Led tv: tips en overzicht van led-televisies

Door: redactie-besteproductnl | 1 maart 2013 02:18
Advies en tips bij het kopen van een led-televisie
LED-televisie

De led-televisie heeft de flatscreenwereld even op zijn grondvesten doen schudden. Opeens kunnen televisies nog dunner worden gemaakt en zijn ze ook nog eens energiezuiniger. Redenen te over om een led-tv te kopen. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een led-televisie? BesteProduct zet de belangrijkst punten op een rij.

Led-tv's vergelijkenOp zoek naar een led-tv? Vergelijk led-televisies via de ranglijst met de beste led-televisies

Stap 1: Waarom zou ik een led-tv kopen?

Sinds de introductie in 2006 door Samsung is de led-televisie enorm in opmars. Sterker: zij heeft de LCD-flatscreen bijna helemaal verdrongen. Dat is op zich niet vreemd: de led-tv is de opvolger van de eerdergenoemde en de techniek erachter verschilt maar weinig. Het verschil tussen de twee soorten tv's zit in de lampen die voor het licht zorgen. Beide hebben ze namelijk een Liquid-Crystal Display waarop het beeld wordt geproduceerd. Dit beeld wordt pas zichtbaar als er een lichtbron achter schijnt. De normale LCD-televisie gebruikt daarvoor CCFL-lampen (een beetje te vergelijken met kleine TL-verlichting). Een led-flatscreen is voorzien van een aantal leds.

Voordelen led-televisies:

 • Led-televisies zijn dunner dan LCD- en plasma-televisies

  Doordat leds veel kleiner zijn dan CCFL-lampen kunnen led-televisies veel dunner worden gemaakt. Je hebt ze al van een paar millimeter. Dat neemt dus nog minder ruimte in. Plasmaschermen maken weliswaar gebruik van een andere technologie en halen het niet bij de dikte van led

 • Led-televisies zijn energiezuiniger

  Net als de led-lampen in je woonkamer verbruiken ook die in je televisie minder stroom dan die in een LCD-scherm. En ze gaan ook nog eens langer mee.

 • Beeldkwaliteit LED-televisie is beter dan een televisie met CCFL

  Led-lampen hebben een snellere reactiesnelheid dat CCFL-lampen en een meer natuurlijke kleurtemperatuur. Dat heeft als voordeel dat het beeld strakker is.

 • Led-televisies zijn er ook in gebogen varianten

  Omdat leds heel kleine lampjes zijn met een grote lichtspreiding kunnen gebogen televisieschermen toch egaal worden belicht. Enkele tv-fabrikanten brengen deze gebogen schermen op de markt omdat de kijkbeleving natuurlijker zou zijn.

Meer informatie over de voordelen van led en de vergelijking met LCD-televisies vind je in het volgende verhaal: LED-televisie: tips bij het kiezen tussen LED en LCD.

Stap 2: Welke led-variant moet ik nemen?

Er zijn verschillende LED-varianten op de markt. Twee technieken hebben de overhand:

Edge Lit (ook wel Edge Led genoemd): bij deze variant zitten de leds aan de randen van de televisie. Een speciale reflecterende plaat zorgt ervoor dat het licht gelijkmatig over het scherm wordt geprojecteerd. Dit heeft als groot voordeel dat de televisies dun kunnen worden gemaakt. Er kleeft ook een nadeel aan: er kan namelijk wat afwijking in het contrast bij de zijkanten komen waardoor het scherm niet helemaal egaal is belicht.

Full Led (ook wel Direct Led genoemd): De flatscreens die deze technologie ondersteunen, hebben een scherm van leds als achtergrondpaneel. Het mooie van dit systeem is dat het mogelijk is om al die lampjes los van elkaar aan of uit te schakelen. Dat wordt local dimming genoemd. Hierdoor is het contrast veel beter dan bij Edge Lit-schermen. Daartegenover staat dat de Full Led-schermen in de regel duurder zijn dan de Edge lit-variant.

verschillende soorten LED Op Wikipedia lees je meer over de verschillende soorten led-tv's.

Een nieuwe ontwikkeling: de OLED-televisie

Oled zou in televisieland wel eens de opvolger van led kunnen worden. We kennen de technologie van de schermpjes van smartphones. De techniek is anders dan we nu van flatscreens gewend zijn. OLED maakt geen gebruik van een lichtbron achter een LCD-scherm maar de leds zelf zorgen voor het beeld. Het energieverbruik is lager en de televisies kunnen nog dunner gemaakt worden. Wel zijn OLED-televisies nog erg duur omdat fabrikanten nog altijd kampen met kinderziektes bij de productie. Op de technologiebeurs IFA maakten we in al 2012 een video over de OLED-televisie van LG. Wat betreft prijs/kwaliteit-verhouding wint de standaard Led-televisie het op dit moment ruimschoots van de OLED-televisie.

