Sharp-televisies in 2013: kijk eens hoe groot die van mij is!

Door: redactie-besteproductnl | 18 april 2013 12:01
BesteProduct was bij de voorjaarsshow van Sharp om hun nieuwe lijn lcd- en led-tv's te bekijken. Lees hier alles over Aquos, Quattron en de IGZO-technologie in een uitgebreid artikel
Verslag Sharp Voorjaarsshow 2013: flatscreens

Is het geldingsdrang? Of is het een klassiek geval van wie klein is moet slim zijn? Wat de achterliggende reden ook is, de Japanners van Sharp willen weten dat ze de grootste LCD-tv ter wereld hebben. Voor het eerst is dit megascherm nu ook in Nederland te zien, en wel op de voorjaarsshow van Sharp. Vanaf juni is de Sharp LC-90LE757E ook in Nederland te koop, maar dan moet je wel 12.999 euro neertellen. Veel geld? Ach, dan heb je wel een Sharp tv met een beelddiagonaal van maar liefst 229 centimeter.

Vorig jaar zette Sharp al in op groot-formaat televisies, met beelddiagonalen van wel 60 inch. Voor 2013 worden daar de 70 inch LED-televisies aan toegevoegd, naast een twaalftal compleet nieuwe Aquos-modellen. Overzichtelijk gepresenteerd tussen koelkasten, luchtreinigers, audiosets, haardrogers en magnetrons.

Flatscreens Sharp gaan voor groot, groter, grootst

De huis-tuin-en-keuken-meetlinten zijn er bijna te klein voor. De nieuwste Sharp tv’s uit de 6- en 7-serie komen in afmetingen van 39 tot 60 inch. Deze LE652E en LE752E zijn uiteraard Full HD smart-televisies. Het vlaggenschip is de LE857E-serie. Dit bakbeest (leverbaar in de formaten 60, 70 en 80 inch) heeft het allernieuwste Sharp-scherm. Het is gefabriceerd - echt waar - met behulp van UV-straling. Deze uv2a-technologie levert felle LCD-schermen op met hoge contrastwaarden. Hoe doet Sharp dat? Door met het uv-licht de kristallen in het paneel kaarsrecht naast elkaar te plaatsen waardoor er amper licht verloren gaat als het door de glasplaat schijnt. Een zichtbaar verschil, zo blijkt op de voorjaarsshow.

Uiteraard zijn deze nieuwste, duurdere tv’s uitgerust met 3D-technologie. Al wordt er amper over gerept bij de tv-fabrikanten van nu. Tekenend is dat de 3D-brillen ver te zoeken zijn op de voorjaarsshow. Kom op filmdistributeurs, zorg eens voor wat meer 3D-content!

Sharp heeft dus veel aandacht voor het beeld. Maar dat kan niet gezegd van het geluid. We moeten het uiteraard nog een keertje echt goed testen, maar het merendeel van deze grote tv’s heeft een maximaal volume van 2x15 Watt (alleen de LE757E en LE857E-serie hebben een extra woofer van 15 Watt). Daar vul je uiteraard geen kantine mee. Sharp gokt hoogstwaarschijnlijk in dat geval op het gebruik van een aanvullend home cinema systeem of soundbar

 
# Even tussendoor: interviewQuint Dekker, pr-manager Sharp: flatscreens moeten mooi zijn!
Quint Dekker van Sharp“De grens van 100 inch LCD-schermen zal denk ik wel snel worden genomen. Ikzelf zou ook graag zien dat iedereen een groot scherm heeft. De kijkbeleving bij sportuitzendingen bijvoorbeeld is gigantisch. In het verleden was de analoge, mindere beeldkwaliteit nog wel een probleem maar tegenwoordig zijn HD-uitzendingen heel normaal.

Je ziet ook dat het uiterlijk van een televisietoestel tegenwoordig heel erg meetelt, zeker als die tv zo’n grote afmetingen heeft. Mensen zetten dus ook niet meer zomaar een televisie in hun woonkamer. Die moet er wel mooi uitzien. Bij ons, en ook bij concurrenten, zie ik bijvoorbeeld dat de dikte van de rand steeds meer afneemt. Maar ik geloof dat het uiterlijk van een televisie zal blijven fluctueren wat betreft de dikte en ook kleur van de rand. Eén ding is zeker: of je hem nu ophangt of neerzet, groter zullen ze zeker wel worden. Al moet je voor een beetje Sharp-tv tegenwoordig wel een stevige muur of tv-kast hebben.”
 

