Video review Packard Bell Dot S

Door: redactie-besteproductnl | 3 december 2009 18:20
Videoreview van de Packard Bell Dot S, een netbook met lange batterijduur, Photoshop Elements, kleine trackpad en slecht geluid.
Video review Packard Bell Dot S

03 december 2009 door Dennis de Vries
Packard Bell kon niet achterblijven op de relatief nieuwe netbookmarkt. Naareigen zeggen heeft de fabrikant ze met de Dot een apparaat gemaakt dat de grenstussen een gewone laptop en een netbook moet doen vervagen. Daarmee bedoelt PackardBell waarschijnlijk vooral de Dot M uitvoering, die met een 11,6 inch scherm weeraan de grote kant is voor een mini-laptop. Zijn kleine broertje, deze 10,1 inchDot S is een op en top netbook. Klein maar fijn dus.

Hij ziet er bijna luxe uit, je zou bijna vergeten dat en gaat om een laptop van rond de 300 euro.
"Dankzij de bult van de accu kun je moeiteloos vijf uur lang intensiefwerken."


Packard Bell brengt weinig verrassingen met de Dot S. De specificaties zijn primavoor een Netbook. De 1,6Ghz Intel Atom is een bekende processor voor mini-laptops.Het komt er in de praktijk op neer dat Windows XP moeiteloos draait op de Dot S.De harde schijf van 160GB zorgt er voor dat je genoeg opslagruimte hebt om er evenmee voort te kunnen en 1GB aan werkgeheugen volstaat ruimschoots. Het levende bewijs daarvan isde meegeleverde versie van Photoshop Elements 6.0, waarmee je vrij uitgebreid afbeeldingenkunt bewerken en organiseren. Geen kinderachtige software, die toch soepel draait.

Onmisbare onderkin
De prima specificaties zitten verpakt in een fraai, klein omhulsel. In ons gevalwas de Dot S uitgevoerd in stijlvol zwart, afgewerkt met verchroomde details. Defisher-price ‘look en feel’ van de eerste generatie netbooks is definitief verdwenen.Met de Dot S mag je gezien worden. Enige kleine minpunt, maar geheel onoverkomelijkis de onderkin van de batterij. De 6-cell accu steekt wat uit aan de achterkant.Daar staat tegenover dat je dankzij die bult moeiteloos vijf uur lang intensiefkunt werken. Iets dat de Packard Bell Dot S uiterst bruikbaar maakt tijdens eendagje buiten de deur. Het maakt de rare bult en het extra gewicht, onze Dot S woog1,33 kg, meer dan de moeite waard.

Spiegelend scherm
Zoals gezegd is de Dot S voorzien van een 10,1 inch beeldscherm. Dat is niet heelgroot maar zou ruim voldoende moeten zijn. Jammer genoeg is de maximale resolutieniet zo heel hoog (1024x600) waardoor je nog wel eens ruimte te kort komt op jescherm. Grootste nadeel is echter de glans van het scherm. Het ziet er fraai uitmaar het idee van een netbook is toch dat je hem overal en altijd kunt gebruiken.Door de hoogglans van het beeldscherm heb je perfecte lichtinval nodig wil het nietgaan spiegelen. En juist als je bijvoorbeeld in de trein zit, heb je de lichtinvalniet altijd voor het kiezen.

Toetsenbord typt prima
De plaatsing van de speakers is een beetje ongelukkig. Ze zijn weggewerkt aan deonderkant van het apparaat. Dat is esthetisch een goede oplossing, maar zeker alsje de laptop op schoot hebt, zijn ze niet te horen. Het keyboard is wel fijn. Deletterknoppen zijn bijna zo groot als van een origineel toetsenbord en prima bruikbaar.Alleen op de pijltjestoetsen is wel heel erg bezuinigd. Die zijn zo klein dat zebijna standaard verward worden met page-up of page-down. Door dit euvel ben ik tijdenshet tikken van deze review dan ook meerdere keren de draad kwijt geraakt.

'Multi-gesture' trackpad
De trackpad, die je kunt gebruiken als muis, is wel aan de te kleine kant. Enkelevierkante centimeters is niet genoeg om lekker je cursor over het scherm te bewegen.Het is een bekend euvel bij netbooks, maar Packard Bell maakt het wel heel bont.En dat is jammer, want daardoor komt de mooie Multi-gestuurde techniek niet echtuit de verf. Door deze techniek kun je met twee vingers via het trackpad moeiteloosin en uitzoomen of bladeren door pagina’s. Tot voor kort was deze functie alleenterug te vinden op grote, luxe laptops, dus is het tof dat Packard Bell het in zijnnetbook heeft gestopt.

Videochats mogelijk
Maar wil je wat langer werken op de Dot S, dan is een extra muis onontbeerlijk.Voor onder meer dat doel is de Dot S voorzien van drie usb-aansluitingen. Verdereaansluitingen zijn karig, zoals normaal op een netbook: een vga-aansluiting vooreen extern beeldscherm en twee plugjes voor een microfoon en koptelefoon. En datterwijl er ook al een microfoon in het beeldscherm zit verwerkt, naast de webcam.Leuk voor videochats, mocht je dat wel eens gebruiken.


De Packard Bell Dot S Netbook: hier net niet op ware grootte afgebeeld.

Connectiviteit
Maar een netbook is geen netbook als je er niet mee het net op kan. De Dot S isuiteraard voorzien van een draadloos modem voor wifi. Afhankelijk van de versie,heeft hij ook Bluetooth, mijns inziens onmisbaar om bijvoorbeeld draadloos verbindingte maken met je smartphone. Een 3G uitvoering, waarmee je via een simkaart mobielkunt internetten, is nog niet beschikbaar.

Conclusie
Packard Bell heeft met zijn Dot S een fijne netbook gemaakt. De prima batterijduurzorgt voor zorgeloos gebruik onderweg. Hij kan de meeste taken goed aan, past makkelijkin je tas en ziet er aantrekkelijk uit. Dat laatste werkt ook een beetje tegen deDot S. Het glanzende beeldscherm ziet er goed uit, maar de spiegeling is soms vervelend.

Pluspunten Packard Bell Dot S
+ Batterijduur
+ Uiterlijk
+ Photoshop Elements
+ Multigesture trackpad

Minpunten Packard Bell Dot S
- Spiegelend beeldscherm
- Erg kleine trackpad
- Geluid nauwelijks hoorbaar