Verschillende flatscreenontwikkelaars presenteerden in 2012 een nieuwe techniek bij LED-televisies: 4K, officieel Ultra HD. Het beeld van deze televisies is vier keer zo scherp als Full HD. Dat betekent een resolutie van 3840 x 2160 (8 miljoen pixels) tegen 1080 x 1920 bij Full HD. Deze tv's zijn duurder maar nu al zie je dat de prijzen snel dalen. Het merendeel van de consumenten heeft op dit moment weinig aan een Ultra HD-tv en kan de keuze van een nieuwe televisie hier beter niet van af laten hangen. Maar fabrikanten hopen uiteraard wel dat de UHD-tv de Full HD-tv gaat vervangen. Echter, de kans dat televisiezenders op korte termijn massaal in 4K gaan uitzenden is klein. De UHD is wel interessant voor consumenten die films en series via het internet binnenhalen: het streamen van 4K-materiaal is nu al mogelijk. Vooral schermen met een grote afmeting hebben profijt van de 4K-technologie.
4K logo

BesteProduct maakte een video overde eerste 4K televisie van Sony.

Led-tv een misleidende naam?

In 2009 kwam Samsung met led-televisies in het nieuws, omdat een rechter in Groot-Brittannië had besloten dat het merk de naam LED TV niet meer mocht gebruiken in advertenties. Reden: het zou misleidend zijn. Samsung had de consumenten namelijk doen geloven dat het hier ging om een compleet nieuwe technologie, waarbij net als grote reclameborden het scherm volledig bestond uit leds die het beeld verzorgden. En dat was niet zo. De led-televisies maakten gebruik van een LCD-scherm, waarbij alleen de achtergrondverlichting werd verzorgd door led; zoals overigens nog steeds de meeste led-flatscreens werken. En dat was tegen het zere been van de fabrikanten als LG en Philips. Samsung bleef de term gebruiken, maar vermeldde dat het om een led-backlight gaat. Tegenwoordig is de term zo ingeburgerd, dat we niet anders weten. Ook LG en Philips gebruiken de term gewoon.
Advertentie samsung led-tv

Stap 3: Welke merken maken de beste led-schermen?

De markt voor led-televisies wordt gedomineerd door de grote elektronicabedrijven. De flatscreens van Samsung worden gemiddeld het beste beoordeeld door de experts van internationale vak- en consumentenbladen, op de voet gevolgd door Philips en Sony. Panasonic completeert de top vijf, terwijl ook LG zich profileert. Al deze merken maken talrijke modellen televisies die zowel in het duurdere als meer betaalbare segment vallen. Fabrikanten als Sharp en Toshiba hebben een veel minder grote line-up, maar tellen nog altijd mee.

Vergelijk LED-TV's Op zoek naar een led-tv. Wij hebben de beste led-televisies op een rij gezet in een handige ranglijst met de beste led-televisies.

Stap 4: Welke formaat led-televisie moet ik nemen?

De grootte van een led-televisie wordt doorgaans gemeten in beelddiagonalen en inches. Een inch is 2,54 centimeter lang. Het formaat van je televisie is absoluut van belang: logischerwijs zie je minder op grote afstand van een kleine tv. Plaats je een te grote tv in een kleine ruimte, dan kijk je ook niet lekker. Daarom is het verstandig te meten hoe ver je in de ruimte van de televisie zit. Als je dat weet, kun je in onderstaand schema uitzoeken welk formaat het beste bij je past.

De ideale afstand tussen televisie en kijkplaats
AfstandGrootte televisie in cmGrootte televisie in inches
76 cm tot 1,50 meter50-69 cm20-27 inch
1,80 tot 2,40 meter81 - 94 cm32-37 inch
3 tot 4,25 meter107 - 117 cm42-46 inch
3,65 tot 4,80 meter127 cm50 inch
Vanaf 5 meter> 150 cm> 55 inch

Stap 5: Op welke specificaties moet ik letten?

Televisiefabrikanten schermen met allerlei technologieën, van Pixel Precise HD en Wide Color Enhancer en Quattron tot Motionflow XR, Content Optimizer en Micro Pixel Control. In essentie zijn er bij het kopen van een led-televisie enkele specificaties die telkens opduiken. We zetten ze voor je op een rij, met een korte uitleg.

