Volg ons
Advies over de aanschaf van een laserprinter

Koopgids: tips voor kopen van een laserprinter

foto van een multifunction printer Je wil een laserprinter kopen, maar je weet niet zo goed waar je moet beginnen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Het is moeilijk goede informatie over printers te vinden. Dat fabrikanten het niet zo nauw nemen met betrouwbare voorlichting van hun producten, lees je verder in dit artikel. BesteProduct.nl interviewde printerexpert Bart Mossink van Printer.com. Met behulp van zijn expertise zetten wij zes waardevolle tips voor jou op een rijtje.

TIP 1: Bezuinig niet op een laserprinter

Aan kwaliteit hangt een prijskaartje. Wat de exacte prijs van een laserprinter is, hangt van een aantal factoren af. Een laserprinter is vooral handig voor snel afdrukken van tekst, maar sommige bieden de mogelijkheid te printen in kleur. Deze zijn dan ook meteen een stuk duurder. Om een miskoop te voorkomen geven we je een tip: bezuinig niet! Op de langere termijn loont dat. Ga je toch voor een voordelige laserprinter, dan geven we je een tip: bewaar het bonnetje!

TIP 2: Hoe hoger de resolutie, hoe beter de print

De consument wil natuurlijk zo goed mogelijk kunnen afdrukken. Geprinte afbeeldingen of tekst bestaan uit veel kleine puntjes, die beeldpunten of pixels worden genoemd. Voor de resolutie geldt: hoe meer pixels, hoe gedetailleerder de tekst of plaatje. Voor tekst heb je minder beeldpunten nodig dan voor afbeeldingen en foto's. ,,Gebruik je een laserprinter alleen voor tekst, denk dan aan een resolutie van 600 'dots per inch' (dpi)", adviseert Mossink. ,,Voor een goede foto heb je minimaal 2400 dpi nodig, maar een hogere resolutie is aan te raden."

TIP 3: Kleur is niet vanzelfsprekend

Printen in kleur is voor een laserprinter, in tegenstelling tot de inkjet, geen zekerheid. Mossink maakt het onderscheid tussen mono-laserprinters en kleurenlaserprinters. ,,Print je voornamelijk in zwart, schaf dan een mono aan. Mocht je af en toe in kleur willen afdrukken, dan kun je er een goedkope inkjet naast plaatsen." Behalve printen in kleur is er nog een ander verschil tussen beide laserprinters, namelijk de inktkosten. Mossink: ,,Een zwarte afdruk bij een mono-laserprinter is een stuk voordeliger dan een zwarte afdruk van een kleurenlaser."

TIP 4: Let op handige gebruiksopties

Een laserprinter heeft diverse snufjes die het gebruik vergemakkelijken. Heb je net een aantal foto's gemaakt met de digitale camera, dan kun je deze door middel van PictBridge direct afdrukken. Wil je automatisch dubbelzijdig printen, dan kan dat met de autoduplexer. Ook kun je bij sommige laserprinters van CD/DVD printen. Volgens Mossink heeft draadloos printen de toekomst. ,,Wireless printen is inmiddels standaard bij de nieuwe generatie printers. Het is ook al mogelijk af te drukken met Bluetooth, maar daar is nog weinig behoefte aan." De meeste opties zitten niet standaard op een laserprinter, dus kijk wel eerst goed welke er wel of niet op zitten!

TIP 5: Neem de aangegeven printsnelheid niet serieus

Neem de genoteerde afdruksnelheid, getest door de fabrikant, met een grote korrel zout. Deze producenten publiceren volgens Mossink de printsnelheid veelal in de zogenoemde draft-mode in plaats van het standaard programma. Resultaat: de prints komen hier sneller uit, maar de kwaliteit is ronduit belabberd. Mossink: ,,Staat er dus bij de printer genoteerd dat deze liefst dertig pagina?s per minuut kan printen, houd er dan rekening mee dat dit in de praktijk minder is."

TIP 6: Hou rekening met het beschikbare papierformaat

Net als bij de inkjetprinter is het ook een zeldzaam verschijnsel voor de laserprinter: het afdrukken in A3 formaat (of zelfs groter). A4 is vanzelfsprekend de standaard bij printers, maar een enkeling heeft behoefte presentaties of plattegronden op groter formaat af te drukken. Zoek je naar een laserprinter die A3 kan printen, dan kun je dat op de ranglijst met beste laserprinters selecteren. Let wel op dat deze laserprinters meestal voor een hogere prijs in de winkelschappen liggen.

Printexpert

Bart Mossink is mede-eigenaar van Printer.com, een Nederlandse website waarop bezoekers door middel van zes stappen de ideale printer kunnen vinden. Tevens worden de prijzen van printers en inkt vergeleken en vind je op deze website het laatste nieuws in de printerwereld.