Dossier 3D televisie: soorten televisies en diverse technieken

Door: redactie-besteproductnl | 21 mei 2010 16:17
De televisiefabrikanten gebruiken zowel LED- als LCD- en plasmatelevisies voor hun 3D-techniek. Ook zijn er televisies die 3D-ready zijn en is er een 2D naar 3D converter.
Dossier: Alles over 3D-tv

Dosier 3D televisies



Zowel LED- LCD- als plasmatv's met 3D-beeld

De 3D-technologie kanworden toegepast op de belangrijkste soorten televisies van dit moment:(LED)-LCD en plasma . Iedere flatscreen neemt zijn eigen specifieke voor- en nadelenmee: zo verbruikt LED het minst energie, heeft plasma een betere zwartweergave enverwerkt het beelden sneller en is een LCD-televisie vaak lichter en goedkoper enspiegelt het beeld niet. Op onze informatiepagina's kun uitgebreide artikelen vindenover de verschillen tussen LCD en LED , en LCD en plasma .

Sommige fabrikanten kiezen momenteel voor een bepaald soort tv om hun 3D-technologieop los te laten. Zo brengt Panasonic vooralsnog alleen plasma-tv's met een driedimensionaal beeld en gaat Sony voor LCD-televisies.Samsung komt met een lijn televisies die alle soorten flatscreens behelst.

3D-ready

Naast 3D-tv’s zullen er ook flatscreens op de markt gaan komen die 3D-ready zijn.Dat betekent dat ze de technologie wel aankunnen, maar deze nog niet volledig isingebouwd. Om deze televisies om te turnen naar een driedimensionale belevenis,moet een kastje worden aangeschaft (de transmitter) die het signaal van de televisienaar de bril zendt. De bijbehorende brillen dienen ook nog gekocht te worden.

3D-converter: de tv maakt gaat zelf van 2D naar 3D

Er zijn momenteel nog niet veel 3D-bronnen – verwacht wordt dat er dit jaar rondde honderd films met driedimensionaal beeld gaan verschijnen, maar zover is hetnog niet. Daarbij zijn er nog bijna geen zenders die televisieprogramma’s in ditformaat uitzenden. Daarom is er door Samsung een technologie ontwikkend die 2D beeldomzet naar 3D: Realtime 3D Converter . Hiermee worden extra camerastandpunten bedacht diehet extra beeld vormgeven: dat beeld is nodig voor de 3D-beleving. De technologiestaat momenteel nog in de kinderschoenen en ziet er – eerlijk gezegd – nog nietoptimaal uit, maar het is absoluut een interessante techniek.