Video review: Apple iPod Nano 6e gen.

Door: redactie-besteproductnl | 22 oktober 2010 16:40
Van alle nieuwe iPod’s die in september 2010 op de markt zijn gekomen, heeft de iPod Nano de grootste verandering doorgemaakt. Waar de vorige editie nog echte een gadget met grappige functies was, lijkt achter de opvolger veel meer een concept te zitten. H

Review Apple iPod Nano (6e generatie)

22 oktober 2010 door Paul Gersen
Van alle nieuwe iPod’s die in september 2010 op de markt zijn gekomen, heeft de iPod Nano de grootste verandering doorgemaakt. Waar de vorige editie nog echte een gadget met grappige functies was, lijkt achter de opvolger veel meer een concept te zitten. Hij is kleiner en gemakkelijker te bedienen, maar dat gaat wel ten koste van een aantal leuke mogelijkheden. Een geslaagde remake? Ten dele.

Het uiterlijk van de Nano is behoorlijk veranderd
Functionaliteit staat bij de iPod Nano vanaf nu voorop

Nano gaat voor functionaliteit
We waren vorig jaar erg te spreken over de vijfde generatie van de iPod Nano. "Door de functies als de videocamera, de radio en de stappenteller is dit apparaat veel meer geworden dan een mp3-speler alleen", zo schreven we toen. We vonden zelfs dat deze iPod met een paar kleine aanpassingen de nieuwe standaard bij mediaspelers kon worden. Apple vond blijkbaar dat het helemaal anders moest met de Nano. Het is gedaan met alle leuke speledingetjes: functionaliteit staat vanaf nu voorop.

Multitouch-scherm voor iPod Nano
Met de zesde generatie van de Nano lijkt gericht op de sportende mens. Hij is bijna 2,5 keer zo klein als zijn voorganger, weegt bijna niets en is ontdaan van zijn scrollwheel. Zo is hij nog gemakkelijker mee te nemen in je broekzak of bijna onmerkbaar met de clip te bevestigen aan je shirt, dus een rondje hardlopen moet met deze speler geen probleem zijn. Hij lijkt qua uiterlijk een beetje op zijn iets kleinere broertje: de iPod Shuffle. Er is echter een groot verschil: de Nano heeft een beeldscherm (kleiner dan die van zijn voorganger) dat ook nog eens multitouch is. Dat betekent dat een groot deel van de bediening via het schermpje zelf loopt: met je vingers navigeer je door de menu's heen.

De nieuwe iPod Nano (links) ziet er heel anders uit dan de oude (rechts)

Het moet worden gezegd: het touchscreen is een enorme aanwinst. Het werkt namelijk erg snel en intuïtief. Het is ook erg handig dat je met twee vingers het beeld kunt kantelen. Hierdoor hoef je geen rare capriolen uit te halen om het scherm te bekijken als je het apparaat aan je kleding hebt bevestigd: je draait het beeld gewoon de juiste kant op en hebt meteen goed zicht.

Coverflow is weg
Tot zover is er niks aan te merken op de gebruiksvriendelijkheid: de bediening werk top. Toch ontbeert deze iPod een van de leukste en handigste functies die Apple heeft, namelijk de coverflow. En dat is eigenlijk onbegrijpelijk. Met coverflow kon de gebruiker gemakkelijk door de hoezen van de beschikbare muziek op zijn mediaspeler bladeren. De iPod Touch liet al zien hoe goed dat gaat met een touchscreen. Met deze Nano is dat dus niet mogelijk; de consument we moeten het nu doen met een saaie lijst met beschikbare cd's. Misschien dat Apple denkt dat het scherm te klein is voor deze functie – en daar zit wel wat in - , maar zonde is het wel.

Veel extra's verdwenen
De coverflow is niet het enige dat op deze Nano is verdwenen. Ook de spelletjes hebben het moeten ontgelden en de camera – die de vorige generatie zo speciaal maakte – is uit het apparaat geschrapt. Het is ook niet meer mogelijk om filmpjes te bekijken. Daarmee is het veelzijdige gehalte wel een beetje weg. Wat wel is gebleven, zijn de functie om foto's te bekijken, de fm-radio en Nike Fitness, waarmee je stappen kunt tellen. Vooral die laatste twee zijn handig tijdens een bezoekje aan de sportschool of een rondje joggen door het park. De radio is gelukkig nog wel steeds te pauzeren en terug te spoelen. Leuk als je je concentratie er even niet bij kon houden en het journaal nog even wilt terughoren!

Geluidskwaliteit nog steeds goed
Aan het afspelen van muziek is weinig veranderd: de kwaliteit is nog steeds goed en het sorteren van je favoriete liedjes kan nog steeds met een druk op de knop op genre, artiest of album. Ook de Genius-functie, waarmee iTunes voor je uitzoekt welke muziek op shuffle het beste na elkaar past, is nog steeds aanwezig. De Nano is te verkrijgen met een geheugen van 8GB of 16GB: genoeg voor een aardige hoop uur aan muziek.

Nog steeds die vervelende hoofdtelefoon
Het is jammer dat Apple met de komst van deze nieuwe generatie iPods niet meteen van het moment gebruik heeft gemaakt en de bijgeleverde hoofdtelefoon heeft verbeterd. Nog steeds is deze niet van het niveau dat je mag verwachten van een merk met een pioniersfunctie. Het snoer is te kort, de bas valt tegen en ook de houdbaarheidsdatum van de dopjes is nog steeds niet lang. Dat valt op te lossen met een eigen hoofdtelefoon, maar eigenlijk moeten bij een iPod ook dit soort accessoires op orde zijn.Zeker in een prijsklasse als deze.

Conclusie
De zesde generatie iPod Nano verschilt veel van de vorige. Door zijn geringe afmeting, lichte gewicht en multitouch beeldscherm leent dit apparaat zich goed voor sporters. Maar was deze doelgroep niet al bediend met de iPod Shuffle, die niet veel kleiner is en een stuk goedkoper? Het is maar de vraag of dit soort gebruiker zoveel waarde hecht aan een scherm als deze, zeker als deze het apparaat meer dan honderd euro duurder maakt. Want goedkoop is de Nano zeker niet: voor de versie met 8GB betaal je 159 euro, voor die met 16GB 189 euro. Ongeveer evenveel als de vorige, maar die was nog voorzien van veel leuke extra's. En dat is toch wel het grote gemis van dit apparaat.

Pluspunten Apple iPod Nano (6e generatie)
+ Klein, licht en handzaam
+ Touchscreen

Minpunten Apple iPod Nano (6e generatie)
- Waar zijn de extra’s gebleven?
- Coverflow geschrapt
- Hoofdtelefoon van lage kwaliteit
- Duur