Volg ons
Advies over de aankoop van een all-in-one

Koopgids: tips voor kopen van een multifunction

foto van een multifunction printer Populair op de werkvloer, in opkomst op de zolderkamer. De multifunction (of all-in-one) heeft binnen korte tijd een plekje veroverd in de printerwereld. Zowel voor de consument als de particuliere gebruiker is dit veelzijdige apparaat een aantrekkelijke alleskunner. BesteProduct.nl geeft met hulp van printexpert Bart Mossink van Printer.com zeven tips voor het kopen van een all-in-one, om jou een miskoop te besparen.

TIP 1: Bespaar niet op een multifunction

Een multifunction is veelzijdiger dan een inkjet of laserprinter, maar aan de prijs van een multifunction merk je het niet. Je hebt volgens Mossink al een all-in-one voor honderd euro. ,,Kijk echter niet naar de aankoopprijs! Een printer van 180 euro kan op langere termijn veel goedkoper zijn dan een printer van honderd euro", legt de expert uit. ,,De kosten van inktcartridges kunnen namelijk veel hoger uitkomen. Over een periode van drie jaar kan dit wel het tienvoudige zijn van de aanschafprijs."

TIP 2: Printer, scanner, fax en kopieerapparaat?

De meeste all-in-ones kunnen printen, kopiëren en scannen. Dat zijn standaardfuncties geworden voor een multifunction. Volgens Mossink is dat bij faxen een ander verhaal. ,,Sommige multifunctions zijn niet met deze optie uitgerust. E-mail zal op langere termijn de fax vervangen. Kijk goed of jouw gewenste functies er op zitten."

TIP 3: Printmethode: inkjet of laser?

Bij de multifunction moet je kiezen tussen de printmethoden inkjet of laserprinter. Die keuze is volgens Mossink hetzelfde als bij een losse printer. ,,Kies voor een inkjet als je weinig tot gemiddeld print. Denk er ook aan dat je met de inkjet betere kwaliteit foto's kunt afdrukken." Aan de andere kant moet je een laserprinter prefereren als je gemiddeld tot veel afdrukt. Mossink: ,,Vooral als je de multifunction gebruikt voor kantoorwerkzaamheden, zoals documenten of rapporten, is een all-in-one met laserprinter zeker aan te raden."

TIP 4: Hoe hoger de resolutie, hoe beter het beeld

Als consument wil je goede afdrukken en scans maken met een multifunction. Hierin speelt de resolutie een belangrijke rol. De tekst en afbeeldingen bestaan uit allerlei kleine puntjes (pixels genoemd) die het beeld creëren. Hoe meer puntjes (dus hoe hoger de resolutie), hoe gedetailleerder het beeld. Mossink: ,,Voor tekst heb je minder resolutie nodig dan voor foto's of andere afbeeldingen. Voor tekst heb je voldoende aan 600 dots per inch, terwijl de minimale resolutie voor goede foto's 2400 dpi is."

TIP 5: Kleur is geen zekerheid

Voor kantoorwerkzaamheden is kleur bijna overbodig, maar nu de gewone consument de multifunction heeft ontdekt, is de behoefte aan kleur ook toegenomen. Even snel een fotootje in kleur scannen om hem vervolgens af te drukken of te versturen via e-mail. Of misschien wil je gewoon je afbeelding in kleur kopiëren. Kleur is nog geen zekerheid bij een all-in-one: of het nu gaat om afdrukken, faxen, scannen, e-mailen of kopiëren. Je kunt op de ranglijst met beste multifunctions selecteren welke functies je in kleur wilt uitvoeren.

TIP 6: Let op handige gebruiksopties

Voor zakelijk gebruik heeft de multifunction een aantal zeer handige features. Zo kun je met de autoduplexer kosten en tijd besparen door automatisch dubbelzijdig te printen. Rapporten en documenten zijn hierdoor snel afgedrukt. Wil je de werktijd verder terugdringen, zorg er dan voor dat je multifunction een automatische documentdoorvoer heeft (ADF, Engels: sheetfeeder), adviseert Mossink. ,,Hiermee kun je een stapeltje A4-papier binnen no-time kopiëren. Een zeer aantrekkelijke en handige optie. Let wel op: deze functies zitten niet standaard op een all-in-one."

TIP 7: Hou de afdruksnelheid in de gaten

Neem de genoteerde printsnelheid van de multifunction, 'getest' door de fabrikant, met een grote korrel zout. Deze printerproducenten publiceren volgens Mossink de afdruksnelheid veelal in de draft-mode in plaats van een standaard programma. Het resultaat is dat de prints er sneller uitkomen, maar de kwaliteit ronduit abominabel is. Mossink: ,,Staat er bij de printer aangegeven dat deze 30 pagina's per minuut print, let dan op dat dit in de praktijk minder is."

Printexpert

Bart Mossink is mede-eigenaar van Printer.com, een Nederlandse website waarop bezoekers door middel van zes stappen de ideale printer kunnen vinden. Tevens worden de prijzen van printers en inkt vergeleken en vind je op deze website het laatste nieuws in de printerwereld.