Samsung 9-serie notebook: noem het geen Macbook Air [video]

Door: redactie-besteproductnl | 21 maart 2011 11:03
Samsung wil haar notebooks uit de stoffige kantoren halen. De nieuwe 9-serie van de Aziatische fabrikant brengt design, rekenkracht en stijl samen in een klein functioneel jasje.
Samsung 9-serie notebook: NP900X3A-A01NL


Samsung wil haar notebooks uit de stoffige kantoren halen. De nieuwe 9-serie van de Aziatische fabrikant brengt design, rekenkracht en stijl samen in een klein functioneel jasje.

Stijl. Kernwoord van de nieuwe 9-serie
In het kortHoogwaardige specificaties
De notebooks uit de 9-serie van Samsung zijn voorzien van hoogwaardige specificaties. Ze worden geleverd met minimaal 4GB werkgeheugen, een Core i5 processor en 128GB SSD-geheugen. De batterij kan volgens Samsung tot 7,7 uur mee en USB 3.0 en HDMI zijn geïntegreerd.Windows 7 Home Premium (64 bit) is standaard voorgeïnstalleerd. De 9 serie is vooralsnog alleen verkrijgbaar in een 13,3 inch versie. Er staat een 11 inch versie gepland, maar wanneer die uitkomt is nog onduidelijk.
FeaturesBlinkt vooral uit in design
Hoewel bovenstaande alinea de indruk geeft dat Samsung vooral mikt op de laptopgebruiker die de nodige rekenkracht nodig heeft, is dit niet echt het geval. De 9-serie blinkt vooral uit in zijn design. Vermoedelijk is er goed gekeken naar concurrent Apple. De 9-serie heeft mooie rondingen, is dun en erg compact.
De behuizing is van matzwart 'duralumin'. Dit is een lichtgewicht materiaal wat vooral gebruikt wordt in de luchtvaartindustrie. Het schijnt twee keer zo sterk te zijn als aluminium. Of dat 't geval is, weten we (nog) niet, maar feit is wel dat het op het eerste gezicht stevig oogt en aanvoelt.
Eerste indrukWow
Gewoon wow. De Samsung 9-serie ziet er echt heel mooi uit. Een vergelijking met de net zo platte Apple Macbook Air is snel gemaakt, maar wat betreft design heeft de Samsung 9-serie genoeg om zich te onderscheiden. Het nieuw soort geborsteld aluminium omsluit de behuizing met golvend elan. Absoluut pluspunt aan de laptop is het beeldscherm. Samsung heeft zich niet laten verleiden tot een glossy-scherm dat onbruikbaar wordt door alle reflectie. De 9-serie heeft een matte coating, een must voor een mobiel apparaat. Het toetsenbord, met stijlvolle backlight, en het trackpad, bestaande uit één stuk, lijken wel afkomstig van de ontwerpafdeling van concurrent Apple. Ondanks dat, of juist daarom, lijkt het prima te functioneren.
Samsung heeft ook wat handigheidjes in de software ingebouwd. Zo duurt het drie seconden voor het apparaat uit slaapstand is ontwaakt en volledig is te gebruiken. Een handig instellingenmenu van Samsung geeft je talloze mogelijkheden om het uiterste uit je batterijduur te halen. Leuk gedaan. Voor al dat moois betaal je dan ook, want de 13,3 inch versie (ook wel: NP900X3A-A01NL) kost al gauw 1600 euro. En of mensen dat er voor over hebben, is nog maar de vraag: een Macbook Air kost ook ongeveer dat bedrag. Of zelfs nog minder.
FeitenSpecificaties Samsung 9-serie notebook: NP900X3A-A01NL
- Intel Core i5 processor
- Windows 7 Home Premium (64 bit)
- 13,3 LED Non-glossy display
- 128GB SSD harde schijfruimte
- USB 3.0
- HDMI en Bluetooth 3.0
- 1,3 megapixel webcam
- (tot) 8 Gb werkgeheugen

- Gewicht: 1,3 kg
Samsung 9-serie notebook: NP900X3A-A01NL kopen
De Samsung 9-serie is vanaf maart verkrijgbaar. De adviesprijs voor de 13,3 " inch-versie bedraagt 1600 euro. Zodra we het toestel ter test op de redactie binnenkrijgen, zullen we er een uitgebreide videoreview van maken.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

Dun, licht, stijlvol.