Tom Haze
Tom Haze
Redacteur

De 7 meest opvallende audio en tv-producten van 2016 volgens de Nederlandse vakpers

Door: Tom Haze | 12 december 2016 18:15

De 2016 editie van de BesteProductAwards kende een bijzondere uitslag. Samsung wonalle prijzen, vooral met haar telefoons. Onder de 40 techjournalisten ook veel testers vanaudioapparatuur en televisies. Opvallend was de verscheidenheid aan favoriete productenwaardoor er slechts 2 hifi- en videoproducten in de top 10 belanden. De OLED tv’s van LGop een mooie derde plaats. Samsungs’ ATMOS soundbar haalde ook de algemene top 10.Welke producten vielen ons verder op bij de inzendingen?

#1 De OLED tv’s van LG

LG heeft dit jaar de G6-, E6-, C6- en B6-modellen van hun OLED-televisies gelanceerd. Op de IFA 2016 maakten wij voor het eerst live kennis met de meest geavanceerde OLED TV, de G6. Een ongelofelijke TV, maar wel met een enorm prijskaartje van zo’n 20 duizend euro. “Alleen voor de Wesley Sneijder’s van deze wereld weggelegd”, lieten wij toen al optekenen.

Gelukkig hoef je niet het salaris van een topvoetballer te hebben om toch te kunnen genieten van OLED. De andere modellen zijn namelijk een stuk beter betaalbaar, met haast even indrukwekkende prestaties. De E6 heeft hetzelfde fraaie ‘picture-on-glass’-design als de G6, De C6 is de curved variant en de B6 is de ‘goedkoopste’ range die het Zuid-Koreaanse merk aanbiedt. De beeldkwaliteit is bij alle modellen echter nog steeds fantastisch te noemen, LG pakt een dik verdiende bronzen plak.

"De echte filmliefhebber is uit op zo diep mogelijk zwart, een strakke weergave en een hoog contrast. Dit is precies wat de premium E6V oled tv-serie van LG biedt. Je haalt met deze tv de beste beeldkwaliteit van dit moment in huis en krijgt daarbij ook nog eens een slank en strak design"
Martijn Chel (Homecinema Magazine)

"Het OLED-scherm van deze LG toont hoe de toekomst van televisietechnologie er uit ziet. Perfect zwart, brede kijkhoek, intense kleuren, en heldere beelden, en dat allemaal in een ultraslanke verpakking. Een echt genot voor de cinefiel, maar net zo goed een indrukwekkend beeld voor de sportliefhebber. Het WebOS 3.0 smart tv-systeem maakt van je televisie een moderne entertainment-hub. Selecteer op makkelijke wijze internettoepassingen zoals Netflix of YouTube, digitale tv, of een externe bron, gewoon door het aan te wijzen op het scherm."
Eric Beeckmans (FWD Magazine)

"Waanzinnige beeldkwaliteit! De combinatie van de OLED-technologie, 4K en HDR tilt een film kijken en gamen naar een hoger niveau."
Tom Haze (BesteProduct.nl)

"OLED-tv's hebben de fakkel overgenomen van plasma als het gaat om het weergeven van diepe zwarten én ze bieden zeer levendige kleuren. Alleen is OLED betrekkelijk duur... De B6 is net daarom zo geslaagd. Het is de goedkoopste 55-inch OLED-tv van de nieuwste generatie met 4K en HDR, en biedt daarom beeldkwaliteit van de hoogste plank."
Jamie Biesemans (HiFi.nl en FWD Magazine)

LG reageert enthousiast

"Wij zien deze erkenning door de vakpers als wederom een bevestiging dat er een nieuwe categorie in TV is ontstaan. Dank aan alle consumenten die gekozen hebben voor onze LG OLED TV"
Bas Dekker (Commercial Director Netherlands LG Electronics)

#2 Samsung HW-K950

Een van de eerste audio producten uit het nieuw geopende soundlab van Samsung in California. Premium Dolby Atmos-compatibele soundbar met 5.1.4 systeem waarbij het geluid ook ‘van boven’ komt. Niet door speakers hoog op te hangen, maar door geluid te weerkaatsen via het plafond. Regen hoor je zo van boven naar beneden vallen.

