Koopgids laserprinter: tips voor kopen van een laserprinter

Door: redactie-besteproductnl | 16 juli 2009 12:02
BesteProduct geeft tips voor kopen van een laserprinter, met informatie over resolutie, prijs, printsnelheid, papierformaat en PictBridge.

TIP 1:Bezuinig niet op een laserprinter

Aan kwaliteit hangt een prijskaartje. Wat de exacteprijs van een laserprinter is, hangt van een aantal factoren af. Een laserprinter is vooral handig voorsnel afdrukken van tekst, maar sommige bieden de mogelijkheid te printen in kleur.Deze zijn dan ook meteen een stuk duurder. Om een miskoop te voorkomen geven weje een tip: bezuinig niet! Op de langere termijn loont dat. Ga je toch voor eenvoordelige laserprinter, dan geven we je een tip: bewaar het bonnetje!

TIP 2:Hoe hoger de resolutie, hoe beter de print

De consument wil natuurlijk zo goed mogelijk kunnen afdrukken. Geprinte afbeeldingenof tekst bestaan uit veel kleine puntjes, die beeldpunten of pixels worden genoemd.Voor deresolutie geldt: hoe meer pixels, hoe gedetailleerder de tekst of plaatje.Voor tekst heb je minder beeldpunten nodig dan voor afbeeldingen en foto's. ,,Gebruikje een laserprinter alleen voor tekst, denk dan aan een resolutie van 600 'dotsper inch' (dpi)", adviseert Mossink. ,,Voor een goede foto heb je minimaal 2400dpi nodig, maar een hogere resolutie is aan te raden."

TIP 3:Kleur is niet vanzelfsprekend

Printen in kleur is voor een laserprinter, in tegenstelling tot de inkjet, geenzekerheid. Mossink maakt het onderscheid tussen mono-laserprinters en kleurenlaserprinters.,,Print je voornamelijk in zwart, schaf dan een mono aan. Mocht je af en toe inkleur willen afdrukken, dan kun je er een goedkope inkjet naast plaatsen." Behalveprinten in kleur is er nog een ander verschil tussen beide laserprinters, namelijkde inktkosten. Mossink: ,,Een zwarte afdruk bij een mono-laserprinter is een stukvoordeliger dan een zwarte afdruk van een kleurenlaser."

TIP 4:Let op handige gebruiksopties

Een laserprinter heeft diverse snufjes die het gebruik vergemakkelijken. Heb jenet een aantal foto's gemaakt met de digitale camera, dan kun je deze door middelvan PictBridge direct afdrukken. Wil je automatisch dubbelzijdig printen, dan kandat met deautoduplexer. Ook kun je bij sommige laserprinters vanCD/DVD printen.Volgens Mossink heeftdraadloos printen de toekomst. ,,Wireless printen is inmiddelsstandaard bij de nieuwe generatie printers. Het is ook al mogelijk af te drukkenmet Bluetooth, maar daar is nog weinig behoefte aan." De meeste opties zitten nietstandaard op een laserprinter, dus kijk wel eerst goed welke er wel of niet op zitten!

TIP 5:Neem de aangegeven printsnelheid niet serieus

Neem de genoteerde afdruksnelheid, getest door de fabrikant, met een grote korrelzout. Deze producenten publiceren volgens Mossink de printsnelheid veelal in dezogenoemdedraft-mode in plaats van het standaard programma. Resultaat: de printskomen hier sneller uit, maar de kwaliteit is ronduit belabberd. Mossink: ,,Staater dus bij de printer genoteerd dat deze liefst dertig pagina?s per minuut kan printen,houd er dan rekening mee dat dit in de praktijk minder is."

TIP 6:Hou rekening met het beschikbare papierformaat

Net als bij de inkjetprinter is het ook een zeldzaam verschijnsel voor de laserprinter:het afdrukken in A3 formaat (of zelfs groter). A4 is vanzelfsprekend de standaardbij printers, maar een enkeling heeft behoefte presentaties of plattegronden opgroter formaat af te drukken. Zoek je naar een laserprinter die A3 kan printen,dan kun je dat op de ranglijst met beste laserprinters selecteren. Let wel op datdeze laserprinters meestal voor een hogere prijs in de winkelschappen liggen.

Printexpert

Bart Mossink is mede-eigenaar van Printer.com,een Nederlandse website waarop bezoekers door middel van zes stappen de ideale printerkunnen vinden. Tevens worden de prijzen van printers en inkt vergeleken en vindje op deze website het laatste nieuws in de printerwereld.