Tips voor het kopen van navigatiesystemen

Door: redactie-besteproductnl | 8 oktober 2006 21:41
Kies een goed afleesbaar scherm, beluister de stem en zoek jouw ideale systeem. BesteProduct geeft tips voor kopen van een navigatiesysteem.
Koopwijzer

Verkorte koopgids navigatiesystemen

Indien je weinig tijd heb en snel een keuze wilt maken, vind je hier een beknopte koopgids. Wil je meer uitleg en informatie, ga dan door naar de uitgebreide koopgids.

Stap 1: Waar haalt een navigatiesysteem je GPS-informatie vandaan?

Een navigatiesysteem communiceert met satellieten, waardoor het navigatiesysteem precies weet waar je bent.

Stap 2: Hoe groot moet mijn beeldscherm zijn om alles goed te kunnen zien?

Het beeldscherm moet in ieder geval niet kleiner zijn dan 9 centimeter (3,5 inch), anders raak je het overzicht kwijt. Modellen met breedbeeldformaat hebben een grotere beeldverdeling en zijn voor de ogen overzichtelijker.

Stap 3: Welke kaarten worden standaard geleverd en hoe kom ik aan nieuwe kaarten?

Bijna alle fabrikanten geven in ieder geval de kaarten van West-Europa gratis bij je navigatiesysteem. Daarnaast kun je altijd losse kaarten kopen voor een vast bedrag en ook zijn er tegenwoordig fabrikanten die je extra kaarten laten huren.

Stap 4: Op welke manier kan ik mijn kaarten updaten?

Veel navigatiesystemen worden tegenwoordig geleverd met een gratis abonnement zodat je altijd je kaarten kunt updaten. Daarnaast zijn er ook systemen waarbij je eenmalig een bedrag betaalt, waarna je een leven lang je systeem kunt updaten.

Stap 5: Wat kan ik met TMC en heb ik dat echt nodig?

Dit staat voor Traffic Message Channel en zorgt ervoor dat je informatie krijgt over de actuele situatie van het wegennet zoals files, vertragingen, gladheid, mist en de locaties hiervan. TMC is een handige gratis dienst, die je goed kan helpen wanneer je onderweg bent.

Stap 6: Welke extra functies van een navigatiesysteem zijn nog meer handig?

Steeds meer navigatiesystemen worden uitgerust met Bluetooth, waardoor je je systeem kunt gebruiken om handsfree te bellen. Daarnaast houden veel navigatiesystemen allerlei statistieken bij: zo kun je vaak zien hoe hard je gemiddeld gereden hebt, hoeveel benzine je ongeveer verbruikt en welke bestemming je het vaakst hebt ingevoerd.

Stap 7: Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een los navigatiesysteem en een inbouwsysteem?

Het grootste voordeel van een inbouwsysteem is dat het systeem altijd perfect blijft werken, ook wanneer er geen GPS ontvangst is, doordat het systeem aangesloten is op de interne bedrading van de auto. Daarnaast beschikt een inbouwsysteem meestal ook over een cd- of dvd-speler, tuner of zelfs televisiefunctie.

Stap 8: Waarom moet ik eigenlijk nog een navigatiesysteem kopen, ik heb toch een smartphone?

Tegenwoordig kun je met bijna iedere smartphone ook navigeren, maar dit heeft een paar nadelen: je verbinding loopt namelijk via GPS en je internetabonnement. Je kaarten zijn wel altijd up-to-date, maar je accu loopt erg snel leeg, je hebt een carkit nodig en er wordt veel data van je internetbundel gesnoept.


Uitgebreide koopgids navigatiesystemen

Stap 1: Waar haalt een navigatiesysteem je GPS-informatie vandaan?

De techniek waarmee een navigatiesysteem bepaalt waar je bent, heet GPS. Voluit betekent dit global positioning system, waarbij de naam letterlijk al aangeeft wat het doet, namelijk jouw positie op de aardbol aangeven. Een navigatiesysteem communiceert met verschillende satellieten die boven de aarde rondhangen, waardoor je positie altijd en overal kan worden bepaald. Een groot voordeel hiervan is dat je geen internetverbinding nodig hebt om herkend te worden, maar tegelijkertijd brengt dit ook een nadeel met zich mee: wanneer je bijvoorbeeld in een tunnel of tussen hoge gebouwen rijdt, kan het GPS signaal nog weleens verloren gaan. Daarnaast hebben sommige auto’s warmte werend glas in de voorruit en dit kan het signaal soms ook tegengaan. De meeste systemen gaan hier gelukkig goed mee om. Wel kan het bij het opstarten soms even duren voordat een navigatiesysteem de satellieten gevonden heeft.

Stap 2: Hoe groot moet mijn beeldscherm zijn om alles goed te kunnen zien?

Het beeldscherm is één van de belangrijkste dingen waar je naar moet kijken wanneer je een navigatiesysteem aanschaft. Navigatiesystemen worden namelijk geleverd in diverse beeldformaten en een groter scherm heeft wel degelijk voordelen. Zo is alles natuurlijk prettiger en duidelijker leesbaar in de auto, maar zorgt het ook voor een rustigere kijkervaring. Welk scherm perfect voor jouw ogen is, blijft persoonlijk. Ga dus op onderzoek uit en kijk voor jezelf welke grootte voor jou goed is. Wel geldt dat een scherm kleiner dan 9 centimeter (3,5 inch) moeilijk afleesbaar is. Overigens hebben steeds meer navigatiesystemen een breedbeeld beeldscherm, waardoor je alles nog beter kunt zien.

