Samsung Series 5 Ultra Touch: zwaargewicht met lichte specificaties [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 31 januari 2013 15:34
Samsung maakt al een tijdje prima Ultrabooks. Niet de snelste met dikke specs, maar wel handige reisgenootjes met een fijne prijs-kwaliteit verhouding. Datzelfde geldt ook een beetje voor de Samsung Series 5 Ultra Touch, hoewel het door zijn gewicht wel wa
Review Samsung NP540U3C-A01


Samsung maakt al een tijdje prima Ultrabooks. Niet de snelste met dikke specs, maar wel handige reisgenootjes met een fijne prijs-kwaliteit verhouding. Datzelfde geldt ook een beetje voor de Samsung Series 5 Ultra Touch, hoewel het door zijn gewicht wel wat aan draagbaarheid verliest.

Samsung NP540U3C-A01
De Samsung Series 5 Ultra Touch is zeker geen lelijke laptop
Prijscirca 900 euro|Check actuele prijzen
Hardware
Weging: 20%
Enige tijd geleden lanceerde Samsung de 5 Series Ultrabook zonder touchscreen. Zet dat model naast deze nieuwe versie met touchscreen en zie ze maar eens van elkaar te onderscheiden. Erg is dat overigens niet, want de ultrabooks zien er prima uit. Niet heel spectaculair, maar tegelijkertijd wel stijlvol en stevig dankzij de matte metalen bovenkant. De onderkant is van plastic gemaakt, waarschijnlijk om gewicht te besparen. Helaas is dit niet helemaal gelukt, aangezien het apparaat nog altijd 1,7 kg weegt. Toch wel veel voor een draagbaar apparaat. Het toetsenbord typt prima en het trackpad is goed te bedienen. Helaas mist het toetsenbord verlichting waardoor typen in een donkere omgeving iets lastiger wordt. De resolutie van het beeldscherm houdt met 1366x768 pixels niet over, maar het is goed verlicht en prima te lezen. Bovendien werkt het touchscreen uitstekend op aanrakingen. Scrollen, in- en uitzoomen en andere commando's begrijpt het apparaat meteen. Hierdoor voelt het touchscreen niet als overbodig, maar juist als zeer welkom. Ook omdat Windows 8 juist zo fijn is te bedienen met een goed werkend touchscreen.
Prestaties
Weging: 30%
De Intel Core i5 processor scoort een beetje zoals verwacht. Buiten de hoogste regionen, maar tegelijkertijd niet uitgesproken slecht. Logischerwijs wordt het apparaat voorbijgestreefd door de Series 9 van Samsung. De 'overall performance' is ietwat teleurstellender. Opnieuw blijft de Series 9 voor, maar het contrast met de macbook pro of Acer Aspire S7, hoewel allebei een stuk duurder, is wel erg groot. Enigszins teleurstellend is bovendien de magere 24 GB aan SSD-geheugen in het apparaat.
Uitrusting
Weging: 20%
Aan aansluitingen geen tekort op deze ultrabook. USB 2.0 en 3.0 zijn allebei aanwezig, net als een HDMI-aansluiting en een SD-kaart lezer. Ook een webcam is aanwezig. Zoals eerder aangegeven, beschikt deze ultrabook over 24 GB aan SSD-geheugen. Dit wordt gebruikt om programma's snel te laten opstarten en draaien. Als gebruiker heb je geen toegang tot die 24 GB. Deze ultrabook deelt die zelf in. Al je eigen programma's, folders en bestanden sla je op op de HDD. Met 500 GB heb je in eerste instantie voldoende ruimte om het een en ander te bewaren. Zoals het een ultrabook betaamt, zijn er geen DVD- en Blu-rayspelers aanwezig.
Software
Weging: 10%
Windows 8 staat standaard op dit apparaat geïnstalleerd en dat is erg fijn. Niet perse omdat Windows 8 nou zo'n fijn besturingssysteem is - genoeg mensen die zweren bij Windows 7 - maar omdat het in combinatie met het touchscreen prima is te besturen. Het bladeren door de nieuwe interface is een genot en alle software herkent bovendien aanrakingen. Een applicatie dat dat goed illustreert is het reeds geïnstalleerde 'Fresh Paint' waarin je met je vingers tekeningen kunt maken. Voor de rest is deze ultrabook grotendeels uitgerust met alles wat je nodig hebt, waaronder muziek- en videospelers. Een groot gemis is echter het ontbreken van een Office pakket dat voor vrijwel elke gebruiker onmisbaar is.
Prijs-kwaliteit
Weging: 20%
Ook deze ultrabook van Samsung vind je terug in de lagere prijsklasse. Een originele adviesprijs van €1000,- lijkt verleden tijd. Het apparaat is toch al gauw voor €100,- minder te vinden online. En dat is maar goed ook, want vanaf de duizend euro wordt het aanbod een stuk groter. Krachtigere ultrabooks ook, maar dan zonder touchscreen. Het ligt er dus een beetje aan wat je voorkeur heeft.
Samsung NP540U3C-A01 review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Op zoek naar een degelijke ultrabook met touchscreen en Windows 8? Gevonden!

Nee: Ben jij van je laptop afhankelijk wanneer het gaat om videobewerking en het draaien van grafisch zware applicaties? Dan is deze Samsung daar niet krachtig genoeg voor.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €900,00. Bekijk de actuele prijs van de Samsung NP540U3C-A01.


Samsung NP540U3C-A01 review Testverantwoording
Getest door Koen Helder, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht