Video review Samsung X520 notebook

Door: redactie-besteproductnl | 25 januari 2010 14:19
Videoreview van de Samsung X520 Notebook, een notebook met mooi design, lange accuduur, groot beeldscherm en cd/dvd drive tegen meerprijs.
Video review Samsung X520 notebook

25 januari 2010 door Dennis de Vries
Men neme één netbook en één goed uitgeruste 15,6 inch laptop. Doe ze bij elkaar,goed schudden en je hebt de Samsung X520. Een vage omschrijving, maar het komt hetmeest in de buurt van wat de draagbare notebook van Samsung inhoudt.

De Samsung X520 is plat, licht en door de batterijduur ideaal om mee te nemen vooronderweg
“We kunnen lang en kort discussiëren over die negen uur batterijduur, maar ik kreeghet er niet uit”

De X520 is de grootste variant van Samsungs draagbare X-serie. Een goed afgewerkte,stevige laptop die lekker plat is. 'Grootste' uit de X-serie betekent automatischook 'zwaarste'. Toch is Samsung er uitstekend in geslaagd om de afmetingen en hetgewicht binnen de perken te houden. Met 2,1 kg is het misschien heel wat om meete sjouwen als je altijd onderweg bent. Maar dan heb je wel een laptop met een mooi15,6 inch beeldscherm in je tas zitten.

Numeriek toetsenbord
Dat betekent dat er ook alle ruimte is voor serieuze programma's. Het beeldschermglanst, maar niet zo erg dat het constant spiegelt. Wel levert het mooie helderekleuren. Ook het toetsenbord is uitstekend. Het typt lekker en de laptop heeft zoveelruimte dat Samsung een apart numeriek deel heeft toegevoegd, zoals toetsenbordenvan pc's ook altijd hebben. Onmisbaar voor iemand die veel cijfers moet invoeren.

Verstopte Bluetooth
Alle nodige en verwachtte aansluitingen zijn aanwezig. Drie usb-aansluitingen zijnredelijk de standaard en voor een extern beeldscherm is er een vga-aansluiting ofhet modernere hdmi. Ook bluetooth is aanwezig, maar dat heeft Samsung weer goedverstopt. Nergens een knopje om het aan- of uit te zetten, nergens een lampje waaraanje kunt zien of het ingeschakeld is. Zoek het zelf maar uit. Nu is het een kleinemoeite om even het juiste icoontje te zoeken in de taakbalk. Maar bij de meestelaptops regel je dit met één druk op de knop. De grafische prestaties van het apparaatzijn prima, maar niet indrukwekkend. Een speciaal videogeheugen ontbreekt. Zolangje zwaar grafisch werk, zoals videobewerking of het maken van illustraties, lekkerlaat zitten loopt alles in Windows 7 als een zonnetje. Daar zorgt de 4GB aan RAMen de 1,3Ghz Intel Core 2 Duo Processor voor.

Naar Bordeaux op één accu
Die processor heeft ook nog een ander voordeel: hij is namelijk zuinig met energie.En in combinatie met de uitstekende batterij van de Samsung X520 zorgt dat vooreen prima accuduur. Samsung claimt zelfs dat je de reis van Parijs naar Barcelonadoor komt met één volle accu. Of een willekeurige andere negen uur durende reis,neem ik aan. Om hun punt kracht bij te zetten, plakken ze ook nog eens een stickermet diezelfde claim op de laptop. We kunnen lang en kort discussiëren over die negenuur, maar ik kreeg het er niet uit. Op een gewone werkdag, met veel tekstverwerken,internetten via wifi en het LED-licht van het beeldscherm nét niet helemaal op delaagste stand, was het na vijf en een half uur wel afgelopen (zie video). Dat ishelemaal niet slecht voor een notebook. Dat is heel zelfs goed. Maar tenzij je veelconcessies doet aan je werkzaamheden, zit je tijdens je trip van Parijs naar Barcelonaal in de buurt van Bordeaux met een lege accu.

Van Parijs naar Barcelona op één accu wordt lastig, maar hij gaat evengoed best lang mee.

Multitouch op Samsung X520 notebook
Qua accuduur kan de X520 zich in ieder geval meten met de meeste netbooks en datis belangrijk voor een laptop die gemaakt is 'voor onderweg'. Ook de trackpad kanzich meten met die van een netbook en dat is minder positief. Er is ruimte genoegop de X520, maar de trackpad is nauwelijks groter dan die op de Samsung N140 netbook.Dat zou niet zo heel erg zijn, maar het trackpad herkent bewegingen van meerderevingers tegelijk. Multitouch is normaal heel handig omdat je met één beweging kanscrollen, zoomen en navigeren. Maar met meerdere vingers het kleine trackpad bedienen,is een hele opgave waardoor dit handigheidje niet uit de verf komt.

Cd of dvd tegen meerprijs
Een ander trekje dat de Samsung X520 van kleine netbooks heeft overgenomen, is cd/dvdlezer of brander. Die ontbreekt namelijk op ons testmodel, de X520 JA01. Of daterg is, hangt van je persoonlijke gebruik af, ik vind het altijd wel fijn als ikeen schijfje in mijn laptop kwijt kan. De JB02-versie heeft wel een dvd-brander,maar kost ook meteen rond de 130 euro extra, bovenop de 700 die je voor de X520betaalt.

Conclusie
Maar voor dat bedrag heb je wel een mooie laptop. De Samsung X520 is goed afgewerkt,voelt stevig en is vooral plat en slank. Hij benadert de mobiliteit van een netbook,maar dan met het voordeel van een groot beeldscherm, toetsenbord en genoeg krachtom écht op te kunnen werken. Helaas mist de Samsung X520 wat grafische spierballenen ruimte voor een cd-tje. Maar voor iemand die veel onderweg is, maar geen zinheeft in gepriegel op een inferieure netbook, is de X520 een prima optie.

Pluspunten Samsung X520 notebook
+ Uiterlijk en afwerking
+ Licht, plat, draagbaar
+ Accuduur

Minpunten Samsung X520 notebook
– Geen krachtpatser
– Cd/dvd drive tegen meerprijs
– Accuduur van 9 uur is overdreven.