De Quattron-revolutie bij Sharp LCD-televisies

De concurrentie onder televisiefabrikanten is moordend. Sharp bekleedt nu de vijfde positie wat betreft de wereldwijde verkoop van LCD-schermen en moet blijven vernieuwen om bij te benen. Inmiddels heeft het Japanse concern de tiende generatie LCD-schermen achter de rug, en sinds 2010 wordt stevig ingezet op de Quattron-technologie. Maar die techniek is -ook dit jaar, alleen beschikbaar bij het topmodel. Bij de LE857-serie dus. Kort gezegd houdt de Quattron-techniek in dat een pixel in het scherm niet is opgebouwd uit de standaardkleuren rood, blauw en groen. Sharp voegt er namelijk een vierde, gele pixel aan toe. Het gevolg is dat gele kleuren veel sprankelender zijn en dat er überhaupt een hogere lichtintensiteit is.

Paul Gersen van BesteProduct legt uit hoe Quattron werkt

BesteProduct heeft bij reviews van eerdere Sharp-televisies daadwerkelijk een mooier beeld ervaren. Dat was zowel bij de LE820E als bij de LE830E het geval. En ook nu ziet het Quattron-beeld van de LE857 er overtuigend uit. Veelbelovend is ook de mededeling dat Quattron-2 in aantocht is. Maar niemand van Sharp die er iets over kwijt wil: wordt het scherm nog helderder? Of misschien nog kleurrijker? Of wordt er een vijfde kleur toegevoegd? Er wordt gezwegen, de concurrentie kijkt tenslotte toe, al zijn de concurrenten nog niet zo overtuigd van Quattron dat ze daadwerkelijk ook werken aan een vier-kleuren-techniek.

Led-televisies vergelijken op BesteProductOp Besteproduct vind je een ranglijst met de beste led-televisies van het moment, samengesteld aan de hand van tests van deskundigen.

Sharp gaat voor IGZO-tv’s in plaats van oled-flatscreens

Waar bijvoorbeeld LG en Samsung heel veel investeren in de zogenaamde OLED-schermen, gelooft Sharp heilig in het IGZO-scherm. Even kort door de bocht: de OLED-schermen bestaan uit allemaal kleine led-lampjes die zelf licht voortbrengen (en die nu al volop worden gebruikt in bijvoorbeeld displays van telefoons). Ze zijn extreem plat, maar het probleem is wel dat veel van die schermen nu nog een groot aantal fabricagefouten hebben. De IGZO-schermen daarentegen zijn nog steeds gebaseerd op kristallen, maar hebben als voordeel dat ze veel meer licht door kunnen laten, tot wel de helft energiezuiniger zijn -en vooral: dat ze extreem klein kunnen worden gemaakt en dus ideaal zijn voor beeldschermen met hoge resoluties.

De IGZO-flatscreens van Sharp

Op de voorjaarsshow toont Sharp een IGZO-scherm van slechts 32 inch, maar wel met een ongekende scherpte. Quad Full HD, en dat is vier keer de resolutie van HD-materiaal. Volgen Quint Dekker van Sharp is het materiaal “ideaal voor het gebruik in tablets of smartphones, maar nu helaas nog een beetje duur in de productie”. Vooralsnog lijkt het IGZO-scherm vooral voor grafisch-industriële toepassingen ideaal. Maar misschien hebben we met dit IGZO-scherm al een glimp van de toekomst opgevangen.

Niet alleen aandacht voor het tv-beeld bij Sharp

Lijkt het maar zo, of hebben tv-fabrikanten zoals Sharp plots veel meer aandacht voor het ontwerp van een tv? Misschien komt het wel doordat veel moderne LED-televisies al een heel aardig beeld geven. Consumenten kijken dus verder dan de beeldkwaliteit. Bij de nieuwste tv’s van Sharp zie je dan ook dunne, stijlvolle beeldranden. De LE752E- en LE857E-serie zijn opvallend voorzien van aluminium randen. Het LE752E heeft ook nog eens een dusdanig stijlvolle voet dat deze Sharp tv wel eens tot een favoriet kan uitgroeien.

Kortom, de televisie mag tegenwoordig worden gezien. En dat blijkt ook wel uit bijvoorbeeld de Wallpaper Mode, die terug te vinden is op de LE757E- en LE857E-modellen. Quint Dekker, de pr-man van Sharp daarover: “Ik heb me persoonlijk altijd afgevraagd waarom er niets extra’s met dat tv-scherm in de woonkamer werd gedaan. Met de nieuwe Wallpaper Mode van Sharp kun je nu artwork op het scherm tonen als de tv in stand-by staat. En dat kost ook nog eens amper energie.”

