Autoruit heeft invloed op GPS-ontvangst

Door: redactie-besteproductnl | 10 oktober 2006 15:25
Het type voorruit van de auto kan invloed hebben op de keuze van het navigatiesysteem. BesteProduct geeft tips om het signaal te verbeteren.
Tips om het signaal te verbeteren
Navigatie in de auto

Slecht bereik met je navigatiesysteem? Het kan aan de voorruit liggen
"Een externe antenne kan het bereik een stuk opvijzelen."

Op zoek naar een nieuw navigatiesysteem? Vergelijk dan de beste navigatiesystemen in onze ranglijst en kijk waar je ze online het meest voordelig kunt kopen.

Introductie: 32 satellieten op 20.000 kilometer hoogte

Bij het GPS-systeem zweven er 32 satellieten rond de aarde, op een hoogte van meer dan 20.000 kilometer. Deze satellieten draaien in één van de zes vaste banen, die zo zijn ingedeeld dat je vanaf elke plek op aarde minimaal vier signalen kunt ontvangen. Om je locatie te bepalen moet je GPS-ontvanger in verbinding staan met minimaal drie satellieten, maar om je positie nog exacter te berekenen zijn meerdere verbindingen nodig.

Gewone ruit is geen probleem

Het signaal dat satellieten versturen is krachtig en daardoor goed op te pikken door navigatiesystemen. Toch kan het ook eenvoudig worden verstoord. Zo gaat het signaal, in tegenstelling tot mobiele telefonie, niet door muren heen, waardoor het binnenhuis niet te gebruiken is. De verbinding moet altijd zo direct mogelijk zijn. Als het navigatiesysteem op het dashboard staat en er zit alleen een autoruit tussen, levert dit geen problemen op. Het glas is transparant, daar kan het signaal ongestoord doorheen.

Warmtewerende en verwarmde ruit kan probleem opleveren

Een externe antenne voor een navigatiesysteem van TomTomDiverse nieuwe auto’s zijn uitgerust met warmtewerend of verwarmbare voorruiten. Dit kan wel een probleem opleveren voor de ontvangst. Bij warmtewerende voorruiten wordt als het ware een dunne, metalen folielaag over de ruit gelegd. Die houdt echter naast de warmtestralen ook satellietstralen tegen. Het gevolg is dat de ontvangst minder tot slechts is. Bij verwarmde voorruiten lopen dunne draadjes door de voorruit. Ook deze kunnen satellietstralen tegenhouden.

Externe antenne of sterke chip is de oplossing

Beschik je over een auto met een speciale voorruit dan doe je er verstandig aanom maatregelen te nemen. Je hebt verschillende mogelijkheden.

  • Als je een losse antenne hebt, kun je proberen in de auto een plek te vinden waarje wel ontvangst hebt (zijruit, onder de binnenspiegel).
  • Je kunt een externe antenne aanschaffen (een re-radiating antenne). Deze wordt aande buitenkant van de ruit gemonteerd, waardoor de satellietstralen niet door deruit hoeven.
  • Bij de nieuwste modellen, die zijn uitgerust met betere chips (zoals de SiRF Starr III in de TomTom Go 910) is een externe antenne vaak niet nodig. Dezeontvanger is zo sterk dat er voldoende signalen binnenkomen om de positie te bepalen.
  • Ook de autobranche is op dit probleem ingesprongen. Diverse autofabrikanten hebbenin de voorruit een deel folievrij gemaakt, waar de GPS-ontvanger onder geplaatstkan worden.