Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Beautyvlogster Vera Camilla nu ook cameratester!

Door: Ger de Gram | 18 april 2012 15:26

"Hey, kunnen jullie me helpen met het uitzoeken van een goede compactcamera die goed kan filmen en fotograferen? Ik maak namelijk YouTube-filmpjes voor op mijn webste." Dat was ongeveer de strekking van de e-mail die Vera Camilla (20) ons een paar maanden geleden stuurde. Wij dachten: dat kunnen we je het beste zelf laten ervaren, Vera. Zo gezegd, zo gedaan.

Vera Camilla is een 20-jarige beautyblogger uit Arnhem. Vol verve blogt ze dagelijks over de nieuwste foundation, lippenstift en wat al niet. Als het maar over beauty en fashion gaat. Dagelijks trekt haar website VeraCamilla.nl zo'n tienduizend bezoekers, op Twitter heeft ze sinds kort meer dan achtduizend volgers en haar filmpjes worden gemiddeld 16.000 keer bekeken. Indrukwekkende statistieken voor een meisje van net twintig die vanuit haar eigen slaapkamer bij 'r ouders thuis een site bijhoudt. "Ik ben ermee begonnen omdat ik graag wilde schrijven, en dan over mijn eigen hobby", glimlacht Vera. "Dit had ik zelf ook nooit verwacht."

Video: YouTube-vlogger Vera Camilla


BesteProduct ging op bezoek bij Vera Camilla. Hoe ging het testen?

'Shoplogs' en persevenementen
Wekelijks maakt Vera Camilla diverse filmpjes. Soms is het een 'shoplog', waarin ze haar onlangs gekochte beauty-spullen laat zien, soms gaat ze op pad om een persevenement vast te leggen. Vooralsnog filmt Vera met een Canon EOS 550D spiegelreflexcamera. Een prima spiegelreflexcamera, maar voor haar filmpjes niet ideaal. Vera: "Ik wil vaak producten in een close-up laten zien, en dat werkt niet altijd goed." Dus ging ze op zoek naar een alternatief en kwam ze bij ons terecht. Ze wilde een digitale camera, liefst niet al te groot, met autofocus en goed geluid.

Nou, die camera's testen wij grondig en dus kwamen we met een lijstje:

  • Olympus Pen Mini, inclusief extra microfoon. Een camera met een lichtsterke lens en goed geluid dankzij de extra microfoon die je via het accesoireschoen erop schroeft.
  • Sony Cybershot HX9V. Een travelzoomcamera met uitstekende Full HD-Filmfunctie.
  • Panasonic SD90 videocamera. Een ouderwetse camcorder. Waarom? Om gewoon eens te vergelijken en (vooral) het kantelbare scherm uit te proberen.
  • Panasonic Lumix DMC-FZ48. Een bridgecamera met een flink zoombereik en uitstekend geluid, bewees Caro Emerald voor ons.

MTS-bestanden
Eén ding waar we niet (direct) rekening mee hadden gehouden, was het opslagformaat. Wij monteren met professionele editsoftware, dat praktisch met elk filmbestand kan omgaan. Maar goed, Vera Camilla (spreek uit: Kamiela) edit in iMovie. Een meer dan aardig programma, maar wel een die specificiek is gericht op Apple's Mac en haar zo geliefde MOV-bestanden. En dat zorgde voor de nodige hersenbrekens, hoofden tegen muren en kill me, kill me now- achtige opmerkingen. "Filmen al die camera's nou in zo'n raar MTS-formaat?", twitterde ze. Nee. het is een te begrijpen probleem.

Gelukkig is daar YouTube met al haar tutorials. Dat ze gemaakt worden door jochies zonder volgroeide adamsappels vergeten we maar effe.

Compactcamera's van tegenwoordig filmen in Full HD. Erg gaaf, maar het bestandsformaat is nog niet altijd ideaal. Negen van de tien digitale camera leveren namelijk het AVCHD-formaat uit. En dat resulteert in ietwat ingewikkelde MTS-bestanden waar iMovie (en zeker ietwat verouderde versies daarvan) geen kaas van gegeten heeft. Gevolg: een hoop geconverteer en dat duurt lang. Te lang. Maar gelukkig is daar YouTube met haar tutorials. Dat ze zijn gemaakt door jochies zonder volgroeide adamsappels vergeten we maar effe. Het converteren bleek niet nodig en dus kon Vera vrolijk testen. Het resultaat kun je vinden in Vera's eigen filmpje (zie hieronder).

Met allevier de camera's maakte ze één filmpje, waar Vera haar favoriete nagelakjes showt. Althans, dat was de bedoeling: de praktijk leert dat niet alle camera's filmpjes met dezelfde hoeveelheid beelden per seconde schieten. Dat is productafhankelijk. En iMovie vindt 60FPS bijvoorbeeld niet zo leuk. Gevolg: de Sony Cybershot HX9V pakte hij niet. En dus schoten we die maar gelijk af. Er moet immers een winnaar komen, niet? Ook de Panasonic SD90 camcorder deed verdacht moeilijk en dus greep Vera even terug naar haar eigen DSLR. Toch kun je in bovenstaand filmpje duidelijk het verschil tussen de diverse camera's zien.

'Ouwe omakleur'
De Olympus PEN Mini filmt heel aardig, zo vindt Vera: 'Alleen tijdens het scherpstellen op mijn producten hoorde ik duidelijk het lensje zoeken en dat is gewoon niet fijn.' Bovendien is er een ander probleem. "Hij heeft een ouwe omakleur", lacht Vera. "Dat doet Nikon met de Nikon 1 beter.:" In deze kleur zou de fanatieke blogster 'm zeker niet kopen.

Vera Camilla Panasonic FZ48

Er blijft dus eigenlijk maar één camera over. De Panasonic Lumix DMC-FZ48. Een camera met een flink zoombereik en Full HD-filmfunctie. Even waren we op de redactie al bang dat die ook niet goedgekeurd zou worden, maar dat viel mee. "Echt een uitstekende camera. Hij stelt prachtig scherp, het geluid is goed, de kleuren zijn mooi - helemaal top." Toch is er nog wel een ding. Er ontbreekt een kantelbaar scherm. "Nu moet ik een beetje gaan gokken waar ik ongeveer moet gaan zitten om goed in beeld te zijn." Gelukkig is daar de oplossing: de Panasonic DMC-FZ150. De grotere broer van de FZ48 heeft nog net iets meer zoom en een handig kantelbaar scherm.

Hamvraag: gaat de Canon EOS 550D nu de deur uit? "Dat kan maar zo", glimlacht de Youtube-vlogger. Mocht ze 'm aanschaffen, zal het echter nog wel even duren voordat Vera ermee gaat filmen "Bij de 550D kostte het me maanden om 'm helemaal te snappen. Dus dat zal nu ook wel weer zo zijn, haha." 

Trouwe fans, nog even geduld dus op de prima beelden van de FZ150.

Vera Camilla volgen?
www.veracamilla.nl
www.youtube.com/veracamilla

Deel dit bericht:
Tags