Verschillende typen navigatiesystemen op een rij

Door: redactie-besteproductnl | 10 oktober 2006 15:38
Welk type navigatiesysteem moet ik kopen? Verschillende typen navigatiesystemen op een rij met de voor- en nadelen: inbouw, PND, PDA of GSM.
Inbouw, PND, PDA of GSM
2 juli 2009 door de redactie
"Ik zei daar links."
"Ja, maar volgens mij moeten we rechtdoor."
"Lees dan lekker zelf de kaart."
Het is slechts enkele jaren geleden dat dergelijke echtelijke ruzies schering en inslag waren in de auto. Met de komst van de navigatiesystemen behoren die tot het verleden. Een nieuw strijdpunt is geboren: welk systeem moeten we nemen? Een overzicht van de verschillende typen, met de voor- en nadelen per systeem.


Het onvangst van ingebouwde navigatiesystemen is vaak erg goed
"Haal ook de zuignap van het raam, anders denken inbrekers dat er wat te halen valt"
Inbouw navigatiesystemen
Bekende merken met inbouwsystemen zijn Pioneer, Becker, Blaupunkt, Alpine, Kenwooden Sony. Deze navigatiesystemen worden geroemd vanwege de fraaie manier waarop zezijn weggewerkt en de vaak overzichtelijke schermen. Een ander voordeel: de ontvangstvan het apparaat is doorgaans zeer betrouwbaar en met TMC kunnen de filemeldingenworden ontvangen. Een nadeel: aan het systeem en het inbouwen hangt een stevig prijskaartje;de bedragen kunnen oplopen tot vierduizend euro.

Personal Navigation Device (PND)
In de volksmond wordt dit dikwijls een TomTom genoemd, omdat het merk de PND-marktstevig in handen heeft. Maar TomTom is lang niet de enige die deze alles-in-één-systemenop de markt brengt. Gramin, Medio, Mio, Acer, LG, Blaupunkt, Pioneer en vele anderenproberen ook wat van de grote taart mee te snoepen. En dat is goed mogelijk, aangeziende populariteit van de PND's groot is. Dat heeft veel te maken met het bedieningsgemak,het handzame formaat en de prijs. Voor een paar honderd euro heb je een apparaatmet alles erop en eraan. Een ander voordeel: de apparaten zijn gemakkelijk te installeren.Je haalt het navigatiesysteem uit de doos, sluit 'm aan en hij werkt. De nieuwstemodellen kunnen behalve navigeren nog veel meer: er zit een mp3-speler op, een digitalecamera, je kunt je mobiele telefoon erop aansluiten en tijdens het rijden kun jetips krijgen over bezienswaardigheden, restaurants en andere zaken. Een nadeel:de apparaten zijn niet alleen populair bij consumenten die er een willen kopen.Ook onder dieven zijn de navigatiesystemen zeer gewild. Alleen het apparaat meenemenis vaak niet voldoende. Ook de houder met zuignap moet van de ruit worden gehaald,omdat anders het vermoeden bestaat dat het systeem in de auto verborgen ligt ende ruit er alsnog uit gaat. Sommigen bezitters halen om die reden zelfs de afdrukvan de zuignap weg. En hoewel de systemen compact zijn, moet je het apparaat tochoveral mee naar toe slepen.



PDA
Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de PDA’s voor navigatie worden gebruikt.Deze kleine, handzame computers moeten dan wel zijn uitgerust met een GPS-antenne(deze zijn zowel intern als extern te krijgen) en de vereiste software en wegenkaartenmoeten erop worden geïnstalleerd. Software voor de PDA is er onder meer van Tomtom, Route66en Navigon. Voordeel van de PDA is dat je behalve een navigatiesysteem ook handzamecomputer hebt, waarmee je kunt internetten, e-mailen, een agenda kunt beheren, enz.Nadeel: met een externe antenne ligt er nog al wat bedrading in de auto. De kansop storingen is daarmee wat groter. De nieuwere systemen worden daarom via bluetooth verbonden met een GPS-ontvanger. Dat scheelt weer een kabel.

Smartphone (GSM)
Wat is er gemakkelijk dan de mobiele telefoon die je toch al bij je hebt, te gebruikenvoor het navigeren?Volgens sommige experts gaat om die reden de GSM uiteindelijkde strijd winnen van de andere navigatiesystemen. Steeds meer smartphones zijn uitgerustmet een GPS-ontvanger. Behalve de ontvanger zijn navigatiesoftware (onder andereTomTom, Route66) en wegenkaarten vereist. Deze software wordt op het geheugenkaartjegeplaatst. Er is ook een mogelijkheid via een GPRS-verbinding de kaarten van eenserver te halen. Zeker bij het gebruik in het buitenland kunnen de kosten dan aardigoplopen. Het kleine scherm en toetsenbord zijn nadelen van de smartphone. Ook ishet noodzakelijk een carkit in de auto te hebben voor een goed geluid.

Navigatie in de autoradio
Deze systemen zijn niet echt goedkoop, maar het scheelt een extra apparaat in deauto. Een duidelijk nadeel is het kleine scherm waarop de route staat aangeven.Een extra scherm is dan een oplossing. Daarentegen komt het geluid over de speakers,dus dat zit wel goed. Deze navigatiesystemen hebben bijna allemaal standaard TMC,waardoor bij het berekenen van de route rekening wordt gehouden met de files.


Bronnen en meer informatie