Wat dat laatste betreft kan Sharp nog wel wat werk maken van zijn milieuvriendelijke imago. Want hoewel Sharp ook bij deze nieuwste tv’s hamert op het energiezuinige karakter, blijft Sharp volgens Greenpeace steeds meer achter op het duurzame vlak. Volgens de milieu-activisten doet Sharp te weinig om bijvoorbeeld het gebruik van kwaadaardige chemicaliën terug te dringen.

Foto van de Sharp LC-50LE650E

Sharp ontwikkelt flatscreen special voor Europese markt 

Eén van de nieuwste tv-modellen van Sharp is specifiek voor de Europese markt ontwikkeld. De LE652E-serie is qua uiterlijk een beetje afwijkend van de rest van de Sharp-modellen. Zo zijn op de voorzijde van het apparaat de bedieningsknopjes teruggekeerd. Volgens Sharp is dit model gebaseerd op onderzoek dat wordt uitgevoerd bij het European Centre of Excellence in Barcelona. Daar wordt bekeken wat de specifieke wensen van de Europese consument zijn: wat vindt de Europeaan mooi? En, welke apps wil hij bijvoorbeeld graag op zijn smart-televisie terugzien? Daar is onder andere AquosNet 2.0, de smartinterface van Sharp, uit voortgekomen.

Smart as Sharp

Televisie en internet blijken steeds vaker een goed huwelijk te kunnen sluiten. Ook nu zie je bij de nieuwste televisies van Sharp uitgebreide smart-functionaliteiten. En die smart-tv’s zijn al te vinden vanaf de LE350E-serie (die vanaf 429 euro leverbaar is in twee varianten, namelijk in een 32- en een 39 inch). Sharp heeft de afgelopen tijd niet heel veel veranderd aan dit zogenaamde AquosNetPlus. Hoeft misschien ook niet, want Sharps smart-televisies hebben een overzichtelijk menu met talloze internetdiensten, vormgegeven met apps als Skype, Buienradar, Uitzending Gemist, Youtube en Video-on-Demand. De Japanners werken op dit terrein al een tijdje samen met collega-elektronicafabrikanten als Philips, Loewe en LG. Samen hebben ze Net TV ontwikkeld, waarbij weliswaar elke fabrikant zijn eigen stijl loslaat op het smartmenu.

Sharps AquosNetPlus is niet heel spannend vormgegeven, maar juist door zijn eenvoud wel gebruiksvriendelijk. Bij de 6- en 7-serie Sharp-televisies is een nieuwere variant, AquosNetPlus 2.0, geïnstalleerd. In de praktijk betekent dat vooral een iets uitgebreider overzicht van apps, afgestemd op de mogelijkheden die een groter scherm biedt. En voor degene die allang gewend is aan het gebruik van een tweede scherm, heeft Sharp uiteraard ook een app beschikbaar waarmee je alle functies van de verschillende smart-televisies bedient. Beschikbaar voor zowel IOS-apparaten van Apple als voor Android-systemen van Google.

Elektronicagigant heeft ook oog voor de kleintjes

Op deze Voorjaarsshow van Sharp word je bijna weggeblazen door al het geweld van de groot-formaat televisies. De bakbeesten zetten de kleinere Sharp-tv’s bijna letterlijk in de schaduw. Maar de kleintjes zijn er wel. Sharp presenteert een vijftal kleinere televisies (en dan hebben we het tegenwoordig over formaten van minder dan 40 inch). Voor de echte koopjesjagers is vanaf juni de LC-32LD145E beschikbaar. Een HD Ready-televisie met adviesprijs van 329 euro. Interessanter -want opvallender- zijn misschien wel de LC-24LE250E en de LC-32LE350E (de goedkoopste Full HD-tv). Die zijn namelijk allebei leverbaar in zowel een zwarte als een witte variant. Doen ze toch nog een beetje als een design-tv aan, en dat voor zeer scherpe adviesprijzen variërend van 289 tot 429 euro. En om de line-up van Sharp-tv’s voor 2013 compleet te maken, is daar ook nog de LC-24DV250E, een kleine LED-tv met ingebouwde DVD-speler.

Sharp komt in 2013 met een nieuwe lijn kleine tv's

Sharp doet er dit jaar dus alles aan om sexy over te komen. Of het nu met de grootste is of met een eigenzinnige witte televisie. We zijn benieuwd of ze daarmee de harten van de consument weten te veroveren.

Led-televisies vergelijken? Check onze ranglijst!Op BesteProduct vind een een ranglijst van de beste led-televisies volgens experts van consumenten- en vakbladen. Een ideale start bij een led-tv kopen!