 • Hertz
  Het aantal hertz van je beeldscherm geeft aan hoe vaak het beeld wordt ververst per seconde. Hadden vroeger bijna alle televisies 50 Hz, tegenwoordig is dat al honderd of meer en er zijn zelfs fabrikanten die de duurdere modellen uitrusten met verversingssnelheden van meer dan 1400Hz Het voordeel van een groot aantal hertz is dat het beeld minder trilt en dat kijkt rustiger. Voor gamen op een televisie heeft het ook een aantal nadelen omdat al die beeldprocessing tot vertraging in de algehele beeldopbouw leidt. Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen we je graag door naar het artikel: 100 Hertz, wat heb ik er eigenlijk aan?
 • Contrast ratio
  De contrast ratio geeft aan hoeveel tinten een televisie tussen het zwartste zwart en het witste wit kan weergeven. Is je contrast ratio 1000:1, dan zijn dat duizend tinten. Het zorgt er ook voor dat je bij een hoge contrast ratio meer natuurgetrouwe kleuren hebt. Toch zegt contrast ratio niet alles aangezien er verschillende meetmethoden zijn. Veel fabrikanten gebruiken ook een kunstmatige manier om het contrast op te krikken, vaak dynamisch contrast genoemd. De contrast ratio-waarde is een goede indicatie maar je kunt het beste zelf kijken of de kleuren je bevallen.
 • Helderheid
  Het is belangrijk dat je televisie een goede helderheid heeft. Dit wordt gemeten in candela (cd/m²). Hoe krachtiger de lichtbron, hoe hoger dit is. Een televisie met een hoge helderheid heeft een scherper beeld. De helderheid van een scherm is vooral ook van belang als je naar je televisie kijkt in een lichte ruimte.
 • Responstijd
  De responstijd geeft aan hoe lang een pixel erover doet om bijvoorbeeld van kleur te veranderen. Als deze langzaam is en de beelden snel, kan dat voor vegen zorgen. De responstijd wordt gemeten in ms, oftewel milliseconden. Hoe lager de responstijd, hoe beter. Vooral bij sportwedstrijden en snelle actiescènes zul je profijt van een lage responstijd hebben. Computerschermen hebben meestal een veel lagere responsetijd dan televisieschermen.

Meer weten over specificaties bij led-televisies? Dat lees je in het artikel Contrast ratio, resolutie en helderheid; wat is het en wat heb je eraan?

Tip! Let bij de aanschaf van een televisie altijd op de kijkhoek (in het Engels de 'viewing angle'). Wanneer je schuin voor een televisie zit, wil het beeld nog wel eens vaag worden; beter: aan contrast inboeten. Vooral als je met veel mensen verspreid in een kamer zit, kan dit vervelend zijn. De nieuwste led-televisies hebben tegenwoordig –op papier- een kijkhoek van 178 graden maar in de praktijk wordt de beeldkwaliteit soms al een stuk minder als je onder een hoek van 30 graden naar het scherm kijkt, zowel horizontaal als verticaal.

Stap 6 Zijn alle led-televisies uitgerust met Full HD beeld?

De meeste led-televisies die momenteel op de markt komen, hebben Full HD beeld (‘hoge definitie’). Toch kun je er niet van uitgaan dat jouw beoogde koop ermee is uitgerust. Vooral in het goedkopere segment worden nog HD Ready-flatscreens verkocht. Deze hebben meestal een kleinere maat. Voor het merendeel van de televisiezenders volstaat overigens zo’n scherm omdat die zenders in SD-kwaliteit (‘standaard definitie’) uitzenden. Dat is ook het geval als je televisie kijkt met een Digitenne-abonnement. Het is aan te raden goed te kijken wat voor beeldscherm een televisie heeft aangezien Full HD er een stuk beter uitziet dan HD Ready. Je kunt beter iets meer geld uitgeven dan met de mindere standaard genoegen nemen. En uiteraard kun je alleen op een Ultra HD-televisie van een nog hogere (4K-)kwaliteit genieten. Meer lees je in het artikel Advies Full HD en HD Ready.

Stap 7 Welke functies zitten op led-televisies?

Tegenwoordig wordt een televisie niet meer alleen gebruikt om naar normaal, tweedimensionaal beeld te kijken. Smart TV, 3D spraakgestuurde- en gebarenbediening: het zijn een paar nieuwe functies die soms al zijn terug te vinden op een standaard led-televisie.

