Volg ons
Review Apple iPod Touch

iPod Touch slecht bruggen tussen mediaplayer, console en zakcomputer

7 oktober 2009 door Paul Gersen
De derde generatie iPod Touch is het luxepaard van Apple. Het basisidee van een mp3-speler is bij dit apparaat compleet overboord gegooid. Natuurlijk speelt hij muziek en films af, maar de fabrikant ziet de Touch ook als zakcomputer en gameconsole. En daarom is de Touch zo interessant. Hij slecht namelijk alle barrières met gemak.

Apple iPod Touch
De grote kracht van de iPod Touch is de wifi-verbinding.

Wat verwacht je van een goede mediaspeler? Waarschijnlijk dat hij een degelijk geluid voortbrengt en dat hij 'als het even kan' filmpjes en foto's kan afspelen. Een functie als een agenda is dan al snel een leuk extraatje. Daarom is zo'n mediaspeler een echt gebruiksvoorwerp dat in een behoefte voorziet, maar waar de echte lol van het ontdekken al snel vanaf gaat. Wil je als consument meer? Dan is er de iPod Touch. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het is een fantastisch apparaat. Hij ziet er strak uit, heeft een goed geluid, is gebruiksvriendelijk en heeft ontelbare opties.

Onbeperkt plezier door wifi en iTunes-Store
De grote kracht van de iPod Touch zit 'm in de wifi-verbinding. Doordat je met dit apparaat op internet kunt, ben je niet afhankelijk van de voorgeïnstalleerde programma's op je mediaplayer. Je voert het netwerk in waar je toegang tot hebt en het grote spelen kan beginnen. Vanuit je luie stoel kun je YouTube-filmpjes bekijken, je aandelen checken, zien of het weer aangenaam wordt en lekker surfen over het web. En omdat je met een druk op het touchscreen in de iTunes-store belandt, zet je je Touch snel en zonder al te veel te zoeken vol met leuke programmatjes en spellen. Hyves updaten, Uitzending Gemist kijken of het laatste nieuws uit de krant lezen: met een kleine handeling doe je het. Heb je zo'n spelletje uitgespeeld of ben je er op uitgekeken, dan haal je gewoon een nieuwe op! En dat allemaal zonder op te staan. Het zorgt ervoor dat het speelplezier oneindig is, want er komen dagelijks nieuwe apps uit. Veel zijn gratis en voor sommige wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Touchscreen is snel en secuur
Het bedieningsgemak van de Touch is groot. Het apparaat heeft namelijk een 3,5 inch Multi-touch display. Je kun dus de functies die je op je scherm ziet, aanklikken en door de cd-collectie heen scrollen met je vingers. Dit alles werkt wonderbaarlijk snel en secuur. De weg kwijt raken gebeurt ook niet snel, want met een druk op de enige drukknop kom je bij je het startscherm.
De iPod Touch is bewegingsgevoelig, waardoor je ook door het apparaat te bewegen verschillende opties kunt activeren. Door een paar keer te schudden, shuffelt de muziek bijvoorbeeld naar een volgend nummer. Ook kun je gemakkelijk van portrait-modus naar landscape overgaan door alleen de iPod op zijn kant te bewegen. Ook dit gaat allemaal zonder problemen.

VoiceControl op iPod Touch niet top
Het apparaat is ook uitgerust met VoiceControl, zodat je met je stem de muziek kunt bedienen. Dit werkt niet echt naar behoren. Allereerst moet je de voicecontrol activeren met een lange druk op een toets. Als je dit toch doet, kun je net zo goed het liedje zelf opzoeken, want dat gaat bijna net zo snel. Daarbij moet je een heel scala aan commando's uit je hoofd leren, wil dit een beetje werken. En als je de iPod vraagt welke artiest wordt afgespeeld, dan leest hij fonetisch de letters voor. Engelse namen krijgen dan wel een heel rare uitspraak. De spraakbesturing is wel in het Nederlands, maar gelukkig zijn de overige bedieningsmogelijkheden goed.

Vertrouwde opties doen het nog steeds
Veel opties van de iPod Touch zijn bekend van de andere Apple mediaspelers. Aanwezig is weer de Genius-optie, waardoor het apparaat zelf uitzoekt welke muziek goed bij elkaar past en dit achter elkaar afspeelt. Ook de coverflow is aanwezig en iTunes wordt weer gebruikt om je bestanden te uploaden. Geen verrassing, maar dat is niet erg. Deze functies hebben zich al lang en breed bewezen.

Vergelijking met iPhone gaat een beetje scheef
Door de internet-app en de iTunes-store is de vergelijking met de iPhone al snel gemaakt. Maar ook qua uiterlijk lijkt hij er enorm veel op. Hij dunner en iets kleiner, maar verder is de vormgeving nagenoeg hetzelfde. Kun je dan net zo goed een iPhone kopen? Nee. Mensen die een grote muziekcollectie hebben of veel films willen kijken, hebben meer aan de Touch. De nieuwe generatie wordt namelijk geleverd met een flashgeheugen van 32GB (7000 liedjes en 40 uur film) of 64GB (14.000 liedjes en 80 uur film). Vooral voor de grootverbruikers schiet de nieuwe iPhone 3Gs, die standaard is uitgerust met 16 of 32GB, dan te kort.

Geluid is goed, maar batterijduur valt tegen
Qua geluidskwaliteit doet de Touch het erg goed, zoals we eigenlijk wel van de iPod gewend zijn. Er zijn weliswaar op dat gebied betere spelers op de markt, maar die zijn meestal weer minder qua bedieningsgemak. Het is een keuze die je moet maken. Wanneer je de Touch vaak gebruikt en dat gaat zeker gebeuren met al die functies valt echter wel op dat de batterij niet ontzettend lang mee gaat. Vooral als je gebruik maakt van al de apps is hij naar een middagje wel op zijn eind. Bij het afspelen van muziek ga hij wel ongeveer dertig uur mee.

Voor kwaliteit betaal je
Het apparaat kan veel en heeft veel in huis, en daar betaal je ook voor: de prijzen zijn niet mals. De versie van 32GB heeft een adviesprijs van 279 euro, de 64GB kost ongeveer 369 euro. De 8GB-versie, wat qua capaciteit toch wat aan de lage kant is, kost 179 euro. Die prijzen zijn een stuk hoger dan die van andere players. Of dat geld de aanschaf waard is, hangt af van je wensen. Wil je alle opties van de iPod Touch gebruiken, dan is je geld goed besteed. Gebruik je je speler vooral om muziek af te spelen, dan kun je waarschijnlijk beter kiezen voor een goedkopere mp3-speler met een beter geluid.

Conclusie
De Apple iPod Touch is veel meer dan een mediaplayer alleen. Het apparaat slaat een brug tussen een de mp3-speler, de zakcomputer en de gameconsole. Met dit apparaatje ben je jaren zoet, omdat er zoveel apps en opties zijn. Aangezien de nieuwe Touch ook nog eens voldoet aan de eisen die je mag verwachten van een goede mp3-speler, dan kun je niet anders concluderen dan dat Apple goed bezig is. Maar aan een goed product hangt wel een fors prijskaartje.

Pluspunten iPod Touch
+ Onbeperkt plezier door wifi en iTunes-store
+ Snel en secuur touchscreen
+ Groot geheugen en goed geluid

Minpunten Apple iPod Touch
- VoiceControl werkt niet geweldig
- Tegenvallende batterijduur
- Prijs is erg hoog