Koopgids laserprinter: tips voor kopen van een inkjet-printer

Door: redactie-besteproductnl | 16 juli 2009 12:53
BesteProduct geeft tips voor kopen van een inkjetprinter, met informatie over prijs, resolutie, kleur, afdruksnelheid en papierformaat.

TIP 1: Bespaar niet op een inkjet

Bezuinig niet op een inkjetprinter! Natuurlijk is het aantrekkelijk een inkjet voor weinig geld aan te schaffen, maar de houdbaarheidsdatum van zo?n apparaat is veelal beperkt. Wat de prijs is voor een degelijke inkjet hangt af in welke mate je de printer gebruikt. Gebruik je hem zelden, dan hoef je volgens Mossink niet meer dan 50 euro uit te geven. Mossink: ,,Wil je echter een inkjetprinter kopen voor professioneel gebruik, dan ga je ruimschoots over de 100 euro."

TIP 2: Hoe hoger de resolutie, hoe beter de print

Je wilt als consument natuurlijk goede afdrukken maken met een inkjetprinter. Daarbij speelt de resolutie een belangrijke rol. Deze geeft het aantal beeldpunten (pixels genoemd) weer van een afbeelding en wordt uitgedrukt in 'dots per inch' (dpi). "In de regel geldt: hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld", legt Mossink uit. ,,Ik raad voor consumenten een resolutiewaarde van boven de 1280 dpi aan voor een inkjetprinter. Dat is voor de meeste gebruikers al ontzettend scherp en zorgt voor kwalitatief goede afdrukken. Print je veel foto's, ga dan voor 2400 dpi."

TIP 3: De aangegeven afdruksnelheid is vaak misleidend

Je wilt niet te lang wachten voordat het papier uit de printer rolt, dus de afdruksnelheid is ook een factor om op te letten. Het is echter moeilijk op basis hiervan een printer te kiezen, omdat de werkelijke printsnelheid niet overeenkomt met wat fabrikanten aangeven. Mossink: ,,Printerfabrikanten publiceren vaak de afdruksnelheid in de zogenoemde draft-mode. De consument print amper in deze mode, omdat de kwaliteit dan matig is. Zij kiezen gewoon voor een standaard programma. Verwacht dus niet dat, indien staat dat de printer 30 pagina's per minuut kan afdrukken, deze snelheid wordt gehaald. Het is altijd minder dan aangegeven."

TIP 4: Weinig inkjets printen in A3-papierformaat

Voor een printer is A4 de standaard papierformaat. Sommige consumenten willen toch een A3-printer, voor bijvoorbeeld presentaties of plattegronden. ,,Er zijn maar weinig inkjetprinters die A3 afdrukken", vertelt Mossink. ,,De vraag er naar is gewoonweg te beperkt." Staat een A3-inkjet wel op je verlanglijstje, dan kun je via de ranglijst met de beste inkjets selecteren op papierformaat.

TIP 5: Koop een inkjet met gescheiden inkttankjes

De fabrikant haalt de winst omtrent inkjetprinters vooral uit de inktkosten. Als je op dit gebied kosten wilt besparen, raden we je sterk aan een printer aan te schaffen met gescheiden inkttankjes. Inmiddels maken veel inkjetprinters gebruik van separate inkttanks. Mossink: ,,Bij de inkjet is meestal de gele kleur als eerste op. Bij gescheiden tankjes hoef je dan niet de kleuren cyaan en magentha weg te gooien, maar simpelweg alleen de cartridge van geel te verwisselen."

TIP 6: Handige gebruiksopties zijn een bonus

Er zijn tal van handige functies op de inkjet. Je hebt PictBridge om foto's direct van je digitale camera af te drukken, autoduplexer om automatisch dubbelzijdig af te printen en menig printer beschikt over een ingebouwde processor. Volgens Mossink ligt de toekomst van de printer bij draadloos printen. ,,Draadloos printen begint steeds meer terrein te winnen. De nieuwe generatie printers zijn hier al mee uitgerust. Het is ook mogelijk om af te drukken via Bluetooth, maar hier wordt nog weinig gebruik van gemaakt." Let op dat de meeste gebruiksopties niet standaard op een printer zitten!

Printexpert

Bart Mossink is mede-eigenaar van Printer.com, een Nederlandse website waarop bezoekers door middel van zes stappen de ideale printer kunnen vinden. Tevens worden de prijzen van printers en inkt vergeleken en vind je op deze website het laatste nieuws in de printerwereld.