Paul Gersen
Paul Gersen
Redacteur

Audiofanaat: Rick van Velthuysen

Door: Paul Gersen | 17 maart 2013 14:34

In samenwerking met Lust For Life Magazine brengen we jullie iedere maand een interview met een prominente Nederlander over hun favoriete audio-producten. Deze keer: Rick van Velthuysen.

Hij was nauw betrokken bij de oprichting van Radio 538, presenteerde TopPop, Arbeidsvitaminen en helpt een groot deel van Nederland dagelijks de file door met zijn ochtendprogramma Rick In De Morgen. Rick van Velthuysen is niet meer weg te denken uit het radiolandschap. En dan te bedenken dat het voor hem allemaal begon toen zijn oom hem in aanraking bracht met The House Of The Rising Sun. In samenwerking met muziektijdschrift Lust For Life een interview.

Eerste aanraking met muziek
“Muziek speelde vroeger bij mijn ouders niet een heel grote rol. Mijn vader houdt van jazzmuziek en lichte pop, dus al er muziek op stond, waren het vaak artiesten als Nat King Cole en Frank Sinatra. Ik heb muziek zelf belangrijk moeten maken. De voorzet werd gegeven door mijn oom en tante: die waren een stuk jonger dan mijn pa en ma. Ik weet nog dat ze een plaat hadden met een hoes die door mij altijd als ‘het gekkenhuis’ werd omschreven. Dat was The House Of The Rising Sun van The Animals. De beleving van mijn oom als hij die opzette was een eye-opener voor me. Hij draaide die plaat met zoveel plezier, dat deed me echt wat.”

Eerste plaat
“Ik moet een jaar of elf zijn geweest toen ik Help (Get Me Some Help) van Tony Ronald kocht. Ik ben altijd een groot liefhebber van dynamische popmuziek geweest en deze single past perfect in dat straatje. Het intro met het orgel en zang en als dan de band invalt: prachtig vond ik het! Waar ik de single kocht? Dat moet waarschijnlijk in de plaatselijke platenhandel van Papendrecht zijn geweest.”


Help (Get Me Some Help) - Tony Ronald

Eerste radio
“Ik had vroeger een transistorradio en een cassettedeck, ik denk van Sanyo, waarmee ik muziek opnam. Niet alleen van de radio, maar ook TopPop van televisie. Dat deed ik met een microfoon. Het klonk natuurlijk nergens naar, maar ik moest alle muziek gewoon hebben. Als klein jongetje combineerde ik de installatie met een platenspeler om liedjes vloeiend in elkaar over te laten lopen, zodat er altijd muziek te horen was. Toen hadden mensen in mijn omgeving al door dat het niet bij luisteren alleen zou blijven, haha!”

‘Ik word enorm onrustig van mensen die als zombies met hun iPod over straat lopen’ 

Hifi-installatie
“Ik heb thuis een studio, maar die gebruik ik alleen om radioprogramma’s op te nemen en niet om muziek te beluisteren. Vroeger zag ik een goed geluid in huis als een elementaire behoefte, maar dat is met de jaren een beetje op de achtergrond geraakt. In de woonkamer staat nu een standaard home cinema-setje van Sony, daar doe ik het mee. Bij mij in de buurt zit Johan Ketelaar, die echt fantastische speakers maakt. Soms ga ik daar langs en laat hij me horen hoe dynamisch en warm een goede set boxen kan klinken. Mooi, maar het gevoel dat alles perfect in orde moet zijn, is bij mij een beetje weg.”

Cd, lp of mp3
“Vinyl vind ik nog steeds de meeste charme hebben. De hoes alleen al zegt zo veel over de artiest en de muziek. En tja, een cd pakt toch wat minder lekker vast. Digitale muziek vind ik echter wel erg makkelijk. Ik heb nogal veel nummers en vroeger was ik uren door mijn verzameling aan het ploegen om de juiste te vinden. Nu heb je een liedje met een paar drukken op de knop gevonden en als het er niet tussenzit, dan download ik het binnen een paar seconden. En ook niet onbelangrijk: het scheelt enorm veel ruimte in huis.”

Mp3-speler
“Ik heb geen iPod. Ik word er namelijk enorm onrustig van als ik mensen als zombies met die dingen in hun oor over straat zie lopen. Levensgevaarlijk ook, want in het verkeer word je zo platgereden. Of al die voetballers, die met zo’n enorme hoofdtelefoon ongeïnteresseerd voor zich uit zitten te kijken. Nee, dat is aan mij niet besteed.”

Speledingetje: Sony MDR-V700 hoofdtelefoon
“Vroeger had ik de Sony MDR-V900HD hoofdtelefoon voor in de studio, maar die worden niet meer gemaakt. Zonde, want bijna alle hoofdtelefoons van nu hebben midhoge tonen waar niet doorheen te komen is. Je moet een gehoorbeschadiging hebben om daar naar te kunnen luisteren. Nu heb ik een Sony V700, die veel gebruikt wordt door live-dj’s. Hij heeft bijna hetzelfde geluid als mijn oude en ik heb dan ook een exemplaar liggen in iedere studio waar ik wel eens te vinden ben.”

Rick van Velthuysen

Deel dit bericht:
Tags