Volg ons
Muziek van je pc naar de huiskamer

Streaming audio: geen gerotzooi meer met cd's

door

Voor sommige mensen is het opzetten van een leuk muziekje een hels karwei. Met een beetje cd-collectie ben je namelijk wel even bezig om het juiste album uit te zoeken. En met het beperkte aanbod van radiozenders in de ether of op de kabel is het lastig een omroep te vinden die alleen jouw favoriete muziek draait. Met streaming audio is dit echter verleden tijd. BesteProduct.nl nam een kijkje in deze wereld.

muziek streamen via je computer naar de stereo in je huiskamer

Veel muziekfanaten zijn inmiddels behoorlijk bekend met de mogelijkheden van internet. Cd'tje downloaden, muziek luisteren via muziekcommunity Last.fm of lekker genieten van een internet-radiostation. Daar zijn er immers honderden van, vaak gespecialiseerd in een bepaald genre muziek. Ideaal om nieuwe muziek te leren kennen. Maar zou het nu niet nog veel prettiger zijn om die mogelijkheden niet alleen op je pc te hebben, maar ook in je woonkamer? Het kan tegenwoordig met streaming audio.

Mp3's in je woonkamer

En dat streaming audio wordt steeds populairder. Tegenwoordig zijn er meerdere bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in deze vorm van audio. Wifimedia in Arnhem is zo'n onderneming. Rik Zwanikken van Wifimedia legt uit wat precies met dat begrip wordt bedoeld. "Het principe is simpel", weet Zwanikken. "Wanneer je muziekbestanden vanaf je computer of internetradio wilt beluisteren in een ruimte waar je geen computer hebt, zet je daar een streaming audio-player neer. Deze sluit je aan op je pc, en op je versterker of actieve luidsprekers. Zo heb je je muziek in iedere plek in huis waar je zo'n player hebt. Het is overigens wel van belang dat je internet hebt met een snelle verbinding."

Internetradio: honderden stations

Audio streaming in voor muziekfanaten vaak een uitkomst. "Veel mensen willen luisteren naar de muziek waar ze passie voor hebben", zegt Zwanikken. "Wanneer je naar een normale radiozender luistert, is de muziek erg breed. Op internet zijn er echter honderden radiostations. Voor jazzliefhebbers alleen al zijn er al driehonderd. En daar heb je geen last van storingen of ruis op je signaal!"

Geen kwaliteitsverlies

De kwaliteit van streaming audio wordt nogal eens onderschat. Zwanikken: "Echte muziekliefhebbers denken vaak dat het geluid niet goed is. Dat klopt niet. De muziek wordt namelijk niet gestreamd, maar het bestand zelf. Je hebt dus geen kwaliteitsverlies." De meeste radiostations op internet zenden uit in 128 kbps. ,,Dat is niet hoog, maar je moet je dus bedenken dat je geen ruis hebt. Dat scheelt natuurlijk enorm.

Niet meer spitten door je cd-kast

Er is nog een voordeel van streaming audio. Al de muziek die je op je computer hebt, kan worden afgespeeld met zo'n player. Ook alle gedownloade mp3's. En dat scheelt natuurlijk veel gezoek in je albumcollectie. "Je kan natuurlijk ook al je reguliere cd's digitaliseren en zo gestreamd afspelen. Voor de kwaliteit of je het niet te laten. Natuurlijk, als je een cd ript en naar een kwaliteit van 128 kbps terugbrengt, heb je te maken met kwaliteitsverlies. Maar tegenwoordig kan je ook met FLAC-bestanden werken. Dat zijn een soort WAVE-bestanden, maar dan ingepakt. Je hebt dus geen kwaliteitsverlies, maar de ruimte die de muziek inneemt is veel kleiner."

Dat rippen hoef je overigens niet zelf te doen. Wifimedia biedt bijvoorbeeld een cd-ripservice aan. "Daar hebben we speciale apparaten voor die dat zonder kwaliteitsverlies doen. En om het op een player beter te laten uitkomen, wordt er dan ook een digitale albumcover bijgevoegd."

Audio streaming via netwerkschijf

Veel mensen hebben wel oren naar audio streaming, maar vinden het vervelend om hun computer dan altijd aan te moeten houden. Volgens Zwanikken zijn er ook andere oplossingen. "Er zijn ook netwerkschijven te koop. Dat zijn kastjes met een aantal harde schijven en een internetaansluiting. Die streamen de bestanden naar het apparaat en er is ruimte om je muziek op te slaan. Zo kan je je computer uitlaten."

In iedere prijsklasse

Audio streaming is niet alleen weggelegd voor mensen met veel geld. De apparatuur is in verschillende prijsklassen te koop. "Er zijn systemen voor 300 euro, voor 500 euro en zelfs voor 13.000 euro. Het ligt er maar net aan hoeveel geld je eraan wilt uitgeven en wat je behoeften zijn. Kies je voor gebruiksvriendelijkheid of voor geluidskwaliteit? Er is apparatuur waarmee je in iedere kamer afzonderlijk een player kan neerzetten, zodat je daar tegelijk dezelfde óf andere muziek kan afspelen."

Meer informatie en bronnen

  • Wifimedia - Bedrijf dat wij interviewden voor dit arikel.
  • Wikipedia - Wikipedia over streaming media