"Dolby Atmos in een soundbar - Samsung is niet de eerste, maar biedt een grootse film- en game-ervaring. Een krachtige sub en twee rear-speakers zorgen voor een realistischere ervaring dan bij veel concurrenten. En dat tegen een relatief lage prijs!"
Jasper Mijwaard (HiFi.nl)

"Een soundbar tilt de klankprestaties van je televisie op naar het thuisbioscoop-niveau. Er is een ruime keuze, maar deze Samsung steekt er toch wel boven uit. Hij biedt kamervullende en meeslepende klank, is makkelijk te installeren dankzij draadloze achterluidsprekers en subwoofer, en doet ook nog eens dienst voor al je streaming muziekdiensten. Zijn uniek kantje: een indrukwekkende weergave van het nieuwe Dolby Atmos-geluidsformaat waarbij klank zelfs uit de hoogte lijkt te komen."
Eric Beeckmans (FWD Magazine)

"Samsung heeft met de HW-K950 een soundbar gecreëerd die veel heel dicht in de buurt komt van een echte Dolby Atmos-ervaring, maar zonder je huiskamer vol te stouwen met luidsprekers. De extra draadloze luidsprekers achteraan met dubbele speakers en de bovenliggende speakers in de soundbar zelf omhullen je met surroundgeluid, net zoals in de bioscoop. Een high-end AV-receiver met 9 aparte luidsprekers en subwoofer klinkt misschien beter, het kost wel heel wat meer. De multiroommogelijkheden zijn de kers op de taart."
Jamie Biesemans (HiFi.nl)

"Soundbar die zijn gelijke niet kent. Met betrekkelijk weinig speakers een realistische ATMOS ervaring. Ja, met circa 1.300 euro niet goedkoop maar voor het geld vind je geen gelijkwaardig presterende set die in de buurt komt."
Niels Willems (BesteProduct.nl)

#3 Netflix

Eerder een dienst dan een product en daarom niet bij iedereen opgeborreld. Netflix is razend populair en boegbeeld van het nieuwe tv-kijken. Je hoorde al niemand klagen en nu Netflix recentelijk de mogelijkheid biedt content tijdelijk te downloaden worden we nog blijer. En dat alles voor een schappelijke prijs.

"Video on Demand is in 2016 ècht doorgebroken - en Netflix leidt de weg. Op het gebied van van 'content' zetten ze de toon met eigen series die bijna allemaal van hoge kwaliteit zijn (ja, er zijn uitzonderingen). En naast de inhoud kiezen ze ook voor de beste techniek: 4k, HDR, surround sound - zaken waar het de 'gewone' tv ook in voorbijstreeft."
Johan de Groot (AVblog.nl)

"Zijn er eigenlijk nog mensen die regulier televisie kijken? Netflix bracht dit jaar weer een karrenvracht aan geweldige series uit (Stranger Things, Flaked), voegde nieuwe seizoenen toe van bestaande reeksen (Narcos, House Of Cards) en kwam ook nog eens met een aantal middelmatige (Fuller House, The Range). Misschien laat dat laatste juist de groei van de streamdienst zien: ook voor minder goede series is immers een markt, iedereen die naar commerciële zenders kijkt, weet dat. En toen voegden ze ook nog eens een downloadfunctie toe. Helden."
Paul Gersen (Lust For Life)

#4 Bowers & Wilkins 800 D3

De gerenommeerde speakerfabrikant Bowers & Wilkins viert op passende wijze haar 50ste verjaardag met de 800 D3. Alle kennis van de nu nog Engelse fabrikant over perfecte geluidsweergave is verwerkt in deze deels van aluminium gemaakte speaker. Je boert 30.000 euro achteruit als je een set aanschaft.