3D-televisie

Sinds een aantal jaren worden veel televisies uitgerust met de mogelijkheid om driedimensionale beelden te tonen. Door middel van een 3D-bril zie je opeens diepte. Er zijn grofweg twee verschillende soorten 3D-technieken te onderscheiden: de actieve en de passieve. Actief betekent dat de televisie snel om de beurt beelden voor het linker- en het rechteroog vertoont terwijl de actieve bril (gevoed door een kleine batterij) juist telkens het ene en andere oog bedekt. Hierdoor zie je driedimensionaal beeld. De passieve variant heeft dat niet, maar werkt met gepolariseerde glazen in de bril. Die zuiveren uit hetzelfde beeld de informatie voor het linker en rechteroog, waardoor je het beeld in 3D ziet. De hype rond 3D staat momenteel een beetje stil.

logo cinema 3D

Waarom zou je een led-tv met 3D kopen?

 • De 3D-technologie is de afgelopen jaren erg verbeterd. Het ziet er daardoor geweldig uit. Zelfs de conversie van 2D- naar 3D-beelden heeft soms verbluffende resultaten als gevolg (maar de techniek gaat ook vaak de mist in).
 • Films worden steeds vaker in 3D opgenomen. Dat geldt dan vooral voor de meest populaire actiefilms en vooral ook voor veel animatiefilms.
 • In het middensegment en in de hoogste prijsklassen worden televisies tegenwoordig standaard voorzien van 3D-technologie, en worden één of meerdere 3D-brillen meegeleverd.

Waarom zou je geen led-tv met 3D kopen?

 • De meeste films worden helemaal niet in 3D gemaakt.
 • Je hebt een speciale blu-rayspeler nodig om 3D-films af te kunnen spelen.
 • De 3D-converters die tweedimensionaal beeld naar 3D omzetten, werken verre van optimaal.
 • Er zijn zo goed als geen televisieprogramma's die in 3D worden uitgezonden. De BBC is zelfs gestopt met de uitzendingen op een speciaal 3D-kanaal.

Voor meer informatie over 3D-televisie: lees ons uitgebreide dossier.

Smart TV

Tegenwoordig hebben veel led-flatscreens een internetaansluiting via een netwerkkabel of draadloos via wifi. De ontwikkeling heeft gezorgd voor de introductie van smart-tv’s. Veel televisies hebben de mogelijkheid te surfen op internet of om apps te downloaden zoals je dat kent van smartphones en tablets. Zo kun je Youtube kijken, Facebook of Twitter gebruiken, Uitzending Gemist bekijken, een film downloaden, een serie via Netfilx kijken of games spelen. Daarnaast kun je deze televisies vaak aansluiten op je thuisnetwerk waardoor je foto’s, films en muziek rechtstreeks van je computer of smartphone kunt afspelen. Het is wel erg afhankelijk van het soort model smart-televisie of al die functies ook een beetje snel reageren.

Samsung smart tv

Bediening

De tijd dat de standaard afstandsbediening de dienst uitmaakte bij het televisie kijken, lijkt voorbij. Steeds meer televisies zijn bijvoorbeeld te besturen met je smartphone of tablet. Maar fabrikanten gaan nog verder. Enkele fabrikanten leveren televisies die via stem of beweging van kanaal kunnen wisselen of menu's opstarten. Ook worden allerlei varianten verzonnen op de reguliere afstandsbedieningen waarbij de bediening eerder op het bedienen van een pc-muis lijkt. Bekijk onze video over bediening met je stem of hand. Het is vaak niet meer dan een leuke gadget die enige gewenning vereist. Steeds vaker zie je dat deze afstandsbedieningen al standaard als extra worden meegeleverd.

Magic remote

Stap 8: Welke aansluitingen zijn belangrijk op een LED-tv?

Op de achterkant (en vaak ook aan de zijkant) vind je bij elke platte televisie altijd allerhande aansluitingen. Welke zijn het belangrijkst?

 • HDMI

  Een goede flatscreen heeft minimaal drie HDMI-ingangen. Daar kun je bijvoorbeeld je settop-box (UPC, KPN of Ziggo), blu-rayspeler, gameconsole en a/v-versterker op aansluiten.

 • Component

  Vooral handig voor bij randapparatuur als dvd-spelers en beamers gebruikt.

 • Scart

  Werd vroeger veel gebruikt bij beeldbuistelevisies, maar is bijna helemaal vervangen door HDMI. Toch hebben oudere apparaten, zoals dvd-spelers en videorecorders, nog een aansluiting als deze. Omdat de scart relatief veel ruimte in beslag neemt leveren fabrikanten vaak een adapterverlengsnoertje bij de televisie waarmee je een scart-kabel toch met de televisie kunt verbinden.

