Macbook Pro Retina 13" is goed maar te duur speeltje [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 19 november 2012 15:23
De Macbook Pro Retina 15 inch wordt alom bejubeld. Dat Apple met een kleinere versie zou komen, was dus helemaal geen ge
Review Macbook Pro Retina 13 inch


De Macbook Pro Retina 15 inch wordt alom bejubeld. Dat Apple met een kleinere versie zou komen, was dus helemaal geen
gekke gedachte. Maar de Macbook Pro 13 inch Retina is meer dan alleen een kleiner apparaat. Al zou bij 'meer' eigenlijk minder moeten staan, want op het gebied van specificaties heeft Apple duidelijk concessies gedaan.
Lees en bekijk onze uitgebreide Macbook Pro 13 inch Retina review.

Macbook Pro Retina 13 inch

Specificaties Macbook Pro Retina 13 inch

Intel Core i5 2,5Ghz dualcore
128 GB / 256 GB SSD
8 GB RAM
13,3 inch Retina-display (IPS-paneel)
Resolutie 2560x1600
2x USB 3.0
2x Thunderbolt
HDMI, Display-port

Prijscirca 1779 euro|Check actuele prijzen
Hardware
Weging: 20%
Macbooks zien er mooi uit. Dat geldt dus ook weer voor deze Macbook Pro 13 inch. Maar spannend is het zeker niet meer. Het is onherroepelijk Apple en valt op geen enkel vlak wat dat betreft origineel te noemen. Laat dit apparaat zonder logo aan je zus zien en ze roept Apple. Hetzelfde geldt voor je moeder, vader, zoon, dochter of misschien zelfs je opa en oma.

Op details verschilt hij natuurlijk van zijn grotere 15 inch broer, waarbij vooral het gewicht noemenswaardig is: de 13 inch Macbook Pro Retina weegt 1,6 kilo, da's zo'n 4 ons minder. Dat maakt het apparaat uiterst draagbaar en ideaal voor onderweg.
Maar het scherm is wat het meest in het oog springt. Het Retina-display is wederom een genot voor het oog, met een bijzonder hoge pixeldichtheid en een resolutie van 2560 x 1600 pixels. Ronduit prachtig.

Wel vraag je je direct af: waarom hebben andere fabrikanten niet een vergelijkbare pixeldichtheid en resolutie? Toegegeven: de Macbook Pro Retina kost een aardige duit, maar een willekeurige fotograaf of designer wordt blij van dit soort haarscherpe schermen, waar de kleuren vanaf spatten.
Macbook Pro Retina 13 inch is niet voorzien van flinke specs.
Prestaties
Weging: 30%
Toch stuit je bij de Macbook Pro 13 inch wel op een probleem en dat is voornamelijk Apple zelf. Huh? Dat vereist natuurlijk wat uitleg. De Apple Macbook Pro 15 inch is een stuk krachtiger en daardoor meer geschikt voor iemand die aan zware grafische bewerkingen doet. Zo heeft de Retina 15 inch minimaal een 2,6 Ghz quad-core processor aan boord, terwijl de 13 inch het moet doen met 'slechts' 2,5 Ghz dual-core.

Bovendien kan de echte power user zijn Pro 15 inch upgraden tot 16 GB aan werkgeheugen, de Pro 13 inch heeft altijd 8 GB aan boord. Tot slot heeft deze versie een on-board videokaart, welke grafisch een flink stuk minder krachtig is dan de dedicated nVidia GeForce waarmee de 15 incher is uitgerust. Ben jij dus een designer, dan wil je bij flinke (foto- of video-)bewerkingen al snel betere specs aan je kont. Voor de duidelijkheid: een foto bewerken in Adobe Lightroom gaat nog altijd prima, maar bij een complete collectie merk je het verschil. Datzelfde geldt ook bij videobewerken: je kunt prima wat basisknipjes doen, maar kleurcorrectie en After Effects-toepassingen zijn een heel ander verhaal.

