Preview: nieuwe serie iPods van Apple

Door: redactie-besteproductnl | 3 september 2010 22:58
In september 2010 onthulde Apple zijn nieuwe serie iPods in Londen. BesteProduct onderwerpt de nieuwe mp3-spelers aan een eerste test.

Preview: nieuwe serie iPods van Apple

3 september 2010 door Bart Frouws
Wat pepernoten en nieuwe iPods met elkaar gemeen hebben? Ze zijn alle twee in september in de schappen te vinden en met uitstek geschikt voor de feestmaand december. Apple-directeur Steve Jobs onthulde op de eerste dag van de negende maand de nieuwe serie iPods die ongetwijfeld op veel verlanglijstjes zullen prijken.

Apple maakte tijdens de presentatie bekend dat wereldwijd 275 miljoen iPods zijn verkocht en de nieuwe serie de grootste update ooit is. De Shuffle, Nano en Touch zijn in een nieuw jasje gestoken en bij laatstgenoemde is nu ook FaceTime aanwezig. De iPod Classic schitterde in afwezigheid en krijgt geen vernieuwd model.

iPod Shuffle
De iPod Shuffle is de kleinste van het stel en heeft het altijd zonder beeldscherm moeten doen. In de laatste versie werden zelfs de knoppen verwijderd en werkte de besturing via de oordopjes. Daar is Apple nu op teruggekomen. De nieuwe iPod shuffle heeft zowel knoppen op het apparaat als in de draad van de headset. Voice Over, de functie die opleest welk nummer je luistert is nog steeds van de partij, net als de clip om de mp3-speler aan je kleding vast te maken. De iPod Shuffle is in vijf verschillende kleuren beschikbaar en kost 49 euro voor 2GB.

iPod Nano
De Nano heeft de grootste gedaanteverwisseling ondergaan. In plaats van een rechthoek is een vierkantje overgebleven, vergelijkbaar met de Shuffle maar dan een slag groter. Het traditionele wieltje is geschrapt en heeft plaatsgemaakt voor multi-touch besturing. De multi-touch werkt overigens alleen om het scherm te kantelen, wat bruikbaar kan zijn wanneer je de Nano aan je shirt vastmaakt. Dankzij de compactheid, ondersteuning voor Nike+, stappenteller en clip aan de achterkant lijkt de Nano een prima mp3-speler voor tijdens het hardlopen. De besturing van de Nano vergt dankzij het touchscreen enige gewenning. Bijvoorbeeld de optie om terug te keren naar het vorige menu was even puzzelen, maar blijkt gewoon een eenvoudige sleepbeweging. De Nano komt in zes verschillende kleuren en kost 159 euro voor 8G en 189 voor 16GB.

iPod Touch
De iPod Touch is nog dunner geworden en heeft dezelfde eigenschappen als de iPhone, op één puntje na: je kunt er niet mee bellen. Dat wordt wel grotendeels goedgemaakt met FaceTime, de meest aansprekende nieuwe functie van de Touch. FaceTime is videobellen via Wi-Fi en werkt met zoals de iPhone 4 als de nieuwe iPod Touch. Steve Jobs maakte tijdens de presentatie bekend dat de Touch de meest populaire iPod is en de meest verkopende draagbare spelcomputer. Met de nieuwe software is het ook mogelijk om games tegen elkaar te spelen via Gamecenter. De iPod Touch heeft een batterijtijd van veertig uur en wordt in drie verschillende modellen geleverd. De 8GB versie kost 229 euro, de 32GB €299 en voor 399 euro heb je 64GB.