 • USB

  Wordt in dit digitale tijdperk steeds belangrijker. Door een USB-stick in de tv te steken kun je gemakkelijk digitale filmpjes, foto's en muziek op de televisie afspelen. Ook is het op sommige tv-modellen mogelijk om (digitale) tv-programma’s op te nemen op een losse harddisk die op een USB-poort is aangesloten. De meeste flatscreens hebben tegenwoordig één of meer USB-aansluitingen.

 • Ethernet of wifi

  Essentieel voor de smart-tv om verbinding te maken met internet, bekabeld of draadloos.

Meer informatie over aansluitingen vind je in onze speciale gids.

Stap 9 Hebben led-televisies een goed geluid?

Wat betreft geluidskwaliteit stellen de meeste moderne televisies teleur. Omdat deze flatscreens zo dun zijn, is er maar weinig ruimte om goede luidsprekers in te bouwen. Daardoor klinken veel tv's schel. Sommige fabrikanten bouwen bij bepaalde modellen in de achterzijde van de televisie een extra woofer in maar echt lage tonen brengen deze grotere luidsprekers ook niet voort. Voor een goede beleving van (hifi)geluid raden we aan losse luidsprekers aan te sluiten. De aanschaf van een surround-set of soundbar is in dit verband het overwegen waard.

Sony 4k televisie
Budget-tip Elk jaar weer komen er nieuwe modellen televisies op de markt. Daar betaal je natuurlijk de hoofdprijs voor. Wil je wat minder besteden? Kijk dan eens naar modellen die één of twee jaar oud zijn. Deze zijn misschien niet van alle moderne snufjes voorzien maar worden nog wel in veel (web)winkels verkocht en zijn dan inmiddels een stuk goedkoper!

Stap 10 Hoe energiezuinig zijn led-tv's?

Wanneer je het vergelijkt met LCD- en plasmatelevisies zijn led-tv's in de regel energiezuiniger. Daarbij geldt wel nog altijd: hoe groter de televisie, hoe meer energie die verbruikt. Vroeger waren er veel spookverhalen over de kosten die je maakte als je een televisie stand-by liet staan. Dat kon jaarlijks meerdere tientjes schelen. Tegenwoordig valt dat erg mee: vaak nog geen euro per jaar. Sinds 2011 zijn fabrikanten verplicht een energielabel op de televisie te plakken. De meeste led-tv's hebben de certificatie A, A+ of zelfs A++. Die laatste is het meest zuinig. Besef wel dat Ultra HD-televisies vaak een stuk minder zuinig zijn als ze 4K-video afspelen.

Energielabel televisies

Handig: op de website van de organisatie MilieuCentraal staat een overzicht hoe energie te besparen bij alledaags televisiegebruik.

Stap 11 Zijn led-televisies een aanwinst voor je interieur?

Fabrikanten van led-flatscreens besteden steeds meer aandacht aan het uiterlijk van een televisie. Vroeger waren het grote, zwarte plastic gevaarten maar tegenwoordig zijn er echte designmodellen en zelfs televisies in specifieke kleurstellingen. Een trend die nu heel erg in opkomst is dat de schermen bijna randloos zijn. Hierdoor wordt de kijkbeleving groter en een positieve bijkomstigheid is dat de televisie ook minder ruimte in beslag neemt. Over de gehele linie zijn veel televisies ook lichter van gewicht geworden. In plaats van kunststof worden bij meer luxe modellen vaak natuurlijkere materialen gebruikt zoals aluminium en glas.

Stap 12 Hoe kan ik mijn led-televisie het beste plaatsen

Zo goed als alle televisies worden geleverd met een voet. Die zijn er in alle soorten en maten. De ene voetsteun is wat steviger dan de andere; sommige voetsteunen zijn echte pareltjes; andere merken hebben weer een steun die ervoor zorgt dat het lijkt alsof de televisie zweeft. Het nadeel van een brede voet is dat de televisie relatief veel ruimte in beslag neemt. Veel mensen kiezen er daarom voor de televisie op te hangen aan de muur door middel van een beugel. Daar zijn verschillende soorten van. Zo kun je kiezen voor een wandsteun die op één plaats blijft hangen of een duurdere variant waarmee je de televisie ook naar een gewenste richting kunt draaien. In onze ranglijst kun je zien wat de beste muurbeugels van dit moment zijn.

Led-tv's vergelijkenWeet je waar je op moet letten bij de aankoop van een led-tv. Bekijk het uitgebreide aanbod van actuele led-televisies op deze site.