoren en gaat bij de normale stand én normaal gebruik zo'n vier a vijf uur mee. Aan de voorkant zit een 1 megapixel camera voor bijvoorbeeld het gebruik van Skype. Wat ik persoonlijk wel mooi vind, is de behuizing om het toetsenbord. Je armen rusten op een slipvrije, soort leren mat. Het kostte me behoorlijk wat moeite om de speakers te vinden op deze Yoga 13. Die blijken onder het toetsenbord weggewerkt te zijn. Dat is mooi gedaan en levert ook nog eens leuk geluid op, tenminste in de ultrabookstand. Klap je de Yoga 13 in tot een tablet en leg je 'm op tafel, dan klinkt het geluid weggemoffeld. Designtechnisch niet echt handig. Over design gesproken: er zit iets teveel speling in het mechanisme van het scherm, waardoor je bij aanrakingen in de ultrabookstand steeds een soort terugslag krijgt. Je moet jezelf aanwennen om heel zachtjes te tikken om hier geen last van te krijgen.
Software
Weging: 10%
De IdeaPad Yoga 13 is dankzij het touchscreen ideaal voor het gebruik met Windows 8 en dat wordt dan ook meegeleverd. Ook hier is keuze uit twee edities: de 'normale' of de pro versie. De gebruikelijke lading bloatware, van die vervelende en vaak nutteloze vooraf geïnstalleerde programma's, zijn ook op deze ultrabook aanwezig. Het kost je ongeveer een kwartier van je tijd om hier weer vanaf te komen.
Prijs-kwaliteit
Weging: 20%
Dan de prijs, wat een heikel punt blijkt te zijn. De Lenovo IdeaPad Yoga 13 kost namelijk 1200 euro en dat is een pittig bedrag. Ultrabooks met ongeveer dezelfde specificaties zijn al voor een stuk minder verkrijgbaar en je kunt je afvragen of de 'vormgimmick' het prijskaartje wel waard is. Oké, het is leuk om 'm naast ultrabook ook als tablet te gebruiken, maar dankzij het gewicht en de vormgeving is het niet echt een waardige vervanger van een reguliere tablet.
Lenovo IdeaPad Yoga 13 review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Op zoek naar een opvallende ultrabook die naast behoorlijke prestaties ook nog grappige extra's in bijvoorbeeld de vorm van een tablet biedt? Dan is de Lenovo IdeaPad Yoga 13 een prima keuze. Met 1200 euro wel aan de dure kant, maar genoeg opties en mogelijkheden om veel plezier aan te beleven. Op feesten en partijen maak je ook zeker de blits.

Nee: De IdeaPad Yoga 13 is een prima ultrabook, maar heeft door de vormfactor wel een behoorlijk prijskaartje meegekregen. Heb je al een tablet of verwacht je deze ultrabook niet als een tablet te gaan gebruiken? Bespaar dan een aanzienlijk bedrag en check onze ranglijst voor gelijkwaardige Ultrabooks!

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €1200,00. Bekijk de actuele prijs van de Lenovo IdeaPad Yoga 13.


Lenovo IdeaPad Yoga 13 review Testverantwoording
Getest door Bart Frouws, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht