Video review: Apple iPod Touch 4e gen.

Door: redactie-besteproductnl | 22 oktober 2010 16:32
De iPod Touch is het kroonjuweel onder de mediaplayers van Apple. Om het apparaatje up-to-date te houden, is inmiddels de vierde generatie van de Touch gelanceerd.

Review Apple iPod Touch (4e generatie)

17 oktober 2010 door Paul Gersen
De iPod Touch is het kroonjuweel onder de mediaplayers van Apple. Om het apparaatje up-to-date te houden, is inmiddels de vierde generatie van de Touch gelanceerd. In dat opzicht houdt deze mediaspeler gelijke tred met de iPhone. Niet vreemd, de twee ‘broeders’ lijken qua innerlijk en uiterlijk behoorlijk veel op elkaar. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen, want door te zeggen dat de Touch een iPhone is waar je niet mee kunt bellen doe je beide apparaten geen eer aan.

De Touch lijkt op de oude iPhone
"Dit is meer dan een mediaplayer alleen"

Inrichten naar eigen smaak
De iPod Touch is veel meer dan een mp3-speler alleen. Zoals we ook al in de review van de vorige generatie van dit apparaat zeiden, slaat het een brug tussen een de mediaplayer, de zakcomputer en de gameconsole. Je kunt er met het gemak van een iPod muziek en films mee afspelen, maar de Touch gaat verder: door de wifi-verbinding is het mogelijk om met een draadloos netwerk contact te maken en op internet te surfen. Daarbij kun je gebruik maken van de App Store, zodat je allerlei gratis en betaalde applicaties kunt downloaden. En dat maakt het apparaat voor een mediaplayer zo speciaal: waar veel andere spelers behoorlijk passieve apparaten zijn, kun je de Touch precies zo inrichten zoals jezelf wilt. Ben je een gamefanaat? Dan zet je 'm vol met spelletjes. Gebruik je 'm als mobiel kantoor? Dan haal je daar de applicaties voor in huis. En wil je het allebei, dan is dat ook nog eens mogelijk!

Uiterlijk als de oude iPhone
Het uiterlijk van de nieuwe Touch is subtiel veranderd. Het apparaat is ongeveer even groot en dik als de vorige. De brede zilverkleurige rand is wat dunner geworden en ook het gewicht is wat minder, als is hij voor een compact apparaat wat aan de zware kant. Voor een sporter is een kleinere variant, zoals de Nano of de Shuffle meer aan te raden. Hij lijkt nog steeds een beetje op de oude iPhone: ook deze versie heeft ook een grote home-knop waarmee je te allen tijde terug kunt gaan naar het menu, in welk programma je ook zit.

Qua uiterlijk heeft de iPod Touch (links) veel weg van de oude iPhone (rechts)

Twee ingebouwde camera's
Er zijn een aantal dingen behoorlijk veranderd aan deze Touch ten opzichte van de vorige. Bij de vorige editie van het apparaat was het eigenlijk een teleurstelling dat er geen camera ingebouwd was, maar dat heeft Apple dubbel en dwars goed gemaakt: deze Touch heef namelijk zowel aan de voor- als achterkant een lens. En dat maakt het mogelijk om via internet te facetimen: videobellen met vrienden. Net als de iPhone 4 kan dit apparaat filmen in 720p HD-beeld. Het valt wel op dat de camera minder goed beeld levert dan de telefoon.

Gedetailleerder scherm
Een andere positieve verandering is het Retina-display. Het multitouchscreen is een stuk gedetailleerder dan de vorige. Ideaal voor gamers; het is te merken dat Apple deze doelgroep extra tegemoet komt. Logisch, want volgens het bedrijf is de iPod Touch de bestverkopende portable gameconsole van het moment. Het scherm heeft een LED-achtergrond. Het is voorzien van een sensor die detecteert hoeveel omgevinglicht is en pas daarop de helderheid van het scherm aan. Dat scheelt batterijen, maar is soms ook vervelend. Soms oogt het scherm toch wat donker en dan moet je de instellingen toch handmatig aanpassen. Het scherm is te vergelijken met – hoe kan het ook anders – de nieuwste iPhone, maar ook op dit gebied doet de Touch onder: de kijkhoek is bijvoorbeeld een stuk minder.

Sneller dan zijn voorganger
Qua gebruiksvriendelijkheid is er niks op dit apparaat aan te merken: zoals bij al zijn producten heeft Apple zijn zaakjes goed op orde. De Touch is een stuk sneller dan zijn voorganger, waardoor alles een stuk vloeiender loopt. Met gemak blader je door je muziekcollectie, ook al is deze behoorlijk imposant. Ook bij een grote collectie programmaatjes blijft dit apparaat naar behoren functioneren.

Weinig aandacht besteed aan hoofdtelefoon
De afspeelkwaliteit van de Touch is, net zoals bij de vorige editie, behoorlijk goed. Het blijft jammer dat Apple niks aan zijn standaard meegeleverde hoofdtelefoons heeft gedaan, want de kwaliteit van deze oortjes staat in geen verhouding tot de rest van het apparaat. En voor deze prijs had er best wel wat meer aandacht worden besteed aan een accessoire als deze. Gelukkig ben je niet afhankelijk van deze hoofdtelefoon en kun je gemakkelijk een eigen inpluggen.


De iPhone 4 vs. iPod Touch

Prijzig apparaatje
De iPod Touch is niet goedkoop: de versie met 8GB (wat toch wel weinig is voor een apparaat dat veel muziek en programma's aan kan) kost 229 euro, de versie van 32GB 299 euro en die met 64GB 399 euro. Veel geld, maar dan heb je ook een all-in-one-apparaat. Hij kan bijna alles wat de iPhone ook kan, maar de kwaliteit is wel wat minder. Logisch, want de iPhone kost een veelvoud van dit apparaatje.

Conclusie
Apple heeft zijn vierde generatie iPod Touch niet compleet veranderd, maar juist subtiel aangepast. Hij is sneller, ziet er beter uit en heeft met de ingebouwde camera een leuke extra feature. Het blijft daardoor een enorm leuke mediaplayer die de brug slaat tussen zakcomputer, gameconsole en mp3-speler. De prijs blijft aan de hoge kant, maar als je geen iPhone hebt en toch gebruik wilt maken van veel leuke Apple-features is dit een aardige vervanger, zeker ook omdat hij een stuk goedkoper is dan de variant waarmee je kunt bellen.

Pluspunten iPod Touch (4e generatie)
+ Subtiel, maar goed verbeterd
+ Mooi gedetailleerd scherm
+ Ingebouwde camera

Minpunten iPod Touch (4e generatie)
- Hoofdtelefoon is van lage kwaliteit