Video review Apple Macbook Pro 13inch

Door: redactie-besteproductnl | 16 december 2009 17:27
Videoreview van de Apple Macbook Pro 13 inch, een dure notebook met veel aansluitingsopties, mooi uiterlijk en spiegelend beeldscherm.
Video review Apple Macbook Pro13 inch

16 december 2009 door Dennis de Vries
Macbooks mochten zich vroeger alleen ‘Pro’ noemen als ze echt het neusje vande zalm vertegenwoordigden van de Apple notebook-lijn. Dat had vaak tot gevolg datze groot en erg kostbaar waren. Maar de Macbook Pro-lijn heeft er een klein 13 inchbroertje bij gekregen. Zo groot als een reguliere Macbook, maar met een aantal toevoegingenwaarmee hij zijn ‘Pro’ predicaat moet verdienen.

Is de 'Pro' het extra geld waard ten opzichte van de 'gewone' Macbook?
"Ventilatorroosters, gaten, kieren of ontsierende knoppen en logo’s zijn niet tevinden op dit apparaat."


Om er geen doekjes om te winden: de 13 inch Macbook Pro is één van de mooiste laptops die er te krijgenis. De Macbook Pro is plat en slank. De hoeken zijn mooi afgerond, maar toch nognet hoekig genoeg om zijn stoere uiterlijk te behouden. Daarnaast is de ‘visueleruis’ zoveel mogelijk weggewerkt. Alle poorten en uitgangen zitten netjes naastelkaar, weggewerkt in de behuizing aan de linkerkant. Ventilatorroosters, gaten,kieren of ontsierende knoppen en logo’s zijn niet te vinden op dit apparaat. Weleen firewire ingang en een sd-kaart lezer. Onmisbaar om gegevens van een groot aantalapparaten over te zetten op de laptop, maar niet heel lang geleden afwezig op Macbooks.Gelukkig zitten ze nu wel ingebouwd.

Details
De zwarte toetsen van het keyboard springen er uit door hun contrast met de aluminiumbehuizing. Een effect dat nog eens versterkt wordt door de verlichting onder detoetsen. Als je goed kijkt zit er nog een standby lampje en batterijindicator verwerktaan de voor- en zijkant van het apparaat. Onzichtbaar als ze uitstaan, mooi en nuttigals ze aanstaan.

Aluminium inubody behuizing
De aluminium behuizing, kenmerkend voor een Macbook Pro, is niet alleen mooi maarook stevig. Apple is terecht trots op de fabricage, waarbij één massief blok aluminium wordt uitgehouwentot het omhulsel van de laptop. Een techniek die de Macbook Pro steviger maar tochlichter maakt. Over het beeldscherm is veel te doen geweest bij de introductie vande nieuwe lijn van Macbooks. Het glanzende beeldscherm met de zwarte omlijstingspiegelt inderdaad enorm, meer dan nodig is. Gelukkig is het beeldscherm heldergenoeg en zijn de kleuren dusdanig goed dat het vaak goed te zien is. Maar bij deverkeerde lichtinval is het toch irritant. Een matte afwerking had misschien mindermooi gestaan, maar was geen overbodige luxe geweest.

Multitouch trackpad
Het glazen trackpad is een vondst en maakt een muis bijna overbodig. Door het ontbrekenvan knoppen, het hele plaatje is in te drukken, past het naadloos in het strakkeuiterlijk van de rest van het apparaat. Je moet de trackpad wel stevig indrukkenom iets gedaan te krijgen. Kleine tikjes worden niet geregistreerd. Aan de anderekant krijg je er uitgebreide multitouch ondersteuning voor terug. Dat wil zeggendat de laptop te bedienen is door met meerdere vingers tegelijk bepaalde bewegingenop het trackpad te maken. Voor nieuwe gebruikers is dit even wennen, maar het isde moeite waard om er vaardigheid in te kweken. Er kunnen maximaal vier vingerstegelijk worden opgepikt door de trackpad en dat betekent dat je een breed scalaaan functies onder één hand hebt.

OSX op Macbook Pro
Het besturingssysteem Mac OSX is natuurlijk al fijn in gebruik voor zowel de beginnendeals de ervaren gebruiker. Als je de trackpad goed onder de knie hebt, dan ga jeer met één hand razendsnel doorheen. Daarbij is OSX nog altijd erg vriendelijk omnaar te kijken. En ook de zwaardere programma’s draaien soepel. Voor nieuwe Apple-gebruikersis het wel goed om te realiseren dat programma’s of bestanden van een niet-Applecomputer niet altijd werken in OSX en dat omgekeerd hetzelfde geldt.


Sd-kaart lezer en Firewire-aansluiting zijn belangrijk voor audio- en videoapparatuur.

Specificaties Apple Macbook Pro 13"
Hoewel dit de kleinste telg van de Macbook Pro familie is, is de 13 inch variantin de eerste plaats een heel goede laptop met uitstekende specificaties. In de NederlandseApple store zijn twee versies verkrijgbaar. Wij hebben de duurdere versie op proef,met 4GB aan werkgeheugen, een 2,53 Ghz processor en 250 GB aan geheugen. Die kostmomenteel 1400 euro. De goedkopere versie, met 2GB aan werkgeheugen, een 2,26Ghzprocessor en 160GB aan geheugen is 1150 euro op de Apple site.

'Voordelige' Pro
Dat is een flinke prijsdaling ten opzichte van eerdere Macbook Pro’s, die altijdaan de bovenkant van de markt zaten. Mocht het binnen je budget vallen, dan is diteen voordelige manier om een Macbook Pro in bezit te krijgen. Dan heb je ook nogeens een ‘Pro’ waar je je geen breuk aan sjouwt. Mocht je twijfelen over de MacbookPro of de 1150 euro toch wat prijzig vinden, dan is er één heel goede reden om hemvan je lijstje te schrappen: de ‘gewone’ Macbook.

'To Pro or not to Pro'
Qua specificaties en prestaties ligt de 13 inch Macbook Pro namelijk erg dicht bijde witte plastic uitvoering. Goed, je levert het begerenswaardige aluminium in voorhet overigens niet onaardige witte polycarbonaat. En de gleuf voor SD-kaarten enFirewire kunnen een flinke aderlating zijn. Daar staat tegenover dat de gewone Macbookwel 250 euro goedkoper is dan de goedkoopste Macbook Pro. En dan krijg je nog eens90Gb extra harde schijf geheugen ook. Wil je dat verschil ook wegpoetsen dan loopthet prijsverschil op tot bijna 300 euro.

Conclusie
Dat klinkt als een hoop geld voor alleen een firewire poort en een sd-kaart lezer.Maar daarmee doe je het uiterlijk, de duurzaamheid en bouwkwaliteit van de MacbookPro wel iets te kort. Of de laptop het geld waard is, hangt van je budget af. Eénding is zeker, de Macbook Pro is een uitstekende notebook die qua uiterlijk geengelijke kent.

Pluspunten Apple Macbook Pro 13"
+ Uiterlijk
+ Bouwkwaliteit
+ Aansluitingen voor randapparatuur
+ Prijs t.o.v. andere Macbook Pro’s

Minpunten Apple Macbook Pro 13"
- Prijs t.o.v. ‘gewone’ Macbook
- Spiegelend beeldscherm