Volg ons
Welke printer moet ik kiezen?

Koopgids: een inkjet, laserprinter of multifunction?

Stel jezelf twee vragen voor de zoektocht naar de juiste printer: waarvoor en hoe vaak wil ik het gebruiken? Is scannen, kopiëren en faxen overbodig, dan valt de multifunction af. De keuze tussen de inkjet (weinig gebruik) en de laserprinter (veel gebruik) ligt er vooral aan hoeveel je print. Er zijn echter nog meer aspecten die jouw keuze kunnen beïnvloeden, zoals afdrukken in kleur of printkosten. BesteProduct.nl zet de drie printers op een rijtje.

Inkjet

foto van een multifunction printer De inkjet is de populairste printer op de markt. Vooral vanwege de lage prijs van de inkjetprinter halen consumenten dit apparaat in huis: deze hoeft niet meer te kosten dan een paar tientjes. Daarbij kan iedere inkjet in kleur printen en verbruikt het weinig stroom. Maar deze printer heeft ook minpunten. De gemaakte prints zijn niet watervast en bij beperkt gebruik kunnen de spuigaatjes verstoppen. Het grootste nadeel zijn de hoge inktkosten. Doordat fabrikanten de apparaten voor weinig geld over de toonbank laten gaan, moeten zij vooral winst maken op de inktkosten. Gemiddeld moet je de cartridge vervangen na elke 500 afdrukken (bij de laserprinter is dat minimaal 2.500 prints). Daarom is de inkjet vooral een aanrader als je de printer niet vaak gebruikt.

+ Goedkoop
+ Goede kleurenafdruk
+ Laag stroomverbruik

- Hoge afdrukkosten
- Niet watervast
- Lage printsnelheid

Geschikt voor: Consumenten die slechts incidenteel printen (maximaal 50 printjes per week)
Ga naar: Koopgids: tips voor kopen van een inkjet (Pagina 3)
Ranglijst: Vergelijk de beste inkjet-printers

Laserprinter

De prijs voor een laserprinter is over het algemeen iets hoger dan van een inkjet; een reden dan veel consumenten het apparaat links laten liggen. Veel mensen weten niet dat je op langere termijn het geld terugverdiend. De inktkosten zijn bij een laserprinter namelijk veel lager dan bij een inkjet, omdat toner langer meegaat. Je hoeft een toner pas te verwisselen na minstens 2.500 afdrukken, in tegenstelling tot 500 printjes voor de inkjet. De laserprinter verbruikt wel meer stroom, maar dan nog is dit type voordeliger dan zijn populaire tegenhanger. Print je dus veelvuldig rapporten, presentaties of schoolwerk, dan raden we de laserprinter aan. Deze printer heeft nog enkele voordelen tegenover de inkjet. De uitgekomen prints zijn vanwege de lasertechniek watervast en het afdrukken gaat sneller. Niet onbelangrijk als je veel documenten moet afdrukken. Op het gebied van kleurenprints doet de laserprinter wel onder voor de inkjet.

+ Lage afdrukkosten
+ Watervast
+ Hoge printsnelheid

- Duur
- Matige kleurenafdruk
- Hoog stroomverbruik

Geschikt voor: Consumenten die veel documenten printen (minimaal 50 printjes per week)
Ga naar: Koopgids: tips voor kopen van een laserprinter (Pagina 4)
Ranglijst: Vergelijk de beste laserprinters


Multifunction

Door zijn veelzijdigheid is de multifunction nog steeds bezig aan een opmars. Consumenten willen veel voor weinig. De prijs voor een multifunction is redelijk te noemen, dus voldoet de all-in-one aan deze wens. Let op bij het kopen van dit apparaat welke mogelijkheden erop zitten. Printen, kopiëren en scannen zijn inmiddels basisfuncties voor een multifunction, en ook e-mailen begint een standaard onderdeel te worden. Faxen is een leuk extraatje, maar deze wordt door veel gebruikers als overbodig gezien. Hou er rekening mee dat de kwaliteit van deze functies minder zijn dan de losse apparaten. Wil je bijvoorbeeld kwalitatief goede scans maken, dan kun je beter een losse flatbed kopen. Bij de multifunction moet je kiezen tussen een ingebouwde inkjet of laserprinter. Ook daarvoor geldt de regel: koop voor weinig gebruik een all-in-one met inkjet, voor regelmatig gebruik een laserprinter.

+ Veelzijdig
+ Redelijk goedkoop

- Functies van mindere kwaliteit
- Groot, log apparaat

Geschikt voor: Consumenten die naast printen ook willen kopiëren, scannen, e-mailen of faxen.
Ga naar: Koopgids: tips voor kopen van een multifunction (Pagina 5)
Ranglijst: Vergelijk de beste multifunctions