"In de audiowereld kon je er niet omheen: de Bowers & Wilkins 800 D3. Deze high-end luidspreker produceert een geweldig geluid waar je urenlang naar kunt luisteren zonder het zat te worden. Van het design moet je houden, maar indrukwekkend is het zeker!"
Jasper Mijwaard (HiFi.nl)

"Een combinatie van een uitmuntende luidspreker en met zijn design wat een upgrade is voor iedere kamer."
Rienk de Jonge (HiFi.nl)

#5 Grimm LS1be

Deze Nederlandse fabrikant gooit hoge ogen. Buiten Nederland zagen we al reviews verschijnen waarbij de speakers de hemel in werden geprezen. Het Duitse Audio geeft aan de de Grimm LS1be het beste is wat ze getest hebben in 35 jaar. Het woord science fiction genoemd. En niet om zijn vorm. Waar high-end speakers soms ruimteschepen lijken, zien deze speakers van Grimm er normaal uit en zouden prima passen in elke huiskamer. Zal niet in ieders budget passen. Reken op zo’n 36.000 euro.

"Krankzinnig goede actieve speaker. Minimalistisch, zéér muzikaal en oogt ook nog goed. Ook voldoende ingangen zodat er van alles aan gekoppeld kan worden."
Jaap Veenstra (Alpha-audio)

Overige interessante vermeldingen:

North Star Design Blue Diamond Integrated Amp

"De allereerste geïntegreerde versterker met volledige DAC faciliteiten van het Italiaanse North Star Design is meteen een absolute voltreffer. Voor € 3.900,- staat er een apparaat voor mij wat gehoormatig gemakkelijk met producten tot wel 3x dit bedrag kan meekomen. Ook qua aansluitmogelijkheden (6x analoog en 3x digitaal) blijkt deze krachtige alles in één versterker een bijzonder veelzijdige partner en weer geheel in lijn van dit zeer onderschatte Italiaanse kwaliteitsmerk te zijn. Oftewel maximale prestaties voor een verhoudingsgewijs scherpe prijs."
Werner Ero (Musicemotion)

Sennheiser PXC 550

"Het zuivere geluid, de bevrijding van kabels, het compacte reisformaat en de voorbeeldige bediening maken de PXC550 tot de beste reishoofdtelefoon die we ook graag in huis en op kantoor dragen. De hoofdtelefoon klinkt dus niet alleen goed maar biedt een fabelachtige allround gebruik zonder een compromis zoeker te worden. Er is duidelijk goed nagedacht aan alle aspecten waar een moderne hoofdtelefoon moet voldoen. Als er slechts één hoofdtelefoon zouden moeten kiezen, is het zonder twijfel de PXC550. Buitengewoon goed voor dagelijks muziek genieten; perfect voor op reis."
Albert Zeeman (Gadgetgear.nl)

DALI Katch

"De Katch is veelzijdig en zet een ongekend geluid neer, waardoor je denkt dat je te maken hebt met meer dan een Bluetooth-speaker. Tel daar een stijlvol Scandinavisch design bij op en je hebt een echte winnaar."
Jasper Mijwaard (HiFi.nl)

En dan nog Google

Googles’ Chromecast Ultra werd ook drie keer genoemd in de inzendingen. Niet als nummer 1, maar wat lager in de lijstjes waardoor het product geen hoge eindscore haalde

"Twee keer zo duur als de reguliere Chromecast, maar vanwege de 4K en HDR-ondersteuning het prijsverschil ook dubbel en dwars waard."
Koen Helder (BesteProduct.nl)

"Het meest universele streamertje van de afgelopen jaren blijft zich ontwikkelen - nu ook in 4k."
Johan de Groot (AVblog.nl)

"Ik kan haast niet zonder mijn Chromecast. Tegen een nog steeds zeer faire prijs nu in 4K én HDR streamen. Google maakt deze topper nog beter!"
Tom Haze ((BesteProduct.nl)

Deel dit bericht:
Tags