Ben je nou niet op zoek naar een kwalitatief hoogwaardig scherm, maar wil je gewoon een compacte Macbook? Dan is er de Air (en die is mooier, dunner en lichter), of de Pro 13 inch zónder Retina-scherm. Die zijn beide stukken goedkoper, en voldoen voor de meeste gebruikers meer dan prima.
Uitrusting
Weging: 20%
Apple heeft de traditionele harde schijf haast de deur uit gedaan. SSD heeft de toekomst en ook de Macbook Pro 13 inch Retina is daarmee uitgerust. 256 GB SSD is genoeg voor al je bestanden maar eventueel kun je via 2 USB 3.0 of thunderbolt-poorten nog een extra harde schijf aansluiten. Een optische drive (denk aan een dvd- en bluray-speler) ontbreekt, zoals verwacht.

Verder valt de accuduur in positieve zin op: volgens Apple zou de Macbook Pro 13" Retina zo'n 7 uur meegaan, en dat haalt hij prima. Op de immer bruisende burelen van BesteProduct kon ik 'm gerust een werkdagje aan laten staan en pas bij de Cup a Soup hoefde het lor aan de lader, zelfs met het scherm op maximale helderheid. Toegegeven: erg zware applicaties gebruikte ik dan niet. In zo'n geval moet hij gemiddeld na een uurtje of 4 à 5 aan de lader. Opmerkelijk is trouwens ook de vlugge oplaadtijd: binnen 90 minuten kan de Pro 13 inch retina er weer helemaal tegenaan.
Software
Weging: 10%
Apple heeft haar nieuwe Macbooks standaard voorzien van Mac OS X Mountain Lion, wat zo'n 200 nieuwe functies heeft ten op zichte van zijn voorganger Lion. Zo is iCloud standaard geïntegreerd, waardoor al je Apple-producten keurig gesynchroniseerd en geback-upt worden. Tip: lees je wel eerst in op internet, want wat Apple precies waar opslaat is niet heel duidelijk. Dat vereist wat Googelen, maar echt een groot manco is het natuurlijk niet. Facebook en Twitter zijn standaard geïntegreerd - voor de liefhebber. Ook 'iMessage', de WhatsApp-versie van iPhone en iPad, is in Mountain Lion terug te vinden. Kun je dus WhatsAppen iMessagen via de computer.

Het zijn kleine dingen, maar die kunnen net effe je gebruikservaring verbeteren. Sowieso is het besturingssysteem van de Mac niet vervelend, met name het multitasken via de speciale 'gestures' (meer info in de Macbook Air review) is een ontzettend fijne toevoeging.
Prijs-kwaliteit
Weging: 20%
Wat een stuk minder fijn is, is de prijs. De Macbook Pro 13 inch retina met 128 GB SSD kost iets minder dan 1800 euro. Ons testexemplaar heeft 256 GB SSD en dan betaal je maar liefst 2079 euro. Dat is weliswaar een stuk goedkoper dan de 15 inch Retina, maar veel te duur voor eenieder die 'gewoon' een mooie Macbook met een (absurd) mooi scherm wil. Tweeduizend euro voor een apparaat met relatief 'magere' specificaties? Je bent wel een enorme freak als je dat ervoor neertelt.
De echte high-end gebruiker kan beter wachten op de tweede generatie Macbook 13 inch Retina. Die zal (hopelijk) voorzien zijn van een quad-coreprocessor en fatsoenlijke videokaart. Voor nu lijkt de Macbook Pro 13 Inch een te duur speeltje voor een select gezelschap.
Alternatieven zijn er genoeg. Zoals reeds vermeld bij Apple zelf, maar ook op het vlak van de ultrabooks. Denk bijvoorbeeld eens aan de high-end Vaio-lijn van Sony of de stijlvolle ZenBooks van Asus. Heb je alleen niet zo'n Retina-scherm. Mijn tip: wil je een retina-scherm, leg dan gewoon nog maar wat extra euro's voor de 15 inch neer, want dan heb je tenminste een laptop waar je ook grafisch flink mee uit de voeten kunt zonder je onnodig te ergeren aan een slome computer.
Macbook Pro Retina 13 inch review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: De ultieme Apple-freak zal genieten van de Macbook Pro 13 inch Retina. Daarover bestaat geen twijfel. Maar heeft die niet al een 15 inch Retina?

Nee: De Macbook Pro 13 inch Retina is erg duur. Je krijgt er een prachtig scherm, maar relatief magere specificaties voor terug.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €1779,00. Bekijk de actuele prijs van de Macbook Pro Retina 13 inch.


Macbook Pro Retina 13 inch review Testverantwoording
Getest door Ger de Gram, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht