Video review: Apple iPod Shuffle 4e gen.

Door: redactie-besteproductnl | 22 oktober 2010 16:37
De vorige iPod Shuffle (derde generatie) kreeg behoorlijk wat kritiek te verwerken. Hij was dan wel klein en handzaam, maar het ontbreken van bedieningsknoppen kon niet op veel gejuich rekenen. Apple heeft geluisterd naar de afkeurende commentaren en heeft

Review Apple iPod Shuffle (4e generatie)

22 oktober 2010 door Paul Gersen
De vorige iPod Shuffle (derde generatie) kreeg behoorlijk wat kritiek te verwerken. Hij was dan wel klein en handzaam, maar het ontbreken van bedieningsknoppen kon niet op veel gejuich rekenen. Apple heeft geluisterd naar de afkeurende commentaren en heeft de onlangs gelanceerde vierde generatie een stuk gebruiksvriendelijker gemaakt. En dat was eigenlijk alles dat dit spelertje nodig had.

De Shuffle heeft zijn bedieningsknoppen terug
Apple doet met de iPod Shuffle precies wat nodig was

Toen vorig jaar een compleet nieuwe generatie aan iPods op de markt kwam, was de iPod Shuffle de mediaspeler die de meeste kritiek te verduren kreeg. Deze kleinste uit de serie stond altijd bekend om zijn kleine, lichte en minimalistische uiterlijk, zodat hij ideaal was voor sporters: hij was namelijk gemakkelijk mee te nemen. Bij die laatste had Apple het uitgeklede karakter wel heel erg doorgetrokken: de bediening was namelijk van het apparaatje zelf weg; de enige manier om de mp3-speler te bedienen was via de hoofdtelefoon. Een leuk idee, maar in de praktijk niet erg slim. De hoofdtelefoon van Apple staat namelijk niet bekend om zijn goede kwaliteit en op deze manier was het niet mogelijk om je eigen oortjes aan te sluiten, of je moest een duur verloopstekkertje met afstandsbediening aanschaffen. Met de nieuwe Shuffle (BesteProduct was bij de lancering) is dit probleem verholpen: het apparaatje heeft zijn toetsen terug. Daardoor is hij iets breder, maar nog steeds heeft hij verwaarloosbare afmetingen: hij is 3 bij 3 centimeter en nog geen centimeter dik.

Goede mp3-speler om mee te sporten
De Shuffle is de goedkoopste uit de serie iPods en dat komt tot uiting in het kleine geheugen (2GB) en het ontbreken van een beeldscherpje. Door dat laatste heb je ook geen mogelijkheid om bijvoorbeeld foto's en filmpjes te kijken of een spelletje te spelen – iets dat veel andere mediaspelers wel hebben. Een bewuste keus, want de Shuffle is vooral bedoeld voor tijdens het sporten en dan zit je niet te wachten op al dat soort functies. Ander voordeel: deze iPod is door het ontbreken van alle opsmuk relatief goedkoop, zeker als je het vergelijkt met andere mp3-spelers van Apple. Hij kost namelijk ongeveer vijftig euro.

Bedieningsknoppen zijn terug
Het apparaatje mag dan misschien niet in een hoge prijsklasse vallen, hij oogt gelukkig niet goedkoop. De behuizing is van gepolijst aluminium en ziet er daardoor niet alleen chique uit, maar hij oogt ook stevig. De bediening gaat via een rond bedieningspaneel, waarmee je terug en vooruit kunt schakelen tussen nummers en het volume kunt bijstellen. Midden in zit de play- en pauseknop. Dit werkt een stuk sneller en lekkerder dan het bedieningspaneeltje dat bij de vorige iPod Shuffle in het snoer van de koptelefoon was verwerkt. Je ziet nu beter wat je doet en dat werkt een stuk makkelijker. Toch ben je wel even aan het zoeken als je een specifiek nummer wilt horen: door het ontbreken van menu's moet je alle liedjes langs tot je de juiste hebt gevonden.

De nieuwe Shuffle (links) is misschien iets groter dan de vorige (rechts), maar hij werkt wel beter

Leuke shuffle-mogelijkheden
Zoals de naam doet vermoeden, is deze mp3-speler voor een groot deel gericht op muziek afspelen in de shuffle-functie. Daarmee wordt je hele muziekcollectie gemixt afgespeeld. Een nadeel is dat je niet kunt zien welk liedje je nu afspeelt, omdat dit apparaat geen beeldscherm heeft. Apple heeft daar echter wat op gevonden. Net als de vorige Shuffle is deze namelijk uitgerust met VoiceOver. Met een druk op de knop vertelt een vrouwenstem naar welke song je luistert en wie de uitvoerende artiest is. Het valt op dat dit goed klinkt: de stem klinkt een stuk minder gekunsteld dan je zou verwachten en er wordt duidelijk gearticuleerd. Nog een functie die het shufflen leuker maakt: deze iPod is nu ook uitgerust met Genius. Dit systeem bedenkt playlists van muziek die goed bij elkaar past: dance bij dance, rock bij rock, enzovoorts.

Conclusie
Apple heeft met deze derde generatie Shuffle eigenlijk precies gedaan wat nodig was: de kritiek op de vorige wegwerken. Inhoudelijk is er vrij weinig veranderd, maar de terugkomst van de bediening op het apparaatje zelf en de verdere uitwerking van VoiceOver en Genius maken het apparaat absoluut beter dan de vorige: je kunt het een beetje zien als puin ruimen. Het is jammer dat er wederom geen aandacht is besteed aan een goede hoofdtelefoon, maar verder is deze kleinste en goedkoopste iPod absoluut niet slecht.

Pluspunten Apple iPod Shuffle (4e generatie)
+ Bedieningknoppen zijn terug
+ Goede Shuffle-mogelijkheden
+ Klein en licht

Minpunten Apple iPod Shuffle (4e generatie)
- Matige hoofdtelefoon
- Muziek zoeken blijft lastig