Laser, inkjet of multifunction kopen?

Door: redactie-besteproductnl | 11 december 2007 09:33
De consument kan kiezen tussen drie type printers. BesteProduct geeft uitleg over de inkjet laserprinter en multifunction.
Welke printer moet ik kiezen?

Inkjet

foto van een multifunction printerDe inkjet is de populairste printer op de markt. Vooral vanwege de lage prijsvan de inkjetprinter halen consumenten dit apparaat in huis: deze hoeft niet meer te kostendan een paar tientjes. Daarbij kan iedere inkjet in kleur printen en verbruikt hetweinig stroom. Maar deze printer heeft ook minpunten. De gemaakte prints zijn nietwatervast en bij beperkt gebruik kunnen de spuigaatjes verstoppen. Het grootstenadeel zijn de hoge inktkosten. Doordat fabrikanten de apparaten voor weinig geldover de toonbank laten gaan, moeten zij vooral winst maken op de inktkosten. Gemiddeldmoet je de cartridge vervangen na elke 500 afdrukken (bij de laserprinter is datminimaal 2.500 prints). Daarom is de inkjet vooral een aanrader als je de printerniet vaak gebruikt.

+ Goedkoop
+ Goede kleurenafdruk
+ Laag stroomverbruik

- Hoge afdrukkosten
- Niet watervast
- Lage printsnelheid

Geschikt voor: Consumenten die slechts incidenteel printen(maximaal 50 printjes per week)
Ga naar:Koopgids: tips voor kopen van een inkjet (Pagina 3)
Ranglijst:Vergelijk de beste inkjet-printers

Laserprinter

De prijs voor een laserprinter is over het algemeen iets hoger dan van een inkjet; een reden dan veelconsumenten het apparaat links laten liggen. Veel mensen weten niet dat je op langeretermijn het geld terugverdiend. De inktkosten zijn bij een laserprinter namelijkveel lager dan bij een inkjet, omdat toner langer meegaat. Je hoeft een toner paste verwisselen na minstens 2.500 afdrukken, in tegenstelling tot 500 printjes voorde inkjet. De laserprinter verbruikt wel meer stroom, maar dan nog is dit type voordeligerdan zijn populaire tegenhanger. Print je dus veelvuldig rapporten, presentatiesof schoolwerk, dan raden we de laserprinter aan. Deze printer heeft nog enkele voordelentegenover de inkjet. De uitgekomen prints zijn vanwege de lasertechniek watervasten het afdrukken gaat sneller. Niet onbelangrijk als je veel documenten moet afdrukken.Op het gebied van kleurenprints doet de laserprinter wel onder voor de inkjet.

+ Lage afdrukkosten
+ Watervast
+ Hoge printsnelheid

- Duur
- Matige kleurenafdruk
- Hoog stroomverbruik

Geschikt voor: Consumenten die veel documenten printen(minimaal 50 printjes per week)
Ga naar:Koopgids: tips voor kopen van een laserprinter (Pagina 4)
Ranglijst:Vergelijk de beste laserprinters


Multifunction

Door zijn veelzijdigheid is de multifunction nog steeds bezig aan een opmars. Consumentenwillen veel voor weinig. De prijs voor een multifunction is redelijk te noemen, dus voldoet de all-in-one aan deze wens. Let op bij hetkopen van dit apparaat welke mogelijkheden erop zitten. Printen, kopiëren en scannenzijn inmiddels basisfuncties voor een multifunction, en ook e-mailen begint eenstandaard onderdeel te worden. Faxen is een leuk extraatje, maar deze wordt doorveel gebruikers als overbodig gezien. Hou er rekening mee dat de kwaliteit van dezefuncties minder zijn dan de losse apparaten. Wil je bijvoorbeeld kwalitatief goedescans maken, dan kun je beter een losse flatbed kopen. Bijde multifunction moet je kiezen tussen een ingebouwde inkjet of laserprinter. Ookdaarvoor geldt de regel: koop voor weinig gebruik een all-in-one met inkjet, voorregelmatig gebruik een laserprinter.

+ Veelzijdig
+ Redelijk goedkoop

- Functies van mindere kwaliteit
- Groot, log apparaat

Geschikt voor: Consumenten die naast printen ook willenkopiëren, scannen, e-mailen of faxen.
Ga naar:Koopgids: tips voor kopen van een multifunction (Pagina 5)
Ranglijst:Vergelijk de beste multifunctions