Stap 3: Welke kaarten worden standaard geleverd en hoe kom ik aan nieuwe kaarten?

Wanneer je een navigatiesysteem wilt aanschaffen, is het ook goed om te kijken welke kaarten geleverd worden bij het toestel. Bijna alle fabrikanten geven in ieder geval de kaarten van West-Europa gratis bij je navigatiesysteem. Deze zitten bij de prijs inbegrepen en kosten je verder niets. Wanneer je buiten West-Europa gebruik wilt maken van je navigatiesysteem, is het een ander verhaal: je kunt van ieder land namelijk losse kaarten kopen, die je vervolgens zelf in je systeem zet met behulp van een SD-kaartje of door je navigatiesysteem direct aan te sluiten op je computer. Behalve het kopen van kaarten, zijn er ook fabrikanten bij wie je losse kaarten kunt huren. Op deze manier kun je bijvoorbeeld voor een vakantie een aantal weken lang kaarten huren, zonder dat je ze meteen hoeft te kopen.

Stap 4: Op welke manier kan ik mijn kaarten updaten?

Hierop aansluitend is het ook heel belangrijk dat je kijkt op welke manier je het navigatiesysteem kunt updaten. Het wegennetwerk verandert continu, waardoor je navigatiesysteem in de war kan raken en je een verkeerde kant opstuurt. Daarom is het belangrijk dat je minstens twee keer per jaar je kaarten update. Bij de aanschaf van je navigatiesysteem is het dan ook slim om te kijken naar wat het updaten je gaat kosten. Sommige fabrikanten bieden je nieuwe landkaarten namelijk gratis aan; de prijs van het updaten wordt dan meestal doorberekend in de aankoopprijs van het systeem. Daarnaast zijn er ook systemen waarbij je eenmalig een bedrag betaalt en vervolgens een leven lang je systeem kunt updaten.

Stap 5: Wat kan ik met TMC en heb ik dat echt nodig?

Een handig aspect bij veel navigatiesystemen is de TMC-functie. Dit staat voor Traffic Message Channel en zorgt ervoor dat je informatie krijgt over de actuele situatie van het wegennet zoals files, vertragingen, gladheid, mist en de locaties hiervan. Wanneer een navigatiesysteem is uitgerust met TMC kan het systeem op basis van dit TMC-signaal de route aanpassen en alternatieve routes berekenen. Met name files kunnen hierdoor makkelijker worden vermeden omdat het navigatiesysteem op eigen initiatief alternatieve routes aanbiedt. Het is dus vooral nuttig wanneer je veel op de weg zit en graag de snelste route naar je eindbestemming wilt. TMC werkt in de meeste Europese landen en is een gratis dienst.

Stap 6: Welke extra functies van een navigatiesysteem zijn nog meer handig?

Allereerst zijn steeds meer navigatiesystemen uitgerust met Bluetooth. Deze techniek zorgt ervoor dat je je systeem kunt gebruiken om handsfree te bellen. Je gebruikt de interne microfoon van het navigatiesysteem om te praten en via de luidspreker kun je de ander dan horen. Zo kun je naast het navigeren, veilig onderweg een telefoontje plegen. Daarnaast heeft een navigatiesysteem nog veel meer handige functies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een overzicht waar je kunt zien hoe hard je gemiddeld gereden hebt, hoeveel benzine je ongeveer verbruikt en welke bestemming je het vaakst hebt ingevoerd. Maar dat is niet alles, want er zijn ook steeds meer systemen waarop je muziek kunt afspelen. Meestal zet je muziek op een SD-kaartje, waarna je navigatiesysteem de mp3-bestanden hierop herkent en afspeelt.

Stap 7: Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een los navigatiesysteem en een inbouwsysteem?

Een inbouwsysteem heeft ten opzichte van een portable navigatiesystemen nogal wat voordelen: zo is dit systeem aangesloten op de interne bedrading van de auto, waardoor het systeem altijd perfect blijft werken, zelfs als er geen GPS ontvangst is, zoals in tunnels en tussen hoge gebouwen. Verder is het gewoon een compleet systeem, want naast de mogelijkheid tot navigeren, kun je meestal ook cd’s en/of dvd’s afspelen, beschikt het over een tuner en kun je soms zelfs televisie kijken op je inbouwsysteem.

Stap 8: Waarom moet ik eigenlijk nog een navigatiesysteem kopen, ik heb toch een smartphone?

Het is tegenwoordig ook mogelijk om met je smartphone te navigeren. Althans, wanneer je smartphone over GPS beschikt en je een internetbundel hebt. Dit laatste is ook meteen een nadeel ten opzichte van een normaal navigatiesysteem, omdat er tijdens het navigeren veel van je internetbundel wordt afgesnoept. Voordelig is dan wel weer dat al je kaarten altijd up-to-date zijn, maar samen met het snel leeglopen van je accu en het nodig hebben van een carkit, heeft mobiele navigatie toch meer nadelen dan voordelen. Wel is het mogelijk om een externe applicatie te kopen, waarbij je een eenmalige licentie krijgt en vervolgens overal naartoe kunt navigeren zonder het gebruik van internet.

  • Kijk ook eens of je navigatiesysteem rijbaanbegeleiding ondersteunt. Door middel van pijlen op de rijbaan en met weergave van de borden wordt duidelijk aangegeven welke rijbaan je moet volgen, wat vooral handig kan zijn bij drukke knooppunten.
  • Bij alle navigatiesystemen kun je tegenwoordig ook instellen dat je een melding krijgt wanneer je te hard rijdt. Handig is dat je zelf kunt instellen bij hoeveel kilometer per uur te hard rijden je deze melding krijgt.
.