Samsung 9 Series: dunne laptop, dikke specs, dikke prijs

Door: redactie-besteproductnl | 12 mei 2011 19:55
Zo plat, dat hij in een envelop past. Waar hebben we dat eerder gezien? Inderdaad, zodra je de Samsung 9 Serie notebook bespreekt ontkom je niet aan een vergelijking met de Apple Macbook Air. Allebei licht, allebei enorm plat, allebei technische hoogstandj
Video review Samsung NP900X3A-A01 Serie 9


Zo plat, dat hij in een envelop past. Waar hebben we dat eerder gezien? Inderdaad, zodra je de Samsung 9 Serie notebook bespreekt ontkom je niet aan een vergelijking met de Apple Macbook Air. Allebei licht, allebei enorm plat, allebei technische hoogstandjes en allebei vrij prijzig. Maar er zijn genoeg punten waarop beide notebooks verschillen, dus klik nog niet meteen weg.

Plat, licht, mooi. En dan kan de Samsung 9 Serie ook nog wat
Prijscirca 1600 euro|Check actuele prijzen
Hardware
Weging: 20%
Heb je het over hardware, dan gaat het over het formaat van het apparaat. Het geringe formaat, mag ik wel zeggen. De Serie 9 is slechts 1,7 centimeter dik en een gewicht van ongeveer 1,3 kg. Indrukwekkend. De buitenkant van de behuizing is gemaakt van 'duralumin'. Dat het een aluminiumsoort uit de luchtvaart is, zal gerust. Interessanter is dat het erg stevig is en er heel mooi uit ziet.
Aan de binnenkant zit een uitstekend toetsenbord met fraaie verlichting en een enorm trackpad, bestaande uit één knop net als Apple in zijn notebooks zet. Verschil is dat deze van Samsung grenst aan het onbruikbare. Sommige multitouch-gebaren werken erg soepel, maar vooral met twee vingers is het huilen. Koop er een usb-muis bij.
De claims die Samsung maakt over de batterijduur, zijn een tikkeltje overdreven. Toch is die ruim voldoende, mede dankzij de uitgebreide stroombesparende opties die zijn ingebouwd.
Het 13,3 inch grote beeldscherm is daarentegen absoluut fantastisch. Gigantische helderheid, mooie kleuren. Samsung heeft zich niet laten verleiden tot het gebruiken van een glanzend beeldscherm dat bij veel licht onleesbaar is, maar heeft gekozen voor een matte SuperBright Plus scherm. Dat is zelfs buiten, in de volle zon, nog goed te gebruiken.
Prestaties
Weging: 30%
De Samsung 900X3A draait op een nieuwe Core i5 processor en wordt ondersteund door een geïntegreerde Intel HD Graphics kaart. Dat maakt hem flink krachtiger dan de standaard uitvoering van de Macbook Air. Films in HD afspelen is dan ook een fluitje van een cent en zelfs het weergeven van ingewikkelde 3D animaties, zoals uitgebreide games, is mogelijk. Het is misschien niet de eerste laptop waar je aan denkt als je op zoek bent naar een game-computer maar de Samsung 9-serie is er helemaal niet slecht in.
Uitrusting
Weging: 20%
Hoe platter de laptop, hoe minder ruimte er is voor allerlei aansluitingen en extra's. Het behoeft dan ook geen verrassing te zijn dat een dvd/Blu-ray speler ontbreekt. De aansluitingen zitten aan weerszijden van de laptop, keurig verstopt in de body onder een klepje. De meest noodzakelijke zijn aanwezig: tweemaal USB (eentje kan dienst doen als lader), audioplug, mini-hdmi, een MicroSD-lezer en een ethernet-kabel. Die laatste heeft wel een bijgeleverd verloopstukje nodig. Beetje gek, maar het zit er tenminste op. En aangezien ik af en toe onduidelijke problemen had met wifi, die op sommige netwerken niet automatisch verbinding kon maken, is het fijn dat je voor internet terug kunt vallen op een draadje.
De harde schijf is een SSD-schijf. Dat is lekker snel waardoor het apparaat in enkele seconden uit slaapstand ontwaakt. Maar met 128GB heeft de laptop niet heel veel capaciteit.
Software
Weging: 10%
Het besturingssysteem is één van de belangrijkste punten waarop dit apparaat verschilt van Apple. Je zou de Samsung 9 Serie kunnen zien als een Macbook Air voor Windows-gebruikers. Veel extra software heeft Samsung daar niet aan toegevoegd, alleen het hoognodige. Het meegeleverde Control Center, waar je met een druk op de knop verbindingen, accubesparing of verlichting kunt regelen, is simpelweg heel erg handig. Andere meegeleverde programma's als Easy Content Share en File Share (dlna-programma's), Easy Migration (eenvoudig overzetten van instellingen) en Easy Speedup Manager bieden wat opties die niet vaak nodig zijn, maar wel uitkomst kunnen bieden. De Movie Color Enhancer, die betere kleuren moet bieden tijdens films, heb ik niet kunnen betrappen op enig effect. Aan de andere kant: met zo'n beeldscherm is dat ook niet echt nodig.
Prijs-kwaliteit
Weging: 20%
De Samsung 9 Serie notebook is een prachtig apparaat. Hij ziet er mooi uit, zit goed in elkaar, heeft een fantastisch beeldscherm en goed toetsenbord en alles in huis om door het leven te gaan als hardwerkende laptop. Je voelt 'm al aankomen, dat gaat wat kosten. Momenteel is de Samsung 9 Serie verkrijgbaar voor zo'n 1600 euro. Au. Daarmee is hij zelfs nog iets duurder dan een Macbook Air met vergelijkbare specificaties, die zo'n 1400 euro kost. Met zulke prijzen is het apparaat niet voor iedereen weggelegd.
Samsung NP900X3A-A01 Serie 9 review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Als het uiterlijk van je laptop belangrijk is, dan zit je met de Samsung 9 Serie goed. Als je het belangrijk vind dat je laptop iets kan, dan ook. Als je Windows liever gebruikt dan Mac OSX ook. Als je altijd een extra usb-muis bij je hebt en over een flink budget beschikt...dan is deze laptop gemaakt voor jou.

Nee: Het is geen koopje, deze laptop. Er zijn notebooks die hetzelfde doen voor een stuk minder geld. Denk aan Pavillion notebooks van HP, die op multimediagebied hun mannetje staan. Ook Samsung zelf heeft prima all-rounders in het assortiment die voor veel minder geld heel veel kunnen. Maar die zien er niet zo ontzettend gelikt uit.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €1600,00. Bekijk de actuele prijs van de Samsung NP900X3A-A01 Serie 9.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

Mocht men twijfelen aan de duurzaamheid van de behuizing: van hetzelfde materiaal worden vliegtuigen gemaakt.


Samsung NP900X3A-A01 Serie 9 review Testverantwoording
Getest door Dennis de Vries, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht