Volg ons
Bekijk de video
LED of LCD kopen
Alles over LCD, LED en OLED bij flatscreens

LED-televisie: tips bij het kiezen tussen LED en LCD [koopgids]

door

Of het nu Panasonic, Samsung of Sharp is: ieder belangrijk televisiemerk heeft momenteel wel een aantal LED-televisies in zijn assortiment. Na de strijd van de afgelopen jaren tussen de producenten van plasma - en LCD-tv's is er dus een nieuwe type televisie op het strijdveld gekomen. De keuze tussen LCD en plasma was lastig. Wat zijn de verschillen tussen LED en die andere technologieën? Aan de hand van enkele vragen lopen we de belangrijkste zaken door.

Vergelijk televisies Op zoek naar een nieuwe televisie? Onze ranglijsten geven je een goed overzicht van alle LED-TV's, plasma-TV's en LCD-TV's

Wat is LED-tv?

LED is er ook in 3D. LED is zuiniger, dunner en energiezuiniger dan LCD. Na lang aandringen van de andere flatscreenproducenten werd het Samsung in 2009 verboden in Groot-Brittannië de kreet LED-TV op zijn televisies toe te passen. De reden: de term is misleidend. De platte tv's van Samsung maakten dan wel gebruik van LED-lampen: het is geen totaal nieuw soort flatscreen. En dat geldt op dit moment eigenlijk voor alle LED-televisies. Het is het grote misverstand dat op dit moment in de consumentenwereld speelt: de techniek achter de LED-televisie is niet erg verschillend van de LCD-variant, het is er juist een variatie op. Het verschil zit in de lampen in de televisies. Een lcd-scherm, waarvan beide televisies gebruik maken, produceert het beeld. Dit wordt pas zichtbaar als er een licht achter schijnt. Bij de 'gewone' LCD-televisie wordt gebruik gemaakt van CCFL-lampen (Cold Cathode Fluorescent Lamp). Deze lijken qua techniek een beetje op de bekende TL-lamp, maar zijn kleiner. Zoals de naam al doet vermoeden, werkt een LED-televisie met een achterwand van LED-lampen. En dat heeft zo zijn voordelen.

samsung led televisie

Zijn LED-televisies dunner dan LCD- Of plasma-televisies?

In vergelijking met de beeldbuis (of met een moeilijk woord Kathodestraalbuis) was de dikte van LCD-schermen natuurlijk al baanbrekend dun. Toch zoeken fabrikanten nog altijd manieren waardoor de schermen nog platter kunnen. De CCFL-lampen waren tot voor kort de meest dunne betaalbare lampen die in televisies gebruikt konden worden. Daar is nu verandering in gekomen. De afgelopen jaren heeft het LED-licht in het huishouden zijn intrede gedaan en is de techniek erachter flink verbeterd. Deze lampen kunnen nu ook in de tv gebruikt worden. De grootte is slechts een fractie van die van de CFFL-lamp en daarom zijn ze ideaal om ze toe te passen. Nog een voordeel: omdat bij gebruik van LED-lampen minder warmte vrij komt, kunnen fabrikanten de opbouw van de televisie makkelijker maken. De screens kunnen nu dus nog flatter dan flat worden gemaakt.

Wat is het energieverbruik van een LED-televisie?

LED-lampen hebben nog een groot voordeel. Ze zijn namelijk veel zuiniger dan gewone lampen en gaan ook nog eens langer mee. Veel milieu- en non-profitorganisaties lobbyen momenteel voor meer gebruik van dit soort verlichting: het is namelijk een stuk duurzamer . En dat geldt eigenlijk ook voor de LED-lampen in een LCD-televisie. Ze gaan minder snel kapot (volgens Samsung gaan ze twee keer zo lang mee) en verbruiken in vergelijking met LCD- en plasma-tv's minder stroom.

Is de beeldkwaliteit van een LCD-televisie beter?

Normale LCD-schermen kunnen nog wel eens flikkeren of bij snelle beelden vegen op het scherm vertonen. Dat komt doordat de reactietijd van CCFL-lampen niet ontzettend snel is. LED-lampen hebben een veel betere reactietijd en daarom is het beeld een stuk strakker. Vooral bij sport en actiefilms is dit goed te zien.

Gaat een LED-televisie een beetje lang mee?

Het is een veel voorkomende ergernis bij oude televisies: hoe ouder de tv wordt, hoe minder helder het beeld is. Dat komt omdat de(CCFL)lampen met de jaren ouder worden en slijten. LED-lampen hebben dat niet. Natuurlijk verouderen ze, maar de lichtopbrengst blijft hetzelfde totdat de lamp het begeeft.

Drie verschillende soorten

Er zijn op dit moment drie verschillende LED-verlichting-technieken op de markt: Edge-Lit LED, Array LED Backlight en RGB Dynamic LED. Een hoop moeilijke woorden, maar het komt op het volgende neer:

Edge-Lit LED
Deze flatscreens hebben aan beide zijkanten een reeks LED-lampen. Achter het lcd-scherm zijn reflectoren geplaatst, die ervoor zorgen dat al het licht gelijkmatig over het scherm worden verdeeld. Omdat zo geen verlichting nodig is achter het scherm, kan de televisie nog dunner worden gemaakt. Nadeel: soms kan er een afwijkend contrast optreden aan de randen van het toestel.

Array LED backlight
Flatscreens die deze techniek gebruiken, hebben een heel scherm van LED-lampen achter het scherm. Dit is op dit moment nog een stuk duurder dan de Edge-Lit LED, maar biedt dan ook een aantal unieke mogelijkheden. De lichtsterkte van de LED lampjes kunnen namelijk afzonderlijk geregeld worden. Dit noemen ze ook wel local dimming. Het grote voordeel zie je in het contrast. Stel: je hebt een filmscene waarin tegelijkertijd in delen van het beeld veel licht wordt gebruikt, maar andere juist zwart zijn. De LED-lampen kunnen dan juist in die lichte gedeelten fel gaan schijnen, maar op de zwarte plaatsen gedimd worden.

RGB Dynamic LED
Deze techniek gebruikt Sony in zijn Bravia-screens en lijkt veel op de vorige. Verschil: bij RGB Dynamic LED worden vier afzonderlijke LED's gebruikt (rood, blauw en twee kleuren groen) in plaats van alleen witte lampen. De kleuren worden met een grotere nauwkeurigheid weergegeven en een vloeiendere overgang wordt bereikt tussen de meest subtiele tinten.

Wat kost een LED-televisie?

Hoewel de techniek zich snel ontwikkelt, is de LED-televisie op dit moment nog een stuk duurder dan normale LCD-schermen. Daarbij krijg je voor de prijs een minder groot beeldscherm als nu bij LCD- en plasmatelevisies de standaard is. Maar zoals bij de meeste nieuwe technieken zal die achterstand binnen een paar jaar zijn weggewerkt en worden ook deze flatscreens even aantrekkelijk geprijsd als de lcd- en plasmaschermen. Een goede LED-televisie van 40 inch, zoals de Samsung UE40EH5000 , heb je nu bijvoorbeeld al voor nog geen vierhonderd euro .

Wat is OLED?

De grote vraag is of LED-schermen een erg lange toekomst hebben. Achter de schermen wordt namelijk al weer druk geëxperimenteerd met een andere techniek: het OLED-scherm. Dit is, in tegenstelling tot het LED-scherm, wel een compleet nieuwe techniek. Deze televisies hebben geen lichtbron; het zijn de LED's zelf die het beeld verzorgen. De techniek wordt op dit moment al veelvuldig gebruikt bij telefoons en geavanceerde mediaplayers. De voordelen: nog dunner (een paar millimeter), nog helderder en een nog lager energieverbruik.

LG 65LA9709 zilver

De techniek achter OLED-schermen

Sony bracht in 2009 de eerste OLED-tv op de markt: de XEL-1. Andere merken hebben inmiddels ook al aangegeven dat er modellen met deze techniek op de markt gaan komen. Het zal echter nog wel even duren voordat deze nieuwe flatscreens gemeengoed gaan worden. Op dit moment is de levensduur van de schermen nog aan de korte kant. De nieuwe Sony zou zo'n 30.000 uur meegaan, terwijl normale LCD-televisies meestal het dubbele bieden. Ook zijn de schermen nog erg klein (de XEL-1heeft een scherm van 11 inch, nog geen dertig centimeter) en schreeuwend duur. Maar de ontwikkeling staat niet stil (Panasonic is bezig de levensduur van OLED-tv's op te rekken naar 50.000 uur) en aangezien alle televisieproducenten bezig zijn met deze nieuwe techniek, heeft dit zeker de toekomst.

Zijn er LED-tv's die 3D kunnen afspelen?

Driedimensionaal beeld wordt steeds vaker op LED-televisies toegepast. Merken als Samsung , Philips , Sony , LG en Sharp hebben ze al in het assortiment. Op zich niet zo vreemd, want 3D LED-televisies bieden dezelfde voordelen boven 3D LCD-tv's als bij de normale flatscreens.

Conclusie: LED-televisie is interessant

LCD-schermen met LED-techniek bieden veel voordelen ten opzichte van normale flatscreens. Ze zijn echter wel wat duurder. Loont het zich om nu al zo'n televisie aan te schaffen, terwijl er momenteel ook al hard wordt gewerkt aan de opvolger (OLED)? Misschien nu nog niet direct, maar volgend jaar zullen deze televisies waarschijnlijk alweer goedkoper en verfijnder zijn. En aangezien de LED-techniek een stuk minder energie vreet dan gewone flatscreens, ben je op den duur goedkoper uit. De verwachting is dat OLED-schermen uiteindelijk de toekomst hebben, maar voordat die televisies hetzelfde prijs- en kwaliteitsniveau hebben als de LCD-schermen van nu, zijn we zeker weer een aantal jaren verder.

Vergelijk televisies Op zoek naar een nieuwe televisie? Onze ranglijsten geven je een goed overzicht van alle LED-TV's, plasma-TV's en LCD-TV's